用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一選校古惑招/醒目招大全
樓主: brian61950
go

小一選校古惑招/醒目招大全 [複製鏈接]

呢招好多人用,有人就重讀K3去考直資和私校,津校就叩門。

原帖由 polarbb 於 09-9-21 17:01 發表
6. 細仔派得唔好重讀K3再來過
LEE 招唔得架,一經參加左派位,就再冇第2次,份form寫得好清楚架,只可以參加一次派位,就算你重讀K3都冇用.

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 aquarius828 於 09-9-21 16:21 發表
咁即係間間學校做法可以不同的嗎?

http://www.edb.gov.hk/FileManage ... chinese%20(web).pdf

...當同分申請人的人數超過學校自行分配學位的剩餘學額時,學校應以隨機方式決定同分申請人的取錄次序;學校可自行抽籤,或把申請交由教育局中央處理。

唔該哂你呀! 好清楚!

原帖由 chan803 於 09-9-21 17:46 發表

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/faq-%20sept_%20chinese%20(web).pdf

...當同分申請人的人數超過學校自行分配學位的剩餘學額時,學校應以隨機方式決定同分申請人的取錄次序;學校可自行抽籤,或把 ...

超級版主

原帖由 ron106 於 09-9-21 04:06 PM 發表
幼稚園寫比你個d行貨推薦信可有可冇,同乞求番來的很唔同-------->原來推薦信都有分乞求版本同行貨版本~~我真係見識少

唔知點解睇到依度笑左出黎
我未試過問校長寫推薦信,真係唔知普及版及乞求版有何分別

醒目開學勳章

如果係私校同直資就冇得好講,不過律校就一定唔可以再參加派位.
但係我就唔會再比個小朋友讀多一年K3變大大仔 我個都係細女,我又冇諗過派得唔好就再讀多一年,我寧願佢一年級讀好D再插班,做大大仔對小朋友心理唔多唔小有D影響架,我聽過好多媽咪講過個小朋友開始大就會有小小自卑自己係全班最大(因為見自己大其他人成年).  我都係大大女,個時真係好唔開心.
原帖由 JustinJustin 於 09-9-21 17:25 發表
呢招好多人用,有人就重讀K3去考直資和私校,津校就叩門。

醒目開學勳章

真係唔得架,我個時校長講得好清楚,叫D家長死心唔好諗住派得唔好就再讀K3,因為唔可以再參加派位,唔理有冇註冊,唔信你打去教育局問,其實份表格都已經寫得好清楚.當係參加左派位就已經有個record响到,唔理你有冇註冊都唔可以參加下年再派.
原帖由 brian61950 於 09-9-21 17:11 發表

唔註冊就得架喇,但得細仔可以用呢招.

係lor .... d 資比哂教育局....抽得唔好, 再抽一定唔得啦!  

原帖由 polarbb 於 09-9-21 18:22 發表
真係唔得架,我個時校長講得好清楚,叫D家長死心唔好諗住派得唔好就再讀K3,因為唔可以再參加派位,唔理有冇註冊,唔信你打去教育局問,其實份表格都已經寫得好清楚.當係參加左派位就已經有個record响到,唔理你有冇註冊都 ...

以下呢兩招仲勁!!

1. 單親爸媽速速找學校老師, 校監, 校工姨姨叔叔, 文員, 教學助理男友女友, 速速結緍. 父母在校工作者必入.

2. 找有哥哥姐姐在心儀學校中唸書的單親爸媽, 速速結婚. 兄姐在同校址唸書者必入.
.
.
.
.
一笑而已....
.
.
.

原帖由 gordon12 於 09-9-21 18:31 發表
係lor .... d 資比哂教育局....抽得唔好, 再抽一定唔得啦!  

唔駛單親都得0架,即時同另一半離婚0羅 ......... 真係無得頂

香港人,覺得唔公平咪唔好玩LAW!!!

超級版主

原帖由 kiukiudaddy 於 09-9-21 10:41 PM 發表
絕對有分別亦係十分真確。
普及版寥寥幾句,家教會義工乞求版少則幾段,多則幾頁,山雞都讚到係鳳凰,妳話著唔著數?

嘩! 我冇入家教會只係做義工咪好蝕底? 不過我暫時未有機會玩叩門住,冇理由冇端端問校長寫推薦信。

是否首名子女, 敎處唔洗check清楚?

如果我有多五分, 就sure win.

講笑, 犯法野唔做!

請問邊間幼稚園?
等我地其他家長可以小心d.

原帖由 曲曲 於 22/9/2009 09:19 發表
相信最重要係幼稚園校長識得人多
或者間幼稚園係名校
無論封推薦信係行貨or乞求版都大機會d

大仔讀4年幼稚園, 我做家教會3年
可惜校長最後連行貨推薦信都無寫
佢話等派咗位真係派得唔好先寫
而且仲同我講我第一志願 ...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

維多利亞行貨版你一叫佢即比,但乞求版............唔係同校長熟,你開口都唔會啋你.
但唔知點解維多利亞年年都派得好好......
以興發街為例, total 197
wah yan 14
marymount 11
st. jo 10
st. pual 7
canossa 4
st . francis 4
victoria 57
raimondi 12
st. pual co-ed 7
st. stehen's 6
isf 4
hkuga 4
.
.
.
無知是福

醒目開學勳章 王國長老

我當年都係"乞求版"
女女唔係咩品學秉優生, 只係老師知道我叩門好耐, 叫我出信請校長寫ref letter
我又覺得, 品學秉優生, 駛鬼ref letter咩!
而如果校長將生雞寫成鳳凰, 似乎係校長問題多過家長問題wor!
原帖由 曲曲 於 09-9-22 09:19 AM 發表
相信最重要係幼稚園校長識得人多
或者間幼稚園係名校
無論封推薦信係行貨or乞求版都大機會d

大仔讀4年幼稚園, 我做家教會3年
可惜校長最後連行貨推薦信都無寫
佢話等派咗位真係派得唔好先寫
而且仲同我講我第一志願 ...

醒目開學勳章 王國長老

講真, 呢樣我唔多信............(關埋門點知點抽wor!)
原帖由 chan803 於 09-9-21 05:46 PM 發表

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/faq-%20sept_%20chinese%20(web).pdf

...當同分申請人的人數超過學校自行分配學位的剩餘學額時,學校應以隨機方式決定同分申請人的取錄次序;學校可自行抽籤,或把 ...

原帖由 polarbb 於 09-9-21 18:22 發表
真係唔得架,我個時校長講得好清楚,叫D家長死心唔好諗住派得唔好就再讀K3,因為唔可以再參加派位,唔理有冇註冊,唔信你打去教育局問,其實份表格都已經寫得好清楚.當係參加左派位就已經有個record响到,唔理你有冇註冊都 ...

其實呢招我有個親戚真係用過及得逞,我本身冇打去教育局問過,但我諗佢無可能唔比頭輪次輪既,若唔考私校及叩門咪冇書讀,我諗由幼稚園出封信解釋就得.
無知是福

借地址我就明, 但我想問咩叫買地址呢?
‹ 上一主題|下一主題