用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 10.1 KV 家長親子旅行 詳情(名額已滿)
go

10.1 KV 家長親子旅行 詳情(名額已滿) [複製鏈接]

各位已參加今次旅行團之朋友可以留意此post,
大家亦唔洗响K2O揾好多頁先揾到資料:
希望可以方便到大家!

10月1日行程如下:

0900-0910 九龍塘森麻實道及多實道路口集合(即現在根德園多實街之校舍)
0910-1000 前住朗源濕地農莊
1000-1200 參觀園內有機農地,餵黑草羊,至潮水槍, 大型馬仔彈床, 可自費玩龍吐珠, 水上步行球, 電動越野車, 機械人力車, 機械馬等
1200-1300 步行約15分鐘往豆品廠, 自費吃豆腐花及豆漿
1300-1330 乘車前往流浮山,
1330-1430 享用海鮮午餐,
1430-1500 乘車往麵食文化館
1500-1545 參觀
1545-1640 回到集合地點
餐單: 老火靚湯, 白灼生蝦, 清蒸海上鮮,清蒸鮑魚, 京都肉排, 北菇扒時菜, 荷葉蒸雞, 郊外油菜, 白反生果
0-2歳,  佔旅遊巴坐位,不佔餐位, 每位$40
2-11歳, 佔旅遊巴坐位,佔餐位, 每位$110
11歳以上, 佔旅遊巴坐位,佔餐位, 每位$130
此價錢已包旅遊巴, 午餐, 導遊及每位10萬元平安保險之費用!
以下為旅行社, 發達行之WEB SITE,
大家亦可以睇下!
http://www.fth.com.hk/

***  由於參加者人數有變,
為盡量配合同班同車之原則,
旅遊巴之安排現更新如下:

No.BK ID小朋友名家庭
總人數
班別Car No.
1wenwenlou柏言3K2O2
2crystalsoRyan Wong4K2M2
3tszwunAlvin Chan3K2O2
4Keroro_Him子謙4K2M2
5CandyPoon學禮7K2N2
6Cruxcat    逸喬3K2M2
7Maggie Pang郁郁4K2O2
9bjw 永永4K2N1
10hin yueng     顯揚3K2O2
11vsychengRita3K2M2
12jumbo_mandy嘉嘉4K2N1
13simmy amy4K2N2
14mackyfungngissac3K2L1
15amymitproArthur3K2J1
16luckygirlKyle3K2O2
17jesskenadan3K2O2
18Karissamama恩祈4K2L1
19Kathyw2Kim4K2O2
20Mankeimama琦琦3K2J1
22katiengMoses Law3K2J1
23weeweeChun Him3K2O2
24alberychuIsaac3K2K1
25Soon ChuHing Lok3K2O2
26CocoMacros3K2H1
29jumbo_mandy 代報陳梓賢2K2N1
30dandauDaniel3K2I1
31KAKAkaka3K2C2
32emmachole3K2O2
33kuyu0905kayu3K2L1
34JacquelineJason
Cheung
3K2I1
35camoncalix3K2H1
36APOLLYPOLLY2K2N1
36BHELENNICHOUS2K2L1
37哲哲哲哲3K2J1
38YIMWMCZEON3K2F1
39helen 2曦曦
(mandy fd)
3K2K1
40yiuyiubama景堯3K2J1

我既電話號, 相信各家長都應該有, 有問題可直接找我,
但各家長既電話我不是全部都有,
所以没有留聯絡電話給我之家長,
請多留意此POST!
Thank you!!

0    0    0    0

hi all

去過5.1旅行既朋友都知道,

上次我都準備了每人一支水,

但係我諗今次做唔到啦!

因人數實在太多,

所以大家請自備飲料!

或者到時買都得!

至於一些小禮物當然就唔會小得,

雖然唔會好貴重, 但都希望各小朋友鈡意,

去完旅行之後, 我都想每人有份禮物留念,

希望今次都能夠做到

原帖由 TszWun 於 09-9-18 14:41 發表
hi all

但係我諗今次做唔到啦!

因人數實在太多,

所以大家請自備飲料!

或者到時買都得!

雖然唔會好貴重, 但都希望各 ...
Hello uncle sunny,
Thanks again for all your help, appreciate it, see u on Oct 1.

唔該晒,真係細人心!

原帖由 TszWun 於 09-9-18 14:41 發表
hi all

但係我諗今次做唔到啦!

因人數實在太多,

所以大家請自備飲料!

或者到時買都得!

Dear TszWun,

下次如果有活動記得通知我呀!
我的女兒 Evita Cheung K2G

謝謝妳!

原帖由 TszWun 於 09-9-18 02:41 PM 發表
hi all

但係我諗今次做唔到啦!

因人數實在太多,

所以大家請自備飲料!

或者到時買都得!

Evita & Fargo's Ma Ma
Candy Law

sunny

有事退出, pls check pm. 等你回覆. thanks!

Sunny,辛苦你!期待期待10月1日
Arthur 媽媽

hi 各位10.1團友,

我已經更新左10.1旅行團既坐位編排,
好可惜用任何組合, 都不可以將所有今年同班既小朋友同車, 我已重新編排一次,希望大家唔好介意!
新編排如第一頁所示, 有咩另到大家失望的話, 真係唔好意思!

今次既旅行,
我已經為大家每人準備了防蚊貼,
大人小朋友bb都永不落空!
還有我都係擔心小朋友口渴!
都會為大家準備了一人一支細水,
都係人人有份,希望幫到大家

還有, 今次集合地點係多實街及森麻實道路口, 即係根德園多實街校舍,唔清楚集合地點可致電給我!

最重要係大家準時,
9:00到達集合地點,
逾時不候, 旅遊巴將於9:10開出!

原帖由 TszWun 於 09-9-25 23:09 發表

我已經更新左10.1旅行團既坐位編排,
好可惜用任何組合, 都不可以將所有今年同班既小朋友同車, 我已重新編排一次,希望大家唔好介意!
新編排如第一頁所示, 有咩另到大家失望的話, 真係唔好意思!

...

Hi Sunny,

Many thanks to your organization & coordination!  What about we pay for the 防蚊貼 & water?  There are so many people this time and don't want you to pay out of your pocket...

hi camon, 所有10.1團友

所有我買既野,
都已經包括在之前團費上面!
點解會這樣? 讓我解釋一下:
跟發達行攪旅行團, 收費係要付一個大數,
而攪一團一定要夠60人先可以用一個便宜的價錢成團,
假若我們有58人, 55人都好, 都係要比60人既錢!
為免到時唔夠錢而又要再"甲"錢,
所以我多收一些!

若果只有55人成團, 我手頭上就冇錢剩,
咁唔好彩55人都冇......係要到貼添.....或者要再揾街外人去!
如果有60人的話, 我就可以有錢响手,
我會將剩下來之余款, 買一些小禮物比小朋友同埋大朋友,
上次5.1旅行都係咁樣, 希望大家唔會介意

我定今次價錢, 都會依一些準則,
最主要當然係考慮大家既荷包!
然後就係行徎去邊, 可以食D咩!
若果大家只係單獨參加發達行今次既旅行團,
每位應該係要付$138+$15+$10=$163,
其實只要有人manage一下, 大家同學仔又可以一齊玩,
團費又可以平d, 何樂而不為!
你地話攪次咁多人既旅行唔頭痛, 唔煩就假! 但我真係唔介意為大家服務, 只要大人小朋友都開心的話我都覺得值得!又套用反上次5.1旅行過一句說話,
能夠同一間學校, 都是一種緣份! 大家要好好珍惜!
希望大家能夠享受今次既旅行!

原帖由 Camom 於 09-9-25 23:15 發表

Hi Sunny,

Many thanks to your organization & coordination!  What about we pay for the 防蚊貼 & water?  There are so many people this time and don't want you to pay out of your pocket...

原帖由 TszWun 於 09-9-26 14:27 發表
hi camon, 所有10.1團友

所有我買既野,
都已經包括在之前團費上面!
點解會這樣? 讓我解釋一下:
跟發達行攪旅行團, 收費係要付一個大數,
而攪一團一定要夠60人先可以用一個便宜的價錢成團,
假若我們有58人, 55人都好 ...

Hi Sunny,

明白哂!其實真係衷心感激你(同埋你太太)用咗咁多時間同心機幫忙攪今次旅行,相信大人同小朋友都會玩得開心,而家唯一希望係10月1日唔好落雨or太熱就更加好玩!

hi all,

币....可能打風添,
我明天會同旅行社商量打風安排,
有消息再跟大家滙報!
希望打不成啦!

hi 10.1團友,

跟旅行社傾過,

若當日(即10月1日), 2小時前掛黑雨或8號風球,

旅行將會取銷, 再重新訂日期進行!  不會退款

以上為旅行社之安排,

若果真的改期, 而時間亦就唔到個別家庭, 我都會安排退款及再找新既參加者!

以下為天文台資料,

http://www.hko.gov.hk/contentc.htm

希望凱薩娜能夠快點離開,

同埋10.1都唔好落雨, 這樣就最好啦!

hi 所有10.1團友,

明天就是KV旅行大日子,
大家要做好準備啦!
希望天公能夠做美!
我亦都跟導遊商量過,
若果真係好大雨的話, 可能要改行程!
一切按到時天氣及小朋友身體健康為更改行程原則, 希望大家明白! 當然, 冇雨就最好!

大家緊記時間地點:
9:00多實街與森麻實道交界,
即KV多實街校舍!
請大家不要遲到!!!

我有很多家長都没有聯絡電話,
若果我見唔到你,
亦未必能夠找到大家,
冇PM電話比我既朋友, 可以PM反比我,
如果不想留電話給我的話,
請一定一定要準時到達上述地點!
我應該會8:45就到達
明天見:)

Dear Sze Wun,

We are very sorry to tell you that both my son and me are fever now.  He couldn't go to school and even the big tour tomorrow.  The doctor said that we are just sore throat, not "swine flu" and she predicts we will be fever for 2-3 days.

We don't mind if there is any family who wants to take our places.  If really have anyone could take up our place, you don't need to border returning money.  The money can be used to have more bottles of water or anything else.

We are ref#30 Daniel in 2I, we are 2 adults and 1 child.

Hope you all KV familly have nice trip and have good weather tomorrow.

And thanks a lot for organising such wonderful trip...

I hope to see you all in the next time gathering in near future.

hi dandau,

時間太"問", 真係揾唔到人頂替....
不過我覺得以家最緊要係你地要休息多d! 快d好番!
我地仲有大把机會出來玩! 今次唔得咪下次!
祝你地早日康服!

如果有家庭有事退出,
請早一些通知, 以免大家白等!:)

原帖由 dandau 於 09-9-30 14:24 發表
Dear Sze Wun,

We are very sorry to tell you that both my son and me are fever now.  He couldn't go to school and even the big tour tomorrow.  The doctor said that we are just sore throat, not "swine  ...

Thanks Sunny for organizing such a great & fun outing for us!  My son enjoyed playing the games in Long Yuen very much and he said he wants to join again next time!
P.S. Hope your son can recover soon!

Sunny,

I also appreciate for your great efforts in orgainzing KV outgoing for us.  But it is pity that your son has got fever and he and your wife cannot join today.  Hope he has already recovered.

原帖由 Camom 於 09-10-1 20:38 發表
Thanks Sunny for organizing such a great & fun outing for us!  My son enjoyed playing the games in Long Yuen very much and he said he wants to join again next time!
P.S. Hope your son can recover soo ...

昨天旅行, 幸好天公做美,
太陽還有些覺得厲害過頭.....攪到大人,小朋友好熱!
不過總好過下大雨, 真係要感謝上天!

只可惜天公能夠做美, 人未能盡美...
有些小朋友因病不能到來, 其中一個還是我的囝囝!
為此都感到有失望, 但也没辦法, 唯有寄望下次有机會再去!

昨天早上, 我還有一刻猶豫, 我應該繼續參加今次旅行;
還是將所有旅行物品交給導遊就離開呢?結果, 我選擇了繼續行程!

我的囝囝子桓那時候還發高燒, 太約39.7度左右, 其實都頗嚴重!但我自覺响屋企亦不能為他做些怎麼, 而且還有太太看著他,我只是怕他突然惡化, 我亦跟太太交待若有怎麼大問題就立刻致電我,我會想辦法回來! 托賴小朋友昨日冇咩大件事, 今天還跟他們2兄弟再睇西医! 真係睇医生睇到驚........
為此真的要感謝我太太照顧佢地2兄弟!

由星期日到今天, 都是為著他們2兄弟的病頻撲, 每天晚上都不能安睡, 還要處理旅行之事宜, 又要擔心下雨, 又要同導遊"度"行程!攪到我昨天旅行之前都有些唔舒服, 早上我還吃了藥才出發! 真是有點想在家休家下, 但我又怕真的下雨, 多多我一個人也可以多雙手處理問題!我亦都要為大家準備一些東西應急, 我已帶備火酒, 黃藥水, 膠布, 棉花!小朋友雨樓我都攞左2件出來, 幸好所有野都唔洗用! 旅亦算順利!

籌備左咁長時間, 都係為左今天, 目的都係想大家家長小朋友有得聯誼下,我不在好像欠了一些東西一樣.....結果我係有來,
需然有些吃力, 但我都覺得昨天既旅行係開心既!但係影相就影得真係麻麻....希望大家唔好介意,大合照我會一人晒反張比大家, 因人數大多,大家可能會細粒d,唔係十分清楚, 就當留給大家一個紀念!

講番昨天旅行, 其實去某些地方我覺得太過商業, 因行程係他們提議的, 我會同發達行反映一下, 下次旅行我都不希望會到太多這些地方!

至於有些家長反映希望有d集體遊戲, 其實我覺得係一個好意見來架!本來, 我跟導遊傾過, 若果下大雨, 我地就會去大埔海濱公園,裡面有過大帳篷, 可以容納幾百人, 我們還已經諗埋會玩咩遊戲,道具都亦已經攞埋去, 但都係冇机會用, 都唔知算唔算好事!姑勿論怎樣, 我都覺得可以諗下, 希望呢個節目會响下次旅行出現!

今次旅行大家有咩意見不妨提出,
下次希望可以做好d!
希望大家今次旅行真係開心愉快!

Dear Uncle Sunny

當然愉快 ! 非常感激你盡善盡美既安排 !
‹ 上一主題|下一主題