用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一選校古惑招/醒目招大全
go

小一選校古惑招/醒目招大全

係度講出來,唔係叫其他人學,目的係提醒各位咁係錯既.
三思及回頭是岸.....

1. 借/買地址
2. 用監護人地址
3. 外地快速領洗
4. 大仔/女冇經過首輪及次輪直入私校,二仔/女報首輪時填首名
5. 報首輪時在表格右上角打粒星
6. 細仔派得唔好重讀K3再來過
7. 入家教會求幼稚園校長寫推薦信,求神父/牧師寫推薦信,求高官上司寫推薦信
8. 入該小學做校工/校務識員,一收了小朋友,即唔do
9  假文件(証書/獎狀)
10.早幾晚排通宵第一個交表並通知各大傳媒來影
11. 比錢校長/老師買位(犯法) 或送大禮比學校,如20部电腦(合法)
.
.
.
如有錯漏,請指點.
無知是福

醒目開學勳章 王國長老

我只想講, 一隻巴掌拍唔響, 唔係間學校allow咁做(i mean打星, 寫信, 送禮果d), 又點會有人做丫
原帖由 brian61950 於 09-9-21 12:08 PM 發表
係度講出來,唔係叫其他人學,目的係提醒各位咁係錯既.
三思及回頭是岸.....

1. 借/買地址
2. 用監護人地址
3. 外地快速領洗
4. 大仔/女冇經過首輪及次輪直入私校,二仔/女報首輪時填首名
5. 報首輪時在表格右上角打粒 ...

咁都得? 我真係劉佬佬......
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

借問報首輪時在表格右上角打粒星係乜意思?記號?

唔怪得話C奶乜都做得出啦, 未結婚時, 真係好多野都唔會做!
仔仔唔好怪亞媽呀, 我真係不會為你做上述等等, 你年紀小小要自己努力啦!

interested to know this case too.....  

原帖由 carmankm 於 09-9-21 12:42 發表
借問報首輪時在表格右上角打粒星係乜意思?記號?

5. 報首輪時在表格右上角打粒星 <--唔明

6. 細仔派得唔好重讀K3再來過 <-- 依個有d 蠢, 寧願升二年級時求插班, 都唔好晒個小朋友o既時間啦. 第2年都係派唔好就好笨, 攪到個小朋友入小一時牛龜咁大隻.
*********************************************************************************************************************************************

小部份學校既收表員/老師會扮同家長傾計來收料及觀察父母的衣着,談吐,修養,粒星係比校長睇既.

如派得唔好唔註册,重讀k3(只限年尾出世的細仔)時又可再玩頭輪次輪.但如果第二年都派得唔好就冇計喇.
無知是福

幼稚園寫比你個d行貨推薦信可有可冇,同乞求番來的很唔同.
無知是福

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 曲曲 於 09-9-21 14:20 發表
5. 報首輪時在表格右上角打粒星  --- 唔明有乜用意, 夠分就會收, 同分都要帶比教育局抽, 打粒星有乜用?

6. 細仔派得唔好重讀K3再來過 --- 從未獲派小一學位才可以參加統一派位, 派得唔好都係派咗個小一學位比你, 係 ...

學校可以揀係自己抽架

原帖由 brian61950 於 09-9-21 14:57 發表
小部份學校既收表員/老師會扮同家長傾計來收料及觀察父母的衣着,談吐,修養,粒星係比校長睇既.

如派得唔好唔註册,重讀k3(只限年尾出世的細仔)時又可再玩頭輪次輪.但如果第二年都派得唔好就冇計喇. ...

同分係學校"自行"抽的,小部份學校係揀.
你真係唔夠分,佢又好想收你的話,就會暗示/明示你之後來叩門.
無知是福

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 brian61950 於 09-9-21 15:05 發表

同分係學校"自行"抽的,小部份學校係揀.
你真係唔夠分,佢又好想收你的話,就會暗示/明示你之後來叩門.

唔係一定架. 學校可以選擇交由教育局代抽.

回覆 10# brian61950 的文章

幼稚園寫比你個d行貨推薦信可有可冇,同乞求番來的很唔同-------->原來推薦信都有分乞求版本同行貨版本~~我真係見識少

5,7, 10我覺得唔算係錯, 目的只係特出自己, 冇傷害其他人. 打粒星又唔係畫花人地嗰份, 何錯之有? 其他就真係唔岩/犯法囉

咁即係間間學校做法可以不同的嗎?

原帖由 chan803 於 09-9-21 15:33 發表

唔係一定架. 學校可以選擇交由教育局代抽.

未結婚唔會做!? 咁你即係結婚未?

原帖由 a@o@a 於 21/9/2009 12:52 發表
唔怪得話C奶乜都做得出啦, 未結婚時, 真係好多野都唔會做!
仔仔唔好怪亞媽呀, 我真係不會為你做上述等等, 你年紀小小要自己努力啦!
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

醒目開學勳章

LEE 招唔得架,一經參加左派位,就再冇第2次,份form寫得好清楚架,只可以參加一次派位,就算你重讀K3都冇用.

原帖由 polarbb 於 09-9-21 17:01 發表
LEE 招唔得架,一經參加左派位,就再冇第2次,份form寫得好清楚架,只可以參加一次派位,就算你重讀K3都冇用.

唔註冊就得架喇,但得細仔可以用呢招.
無知是福