用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一選校古惑招/醒目招大全
樓主: brian61950
go

小一選校古惑招/醒目招大全

if學校決定唔交俾教育局抽,抽籤個日要有教育局職員在場,assume係公平o既

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-22 10:56 發表
講真, 呢樣我唔多信............(關埋門點知點抽wor!)  

都真係幾唔公平...因為我真係信...有鬼...
但係就冇分加....

原帖由 猴子爸 於 23/9/2009 13:02 發表
话自己信神都算,还要欺骗教会帮他/她施洗,呃神骗人,名副其实:人神共愤。

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

me too, too, 我願玩lucky draw,派唔好叩門,好過個心唔舒服,小朋友係得,去邊間讀都得!

原帖由 ziyi 於 09-9-22 13:08 發表
me too,而且是犯法,小朋友大個會知道,那時怎樣解釋?
父母不作好榜樣

其實pt.8有咩問題呢?
如果個家長有quality先有機會入到佢"心儀"既學校做者~
唔通一個做開行政,你去in校工佢會請你?
我估唔會囉~

如果家長係用自己既"前途"去換阿囝/囡既"前途"..
仲要有咁既機緣巧合,人地請人先有機會...

我都想為阿囡做校工架...嘿嘿

回覆 39# brian61950 的文章

這條我真係唔明

如果今年唔交大抽獎的報名表,明年如果真係Repeat K3先在係下年交咪可以抽囉?Am I right?

但如上面D家長講,乜可以今年交大抽獎的Form,下年又交?
可否解釋一吓?

你哋所為的頭論尾論同K3重讀又有乜關係呢?

Thanks!

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 雪瑩媽咪 於 09-9-24 21:15 發表
如果個家長有quality先有機會入到佢"心儀"既學校做者~
我估唔會囉~

仲要有咁既機緣巧合,人地請人先有機會. ...

真係無問題? 係囝囡一入到小學, 就 quit 唔做 wor, 咁都算係用家長自己既"前途"?

如果真係做開行政 ge, 你估佢地真係會如實交代佢地的真實工作經驗嗎?

我估做校工就真係少d, 但如果教開書,有張教育文憑,咪入去教書囉,聽講真有其事喎
原帖由 雪瑩媽咪 於 09-9-24 21:15 發表
我估唔會囉~

仲要有咁既機緣巧合,人地請人先有機會. ...

回覆 65# citipeggy 的文章

有無家長可以幫手解答我的問題呢

幼稚園校長有話過有特殊情況,如小朋友因為生理/心理/智力發展原因而需要repeat k3, 加上有關專業人仕寫信證明不適合升上小學而獲教育局批準,即使第一年有交表,第二年還是可以再正常參加大抽獎.

但如果純粹因為派位不理想而repeat k3,第二年大抽獎只能排在其他第一次申請的小朋友之後,派往有剩餘學位的學校,但一定有書讀.

原帖由 citipeggy 於 09-9-25 09:14 發表
這條我真係唔明

如果今年唔交大抽獎的報名表,明年如果真係Repeat K3先在係下年交咪可以抽囉?Am I right?

但如上面D家長講,乜可以今年交大抽獎的Form,下年又交? :quest ...

嘩,其實教育局應該查啦!
原帖由 kookinchiu 於 09-9-22 15:57 發表
我有個朋友幾年前在 Philipine 買領洗紙( Catholic)

點查, 去Philipine 查?!?!?!

原帖由 edf 於 26/9/2009 01:17 發表
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."

你估佢唔知咩,人地d官就係唔想做咁多嘢
原帖由 edf 於 09-9-26 01:17 發表

回覆 68# a@o@a 的文章

haha

回覆 65# brian61950 的文章

so funny....but very useful when preparing the form...

原帖由 ChloeMammy 於 09-9-22 16:27 發表

我都好希望小朋友可以順利入到心儀既學校, 但係做每一樣野我地都應該要問心無愧, 過得人過得自己.   身教!!!!!!!

無錯..."身教" 呢句講得好囉...
雖然我都想囡囡讀到間好學校...
但要咁樣去換的話...好似那過d囉....

回覆 1# brian61950 的文章

大家是否還記得2006年有一則以下新聞。該非常父親為了小兒子能順利入讀喇沙小學,他竟然迫令大兒子重讀小六!真是可悲!

家 長 為 求 子 女 能 入 讀 心 儀 學 校 , 所 使 出 的 招 數 層 出 不 窮 。 家 有 三 名 兒 子 的 家 長 , 為 求 所 有 兒 子 都 能 藉 世 襲 制 入 讀 名 校 , 竟 然 不 惜 要 求 已 在 該 名 校 就 讀 小 六 、 行 將 畢 業 的 大 仔 留 級 一 年 , 好 讓 兩 名 弟 弟 報 讀 時 能 藉 世 襲 生 身 份 必 獲 取 錄 ; 該 名 家 長 更 明 言 , 哥 哥 應 為 弟 弟 想 , 「 大 家 都 要 犧 牲 ! 」 亦 有 家 長 不 惜 到 心 儀 學 校 應 徵 做 師 , 目 的 也 只 是 為 替 子 女 順 理 成 章 入 讀 名 校 。

明 年 入 讀 小 一 的 自 行 收 生 階 段 昨 日 公 布 取 錄 名 單 。教 育 統 籌 局 資 料 顯 示 , 今 年 參 加 自 行 分 配 學 位 的 學 童 中 , 約 有 五 成 三 、 即 二 萬 四 千 多 名 學 童 獲 心 儀 官 立 及 資 助 小 學 取 錄 , 當 中 屬 於 有 兄 / 姊 在 該 校 就 讀 或 父 / 母 在 該 校 任 職 類 別 ( 俗 稱 「 世 襲 」 ) 身 份 必 獲 取 錄 的 有 一 萬 零 七 百 二 十 九 人 , 較 去 年 減 少 一 千 六 百 人 。 根 據 教 統 局 規 定 , 申 請 人 有 兄 / 姊 正 就 讀 者 可 必 獲 取 錄 , 但 若 兄 / 姊 已 畢 業 的 只 可 獲 加 十 分 。

圖 受 惠 世 襲 校 方 拒 絕

今 年 參 加 自 行 派 位 的 家 長 余 先 生 及 余 太 , 昨 日 一 早 到 心 儀 的 喇 沙 小 學 為 二 子 查 看 結 果 , 可 惜 未 獲 取 錄 , 失 望 而 回 。 有 三 名 兒 子 的 余 先 生 表 示 , 長 子 去 年 從 喇 沙 小 學 畢 業 , 現 就 讀 中 學 喇 沙 書 院 , 但 其 二 子 剛 巧 需 於 今 年 申 請 入 讀 小 一 , 未 能 趕 及 受 惠 於 必 獲 取 錄 的 「 世 襲 制 」 , 現 只 得 二 十 分 。

余 先 生 表 示 , 「 我 好 失 望 , 喇 沙 教 育 好 、 英 文 好 , 本 來 諗 住 大 仔 入 到 , 二 仔 都 可 以 世 襲 順 利 入 到 , 但 無 諗 過 剛 碰 上 大 仔 升 上 中 學 , 我 曾 經 向 學 校 提 出 過 , 希 望 畀 我 個 大 仔 留 班 一 年 , 等 二 仔 和 細 仔 都 可 以 透 過 世 襲 入 讀 , 但 老 師 唔 畀 佢 留 班 」 。 他 更 認 為 , 長 子 為 二 子 想 而 留 班 理 所 當 然 , 「 無 所 謂 啦 , 梗 係 要 犧 牲 , 大 家 都 要 犧 牲 ! 」 而 他 本 人 亦 於 多 年 前 購 入 九 龍 塘 喇 沙 小 學 附 近 一 居 所 , 增 加 入 讀 機 會 。

蝕 讓 物 業 租 住 九 龍 塘

另 有 家 長 於 今 年 暑 假 蝕 讓 數 十 萬 元 賣 出 紅 磡 物 業 , 再 以 每 月 近 萬 元 租 住 九 龍 塘 一 個 單 位 , 舉 家 遷 居 , 又 報 考 七 間 直 資 私 校 作 「 後 備 」 , 希 望 增 加 兒 子 入 九 龍 塘 名 校 的 機 會 , 結 果 亦 同 樣 終 告 失 敗 。

輔 導 師 協 會 顧 問 趙 榮 德 指 , 這 類 情 況 其 實 一 直 存 在 , 更 有 家 境 非 常 富 裕 的 闊 太 , 為 享 「 世 襲 」 之 利 , 不 惜 到 心 儀 小 學 應 徵 當 師 , 令 其 子 女 必 獲 該 校 取 錄 。

喇 沙 小 學 校 長 鮑 陳 慧 兒 回 應 稱 , 該 校 過 去 曾 收 到 家 長 提 出 留 班 要 求 , 但 她 強 調 留 班 制 度 是 讓 成 績 不 理 想 的 學 生 重 讀 , 此 外 , 學 校 聘 請 職 員 是 以 應 徵 者 能 力 作 考 慮 , 絕 不 會 為 協 助 應 徵 者 的 子 女 入 學 而 聘 用 。

津 貼 小 學 議 會 主 席 蔡 楷 俊 表 示 , 「 世 襲 制 」 受 到 不 少 家 長 非 議 , 認 為 兄 姊 在 有 關 學 校 就 學 , 不 應 在 完 全 沒 有 考 核 的 情 況 下 , 必 須 取 錄 其 弟 妹 入 讀 同 一 學 校 。

教 統 局 發 言 人 指 , 家 長 在 決 定 子 女 留 班 與 否 , 應 以 其 教 育 及 學 習 進 度 作 重 點 考 慮 , 若 學 生 有 能 力 升 班 , 就 不 應 受 其 他 因 素 左 右 而 留 班 , 否 則 會 影 響 其 身 心 發 展 , 故 當 局 絕 對 不 認 同 家 長 只 為 幫 助 年 紀 較 輕 的 子 女 入 學 , 而 將 子 女 留 班 。

原帖由 千尋 於 09-9-27 21:38 發表
大家是否還記得2006年有一則以下新聞。該非常父親為了小兒子能順利入讀喇沙小學,他竟然迫令大兒子重讀小六!真是可悲!

家 長 為 求 子 女 能 入 讀 心 儀 學 校 , 所 使 出  ...

記得但怪怪地............
若阿哥留班,細佬入硬.
但阿哥升中,細佬都有25分(4+6+8)喎.
近乎入硬.

真係唔知係個家長蠢定有人作新聞..............
無知是福

原帖由 chan803 於 09-9-25 09:31 發表

真係無問題? 係囝囡一入到小學, 就 quit 唔做 wor, 咁都算係用家長自己既"前途"?

如果真係做開行政 ge, 你估佢地真係會如實交代佢地的真實工作經驗嗎? ...

如果個阿爸阿媽真係為左要佢入某間"名牌"學校,
要專登之前花幾年時間讀個教育文憑~
仲要係好彩之下,當時人地學校請人~
加埋要佢interview既時候表現良好,"名牌"請佢~
咁佢囝囡先可以直入...

以上各種既因素/條件...仲難過中六合彩~
你估"名牌"學校真係成日都走人既咩~
同埋如果入左去真係好做,阿爸阿媽都唔會走啦~
(不過,以上種種都係講笑者,唔好太認真)

有一個實例:係千祈唔好試打粒星既方法~

因為以前有間學校,佢地老師之前傾好左,
如果INTERVIEW既時候,小朋友OR家長唔OK既,
就O係份上打粒星,以作識別~~~

點知...校長唔記得左哩個記號既意思~
將哩D星星FORM全數收晒~
呵呵...雖然最後都無野既..小朋友既野..
都係慢慢教既者~
不過,可以講明就係有粒"星"唔代表一定係好野~
你唔知人地學校哩個符號既意思就唔好亂用喇~
哈哈~

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 雪瑩媽咪 於 09-10-2 01:03 發表

如果個阿爸阿媽真係為左要佢入某間"名牌"學校,
要專登之前花幾年時間讀個教育文憑~
仲要係好彩之下,當時人地學校請人~
加埋要佢interview既時候表現良好,"名牌"請佢~
咁佢囝囡先可以直入...

以上各種既因素/條件. ...

吓, 講緊係入去做 校工/校務識員, 乜要教育文憑先至合資格架