用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一選校古惑招/醒目招大全
樓主: brian61950
go

小一選校古惑招/醒目招大全

原帖由 Siu-dor 於 09-9-22 11:06 發表
借地址我就明, 但我想問咩叫買地址呢?

=出租地址only,有d人唔想成層樓租咁貴,咪淨係租地址囉.
灣仔最多.
無知是福

醒目開學勳章

借是向朋友/親戚借用地址,有時free of charge
買是給人錢,但不像租樓真的整間房子租下來

原帖由 Siu-dor 於 09-9-22 11:06 發表

超級版主

原帖由 Siu-dor 於 09-9-22 11:06 AM 發表

俾錢向唔識嘅人買地址證明呀

唔係扮清高 真係唔會甘做law
原帖由 brian61950 於 09-9-21 12:08 發表
係度講出來,唔係叫其他人學,目的係提醒各位咁係錯既.
三思及回頭是岸.....

1. 借/買地址
2. 用監護人地址
3. 外地快速領洗
4. 大仔/女冇經過首輪及次輪直入私校,二仔/女報首輪時填首名
5. 報首輪時在表格右上角打粒 ...

me too. 真係過唔到自己果關....

原帖由 ShinTeresa 於 09-9-22 11:26 發表
唔係扮清高 真係唔會甘做law   

醒目開學勳章

me too,而且是犯法,小朋友大個會知道,那時怎樣解釋?
父母不作好榜樣

原帖由 Kittymummy 於 09-9-22 12:16 發表
me too. 真係過唔到自己果關....

如果亞媽要出呢d邋遢招, 亞仔你先可以考入好學校, 恕我做亞媽真係做唔出, 唔好怪我.
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

係, 真係唔知點同小朋友解釋. 我反而覺得大人都唔覺有問題, 仲覺得大條道理無錯. 明知係錯都仍要做, 做完之後等上天寬恕.....

原帖由 ziyi 於 09-9-22 13:08 發表
me too,而且是犯法,小朋友大個會知道,那時怎樣解釋?
父母不作好榜樣

醒目開學勳章

睇來睇去都係呢一行最有意思.....哈哈哈....

8. 入該小學做校工/校務識員,一收了小朋友,即唔do

会不会加上: 收买学校决策者,得到校工一职。或跟自己的配偶假离婚,再跟校工假结婚,一收了小朋友,就离婚,再结婚。

原帖由 monkey05 於 09-9-22 14:53 發表
睇來睇去都係呢一行最有意思.....哈哈哈....

8. 入該小學http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=69&cb=12345611&n=a084433c做校工/校務識員,一收了小朋友,即唔do ...

醒目開學勳章 王國長老

會唔會有朝一日, d人除左為green card假結婚, 仲會為左舊生分數假結婚
(純粹無聊)
原帖由 猴子爸 於 09-9-22 03:04 PM 發表
会不会加上: 收买学校决策者,得到校工一职。或跟自己的配偶假离婚,再跟校工假结婚,一收了小朋友,就离婚,再结婚。

又係喎 , 我突然諗到個問題: 小朋友張出世紙上都無"舊生後父" 既名, 咁算唔算呀 ? 仲有, 仲有... 咁同父異母既兄弟姐妹又點計呢 ?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-22 15:26 發表
會唔會有朝一日, d人除左為green card假結婚, 仲會為左舊生分數假結婚
(純粹無聊)

我有個朋友幾年前在 Philipine 買領洗紙( Catholic)

原帖由 kookinchiu 於 09-9-22 15:57 發表
我有個朋友幾年前在 Philipine 買領洗紙( Catholic)

我都好希望小朋友可以順利入到心儀既學校, 但係做每一樣野我地都應該要問心無愧, 過得人過得自己.   身教!!!!!!!

Rumour has it that some parents have obtained both Catholic and Christian baptism certifcate for their child...Sure win, haha hoho

醒目開學勳章

Impossible for the real Catholic or Christian
I'm Christian and I hope my child to attempt the Sunday School and believe the GOD, but I can't give any pressure to her, believe the GOD from our heart not behavior
If we do not do the good for her, who to request the child become a good man

原帖由 Gooddaddy 於 09-9-22 16:33 發表
Rumour has it that some parents have obtained both Catholic and Christian baptism certifcate for their child...Sure win, haha hoho

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

原帖由 chan803 於 09-9-21 17:46 發表

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/faq-%20sept_%20chinese%20(web).pdf

...當同分申請人的人數超過學校自行分配學位的剩餘學額時,學校應以隨機方式決定同分申請人的取錄次序;學校可自行抽籤,或把 ...

上次聽荃灣區個講座,話荃灣區所有學校都係交番比教統局抽

有人為左宗教分, 話自己信神
我最憎呢亭人

话自己信神都算,还要欺骗教会帮他/她施洗,呃神骗人,名副其实:人神共愤。

原帖由 a1234 於 09-9-23 11:30 發表
有人為左宗教分, 話自己信神
我最憎呢亭人