用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 急問! 學 單簧管 會去報校際音樂節嗎?
go

急問! 學 單簧管 會去報校際音樂節嗎? [複製鏈接]

請問有學 單簧管 去報校際音樂節嗎?
   0    0    0    0

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-9-20 23:26 發表

有得呢個組別就當然會有人去參加啦...只要你吹到首歌(指定比賽曲目),你就可以報名架啦..

我小朋友在音統處學單簧管第二年, 如果參加音樂節是否要找琴行導師教?  應何時開始?

在琴行找伴奏嗎?

謝謝!

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-9-20 23:26 發表

有得呢個組別就當然會有人去參加啦...只要你吹到首歌(指定比賽曲目),你就可以報名架啦..

Ming2

係咪無次中音号呢? 我搵唔到.定唔同名?

原帖由 ming2 於 09-9-21 23:26 發表

如果音統處0既老師係冇時間指導校際樂曲,咁就可能真係要考慮搵私人/琴行導師去指導一下啦...要幾時開始...就要睇下小朋友本身技巧有幾多,對於比賽樂曲0既水準要求同本身0既水準相差得遠唔遠,為怕練錯野難改進就當 ...

多謝你回覆! 請問如果經學校報名, (學校講明要自己訓練)
學校會有樂譜提供嗎? 或是一定要訂? 我見就算訂都要很久才有.
其實我小朋友巳報了朗誦節(集誦和獨誦), 遲些又要上音樂通識班, 所以想衡量一下, 我恐怕小朋友應付不來. 可否給些意見!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

音統處的導師會叫有能力參加校際的學員報名的,
導師都會幫學員練習,
不過要經自己學校報名及自己找伴奏
導師無叫的話你都可以報,
不過係音統處學第二年都會得2級左右的程度,
未必吹到校際Jounior 首歌,
可以試下問你的導師的意見.
如果音統處的導師幫你練就無需要出去搵啦.

原帖由 meyonw 於 09-9-21 12:19 發表

我小朋友在音統處學單簧管第二年, 如果參加音樂節是否要找琴行導師教?  應何時開始?

在琴行找伴奏嗎?

謝謝!

原帖由 ming2 於 09-9-22 14:25 發表

wensi,

我好似都唔係好覺有次中音號喎...或者你打去校際度問一問啦...sorry

唔洗SORRY! 我問下姐, 今年仔仔只玩國語獨誦 同鋼琴一級. 次中音號仲未見得人 佢係學校學比較慢D.

原帖由 jackjackma 於 09-9-22 17:32 發表
音統處的導師會叫有能力參加校際的學員報名的,
導師都會幫學員練習,
不過要經自己學校報名及自己找伴奏
導師無叫的話你都可以報,
不過係音統處學第二年都會得2級左右的程度,
未必吹到校際Jounior 首歌,
可以試下問你 ...

音統處的導師話, 會有少少難, 可以當取經驗. 因為3月才比賽, 所以我想問吓有經驗的人, 睇吓可不可應付, 要怎準備.  唔知 Retour 這首歌是否要 3-4級?

好係你位小朋友可唔可以應付,
每個小朋友進度好唔同,
我大仔學2年考五級,細仔2年考三級,
同佢報左名先,而家開始學吹首歌,
到校際前一個月左右如果都吹到見得下人,
先同佢搵個伴奏夾.
如果真係吹唔到可以唔去比賽.
果首Retour有3級以上

原帖由 meyonw 於 09-9-23 00:11 發表

音統處的導師話, 會有少少難, 可以當取經驗. 因為3月才比賽, 所以我想問吓有經驗的人, 睇吓可不可應付, 要怎準備.  唔知 Retour 這首歌是否要 3-4級?

原帖由 jackjackma 於 09-9-23 23:15 發表
好係你位小朋友可唔可以應付,
每個小朋友進度好唔同,
我大仔學2年考五級,細仔2年考三級,
同佢報左名先,而家開始學吹首歌,
到校際前一個月左右如果都吹到見得下人,
先同佢搵個伴奏夾.
如果真係吹唔到可以唔去比賽.
果 ...

唔好意思, 請問你有Retour的譜嗎?  
你小朋友是跟私人學的嗎? (因2年考5級) 平時一次要練幾耐?
thank you.

份譜我有可以EMAIL/FAX比你,
如果參加的話就早D買,無現貨要訂就可能好耐先有,
比賽要用正本.
我囝囝跟私人學,佢好賴一個星期練一,二次,總共不多過30分鐘,佢中一學先學又有玩學校樂團所以進步快D,
但2年考5級都唔算快,我見有唔小人都可以.

原帖由 meyonw 於 09-9-24 02:19 發表

唔好意思, 請問你有Retour的譜嗎?  
你小朋友是跟私人學的嗎? (因2年考5級) 平時一次要練幾耐?
thank you.

原帖由 jackjackma 於 09-9-24 22:38 發表
份譜我有可以EMAIL/FAX比你,
如果參加的話就早D買,無現貨要訂就可能好耐先有,
比賽要用正本.
我囝囝跟私人學,佢好賴一個星期練一,二次,總共不多過30分鐘,佢中一學先學又有玩學校樂團所以進步快D,
但2年考5級都唔算快 ...

唔該哂!  我的email: [email protected]

阿仔現在小五, 功課開始忙, 又游泳, 又學單簧管, 又童軍, 開始覺吃力了, 可能要減少啲.

已經send了比妳.

我細仔都係小五.今年都會玩校際音樂節.
上堂老師已經教左首歌,亞仔3級程度今日聽佢練都吹到.
我諗有幾個月練都唔難.
小五六係好忙,我大仔果時都無學樂器,都唔夠時間溫書.一考報分試打波停成個月,之後打返2個月先追到,
幾個月之後又停,學咩都辛苦.
尼個時候成績係最重要,成績keep到先再攪其他野.
考到間好中學就咪幾年玩.

原帖由 meyonw 於 09-9-27 10:52 發表

唔該哂!  我的email: [email protected]

阿仔現在小五, 功課開始忙, 又游泳, 又學單簧管, 又童軍, 開始覺吃力了, 可能要減少啲.

原帖由 jackjackma 於 09-9-27 18:38 發表
已經send了比妳.

我細仔都係小五.今年都會玩校際音樂節.
上堂老師已經教左首歌,亞仔3級程度今日聽佢練都吹到.
我諗有幾個月練都唔難.
小五六係好忙,我大仔果時都無學樂器,都唔夠時間溫書.一考報分試打波停成個月,之 ...

巳經收到了, 及多謝你的意見, 我會考慮清楚的,
你小朋友覺得這隻歌難嗎?

佢唔覺得難吹,但要演繹到首歌好就有排練.
參加得校際個個都會吹到首歌,
但吹得有感情就唔多,
舊年佢都有參加校際,一出台只係掛住吹晒D音.
無晒感情.所以D分唔高,剛好有張証書.
不過學左年半吹到我都好滿意,
而且評判的評語都好有用,
人地講一句,好過亞媽講幾日,
舊年首歌難過今年好多.

原帖由 meyonw 於 09-9-28 17:52 發表

巳經收到了, 及多謝你的意見, 我會考慮清楚的,
你小朋友覺得這隻歌難嗎?

原帖由 jackjackma 於 09-9-28 19:50 發表
佢唔覺得難吹,但要演繹到首歌好就有排練.
參加得校際個個都會吹到首歌,
但吹得有感情就唔多,
舊年佢都有參加校際,一出台只係掛住吹晒D音.
無晒感情.所以D分唔高,剛好有張証書.
不過學左年半吹到我都好滿意,
而且評判 ...

多謝你意見!

‹ 上一主題|下一主題