用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 2009-10 NCA pm 家長
樓主: sum_mum
go

2009-10 NCA pm 家長 [複製鏈接]

原帖由 車莉 於 09-10-15 13:48 發表
HI HI,
我係STEPHY (蔓翹)媽媽, nice to meet you. 記得開學幾日, 囡囡都經常提起嘉權呀! 可能他們坐在附近.

而文心呢, 囡囡都有講佢有時會 , 希望現在好D吧.

係呢...唔知各位媽咪有冇興趣攪D g ...

蔓翹媽你好呀, 嵐嵐係學校有3個好朋友, 其中一個就係蔓翹啦, 可能大家個姓都係C字頭, 所以佢地同一組, 上星期三嵐嵐話佢同蔓翹拖住手放學時, 大家一齊跌倒, 不過2個都無喊, 嵐嵐就撞疼左耳背, 蔓翹佢有無事?

好呀, 不過搞GATHERING大家認識一下

http://hk.myblog.yahoo.com/cutie-wingnam

我想問下其實談話課開始左未呀? 幾時開始? 係咪每個星期一都會交?  我見手冊又無寫,我無做又無摧我做, 我呢個阿媽真係咩都唔知, 仲有, 又係班主任今個月會打比我地傾計, 大家收到電話未?

嵐嵐媽咪,
蔓翹都有提起嵐嵐, 我估佢地都係好朋友.
好呀, 搵日出去玩下

原帖由 yamiyami 於 09-10-17 13:04 發表

蔓翹媽你好呀, 嵐嵐係學校有3個好朋友, 其中一個就係蔓翹啦, 可能大家個姓都係C字頭, 所以佢地同一組, 上星期三嵐嵐話佢同蔓翹拖住手放學時, 大家一齊跌倒, 不過2個都無喊, 嵐嵐就撞疼左耳背, 蔓翹佢有無事?

好呀 ...

MRS.AJ
我都未知談話課喎, 不過10月頭黎老師已經打左電話0黎, 話蔓翹各樣都OK, 完全冇問題, 好多時仲都幫老師照顧D小朋友. 唱歌時又要自己唱 .

另請問本phonics 是否老師收了?

原帖由 mrs.aj 於 09-10-17 16:46 發表
我想問下其實談話課開始左未呀? 幾時開始? 係咪每個星期一都會交?  我見手冊又無寫,我無做又無摧我做, 我呢個阿媽真係咩都唔知, 仲有, 又係班主任今個月會打比我地傾計, 大家收到電話未? ...

係呀!好似兩本英文書都收左呀! 咁大家有無準備談話課?

老師已經打電話來, 話文心大致OK.

至於談話活動, 每星期都比張生活照佢返去講, 因為剪報真係太深; 每星期交相, 亦即係要不停幫佢諗節目, 實在都幾頭痛... 去完動植物公園, 迪士尼, 生曰會, 仲有乜好影?

朋友仔方面, 文心好像同對孖女比較friend, 成曰要上iparent睇佢地嘅相, 開學彌撒又自己走過去傾計; 不過佢今日都有提起蔓翹. 我問佢蔓翹同邊個好朋友, 佢都係話嵐嵐.  

好呀, 讓NCApm搞個gathering, 咩形式好呢? 可以考慮吓星期六下午, 因為有啲同學仔上午要返學校課外活動.

C啦, 我從未交過生活照, 好彩妳提醒, 下星期一要記得先.

Gethering --可以去迪士尼, 或者有冇其他提議?

談話課開始左好耐, 大約9月中到開始。佢地會拿住張紙講感受俾同學聽架!

我仲未收到黎老師個電話呀, 有d心急呢!

囡囡呢個星期有兩天缺課, 唔知係咪咁只係收左本phonics呢!

另外gathering 去 disney又得, 去海洋公園又得。

原帖由 mrs.aj 於 09-10-17 16:46 發表
我想問下其實談話課開始左未呀? 幾時開始? 係咪每個星期一都會交?  我見手冊又無寫,我無做又無摧我做, 我呢個阿媽真係咩都唔知, 仲有, 又係班主任今個月會打比我地傾計, 大家收到電話未? ...

原帖由 060905 於 09-10-18 00:24 發表

我仲未收到黎老師個電話呀, 有d心急呢!

我估盈盈比較ok, 所以老師先打比啲要即刻同家長傾那些case, 譬如文心呢個大喊王...

我唔讚成去海洋公園同迪士尼wor,因為咁大,又咁多人,去到都係分開玩,無咩意思,我覺得最好係去會所d playroom玩,細細地,佢地自己玩,我地媽媽自己傾!

希望如你所言囡囡真係okay啦!
原帖由 mansumbb 於 09-10-18 23:00 發表

我估盈盈比較ok, 所以老師先打比啲要即刻同家長傾那些case, 譬如文心呢個大喊王...

Um…. 有無媽咪屋企有會所之類可以提供?? 因為我無呀!
原帖由 mrs.aj 於 09-10-19 09:35 發表
我唔讚成去海洋公園同迪士尼wor,因為咁大,又咁多人,去到都係分開玩,無咩意思,我覺得最好係去會所d playroom玩,細細地,佢地自己玩,我地媽媽自己傾!

原帖由 mrs.aj 於 09-10-17 19:02 發表
係呀!好似兩本英文書都收左呀! 咁大家有無準備談話課?

收左1本咋, 你今晚番去再check check!!

http://hk.myblog.yahoo.com/cutie-wingnam

原帖由 mansumbb 於 09-10-18 23:00 發表

我同蔓翹媽都已經接左老師家訪電話, 我地都係姓C字頭, 可能係by 英交字母咁逐個打怪....記得寫定有d 咩問題問老師...

原帖由 060905 於 09-10-19 10:16 發表
Um…. 有無媽咪屋企有會所之類可以提供?? 因為我無呀!

我媽咪屋苑有club house, 裡面有個baby room, 有得sir 滑梯呀...小童廚房...屋仔....枱仔, 櫈仔, 仲有個圖書角...我地媽咪可以坐係sofa 傾計....不過係鑽石山. 如果你地唔介意, 好歡迎一齊黎....如果地點無問題, 我地再定日期啦.

hi, 我呢樹都有CLUB HOUSE, 好多故事書,玩具就唔太多, 屋仔, 車仔, 毛公仔, 也有小量益智玩具, 有個大電視可以播碟, 有一間四周圍都有cushion 包唔會撞親的半開放式房間, 小朋友更可以打跟斗, DADDY就可以打機, 而且勝在冇乜人, 好多時都可以自己玩晒, 媽咪都可以坐SOFA OR 地上傾計,  係响九龍站上蓋, 方便大家嗎?

原帖由 yamiyami 於 09-10-19 14:42 發表

我媽咪屋苑有club house, 裡面有個baby room, 有得sir 滑梯呀...小童廚房...屋仔....枱仔, 櫈仔, 仲有個圖書角...我地媽咪可以坐係sofa 傾計....不過係鑽石山. 如果你地唔介意, 好歡迎一齊黎....如果地點無問題,  ...

九龍站好似方便d,地點有啦,跟住就係時間!星期六下晝我地都有野學,要星期日先得.

原帖由 車莉 於 09-10-20 00:05 發表
hi, 我呢樹都有CLUB HOUSE, 好多故事書,玩具就唔太多, 屋仔, 車仔, 毛公仔, 也有小量益智玩具, 有個大電視可以播碟, 有一間四周圍都有cushion 包唔會撞親的半開放式房間, 小朋友更可以打跟斗, DADDY就可以打機, 而且 ...

你個樹應該好d, 因為我媽咪個度club house 成日都好多小朋友, 有時真係好嘈架, 咁就不如你個度啦...!!

尋日嵐嵐同我講話蔓翹手指包住膠布, 係咪真架?

原帖由 mrs.aj 於 09-10-20 09:22 發表
九龍站好似方便d,地點有啦,跟住就係時間!星期六下晝我地都有野學,要星期日先得.

一係比幾個日期大家揀啦..

26/10 sun 重陽節
1/11 sun
8/11 sun

以上3個日期我都得

嵐嵐真係好叻呀, 係呀上星期日我地去迪士尼玩, 蔓翹唔小心摔倒, 弄翻了手指甲. 血流如注, 可憐的她痛得要命, 勁 , 結果跑著她跑去FISRT AID, 我的褲也沾滿血跡.....真可憐 .所以她的手指是包了紗布.

原帖由 yamiyami 於 09-10-20 09:43 發表

你個樹應該好d, 因為我媽咪個度club house 成日都好多小朋友, 有時真係好嘈架, 咁就不如你個度啦...!!

尋日嵐嵐同我講話蔓翹手指包住膠布, 係咪真架? ...
‹ 上一主題|下一主題