用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 協和上午校 vs 荔天
go

協和上午校 vs 荔天

協和同荔天請問各位邊間好d啊...幫幫忙俾d意見啦....
加油!加油啊!

forme 我一定簡協和 la
原帖由 十四媽 於 09-9-20 19:52 發表
協和同荔天請問各位邊間好d啊...幫幫忙俾d意見啦....

原帖由 ShinTeresa 於 09-9-20 21:41 發表

why?????
http://hk.myblog.yahoo.com/wwwai_ngai

點解啫....係咪協和有新校舍啊....
原帖由 ShinTeresa 於 09-9-20 21:41 發表
加油!加油啊!

我都想知, 點解呀?

Wh not 瑪利諾神父教會學校?
[img align=left]http://b3.lilypie.com/YC-Gp8.png[/img]

上星期六去參觀協和上午校有以下評語:

讚:
1) 一入學校,就有學生帶着參觀,上課室,語文室等。最後到禮堂,都算特別
2) 禮堂擺放音樂樂器(部份可試玩),都幾大方
3) 有攤位遊戲玩,有趣

彈:
1) 設備殘舊及失修,尤其地面男洗手間,8個星盆得7個水籠頭(因有一個拆走),另外2個壞
2) 到禮堂後缺乏老師、學生介紹及做帶位,到講座開始也沒有人帶位。對於第一次去學校參觀的人,原來講座位於側堂(有布分隔主禮堂),有部份人就在禮堂白等,加上在咪宣佈唔清楚

總結:
整日安排欠缺管理,雖說下年小一會搬校,但在舊校多年仍有管理問題。試問搬到大大校舍,他們能否管理得到(有硬件冇軟件)?
更甚的是,在搬校學年老師需用更多資源適應新校,到時一定影响教育質素(都唔知有冇時問改薄及如常教學),到時得個"亂"字

我也去過甚福參觀,當日過300學童/家長在大校也很順暢,學童分成多組同時在不同的地方活動。相匕ヒ之下,協和軟件上差得多

回覆 1# 十四媽 的文章

我有去協和同荔天參觀,完全唔同feeling
協和:氣氛happy,遊戲似嘉年華會 而且在咪宣佈唔清楚,好睇當時位置la...講座time 一早有講.
校長講協和快有100years歷史,全程氣氛見得協和有活力:loveliness:
設備殘舊及失修,地面洗手間仲好臭 ,好dirty,不過校舍用左十幾廿年哦 ....
荔天:......
环境好好 ,all遊戲同學習上有關,而且沿途有講得一口流利英文,國語學生帶領,不過校長講得沉悶左d,較為嚴肅!天主教可能係咁:( ,
class展示出學生專題習作 :,好難相信小三,4學生做到....:D :D .

我係去咗呢兩間學校....本來都諗住報協和....點知去完荔天就搞到我十五十六.....因為對協和真係有不少疑問啊...所一直都填表啊

原帖由 一子媽 於 09-9-23 15:07 發表
協和:氣氛happy,遊戲似嘉年華會 而且在咪宣佈唔清楚,好睇當時位置la...講座time 一早有講.
校長講協和快有100years歷史,全程氣氛見得協和有活力:loveliness:  ...
加油!加油啊!

原帖由 十四媽 於 09-9-23 17:39 發表
我係去咗呢兩間學校....本來都諗住報協和....點知去完荔天就搞到我十五十六.....因為對協和真係有不少疑問啊...所一直都填表啊

梗係揀荔天啦!唔明點解咁多人揀某名校,好多人都話荔天唔錯.我個女今年讀緊,啲課程一啲都唔淺,唔好睇少呢間小學,佢地教書教得好快,希望你會有明致選擇!!!

咁啱既, 我同你一様, 而家都會選麗天架啦...

原帖由 十四媽 於 09-9-23 17:39 發表

醒目開學勳章

如果妳有去埋瑪小, 妳一定唔會覺得荔天嚴肅. 本來我都好想阿仔入瑪小, 但去完參觀之後.

原帖由 一子媽 於 09-9-23 15:07 發表
校長講協和快有100years歷史,全程氣氛見得協和有活力:loveliness:  ...
[size=large]我大BB叫做卓恆呀~2月11日出世,3.65kg
[size=large]我細BB叫做卓邦呀~11月7日出世,3.32kg

咁你會選邊間呀?
原帖由 四少奶 於 09-9-24 16:46 發表
如果妳有去埋瑪小, 妳一定唔會覺得荔天嚴肅. 本來我都好想阿仔入瑪小, 但去完參觀之後.

醒目開學勳章

心大心細, 又想選荔天, 又想選聖安德烈... 妳有無心水呀?

原帖由 DONUTBUBBLE 於 09-9-24 17:09 發表
咁你會選邊間呀?
[size=large]我大BB叫做卓恆呀~2月11日出世,3.65kg
[size=large]我細BB叫做卓邦呀~11月7日出世,3.32kg

我冇睇過過聖安德烈, 我一路都係諗協和, 荔天, 基福同埋開平...final應該都會選荔天架啦..

原帖由 四少奶 於 09-9-24 17:14 發表
心大心細, 又想選荔天, 又想選聖安德烈... 妳有無心水呀?

明天就要交表啦...今晚一定要搞掂佢.....爸爸話協和老字號....而我就覺得荔天好....唉...今晚又要諗通頂啦 ....希望聽日可以去到荔天交表見到你地啦
加油!加油啊!

原帖由 十四媽 於 09-9-24 20:10 發表
明天就要交表啦...今晚一定要搞掂佢.....爸爸話協和老字號....而我就覺得荔天好....唉...今晚又要諗通頂啦 ....希望聽日可以去到荔天交表見到你地啦 ...

如果你揀荔天一定唔會後悔!!!保証你個小朋友會女子醒

唔知聽日多唔多人, 我諗住返工前去, 希望唔好攪咁耐啦
原帖由 十四媽 於 09-9-24 20:10 發表
明天就要交表啦...今晚一定要搞掂佢.....爸爸話協和老字號....而我就覺得荔天好....唉...今晚又要諗通頂啦 ....希望聽日可以去到荔天交表見到你地啦 ...

醒目開學勳章

我仲未填好表呀, 諗住星期一上晝先交, 驚好多人呀.
係呢, 妳地今日交表多唔多人呀? 要攪幾耐架? 定係一交表就走得? 唔該哂!

我今朝九點去到, 排18, 九點十攪完, 其實如果冇人, 5分鐘攪點架啦...佢地安排都幾好, 叫你入會議室, 播d學校片比你睇, 一路睇片一路等, 冇咁悶....

原帖由 四少奶 於 09-9-25 10:52 發表
我仲未填好表呀, 諗住星期一上晝先交, 驚好多人呀.
係呢, 妳地今日交表多唔多人呀? 要攪幾耐架? 定係一交表就走得? 唔該哂!