用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情 ...
樓主: 臻媽
go

NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情報站*

很想跨區博一博~~不過又怕機會微~~~浪費了

臻媽,
想問吓你意見........琴日響偶然既機會下去左滬江參觀, 其實佢唔係for public, 佢係for小一家長, 比佢地黎觀課, 錦我打去問, 佢順便比埋d K.3家長去參觀.  估唔到佢地學校都好有heart.  佢仲有個seminar同d小一家長傾計, 另外仲播左段片, 係"天下父母心"既其人一集, 內容係講一個弱聽既小朋友既成長, 校長係想帶出十隻手指有長短, 人都係, 佢地唔會只重叻既小朋友.  聽完個心有陣暖流, 覺得佢地真係唔錯, ........但係佢地校社真係殘舊得很...........!  其實我去完site visit, 個心有左定案, 都係想選依間, 但個心又想住丹循, 丹循有新校社, 但我無宗教分, 論易入, 應該係滬江易入d..........你有咩意見呀?
李家兩條King - 大哥哥Cyrus B, 細佬佬Ryan Lee, 都係爹爹媽媽既心肝寶貝, 得閒入黎我地網頁look look啦!

醒目開學勳章

滬江我年年頭去過open day, 很不錯, 學生亦很有禮(但循道更甚, 真的好得體+彬彬有禮), 讀得好開心, 校舍唔舊喇, 仲keep得幾好, 但聽聞唔選1st入唔到, 由於早年此校不是在net 14很受歡迎(相比北官/循道/衛理), 而近年那麼受歡迎, 可想而之學校方面落了好多功夫, 而且成果理想(曾聽聞太古想效法, 但成果未真正見到吧), 當然換嚟可能從初小起已較谷, 以佢同循道一樣有40多個%派band 1(唔計直資), 仲有循道已轉小班教學, 所以我會選擇丹循吧!! 而且仲有一點經過臻美事件, 對一些私辦團體有點介心, 始終循道一個咁大的教會機構, 辦學經驗相比下多好多, 資源亦相對地大一點, 同埋囝囝老師去過2校觀課, 佢話滬江較嚴肅, 而循道d學生就讀得好開心, 加埋循道不斷於課程中滲透新元素, 以配合社會大勢(如334學制), 所以2選1我仍愛循道吧!!!  

今年2間都唔易入, 只有15分--round 1抽呢2間都唔易(實入果d=唔太受歡迎, 你又會怕唔好), 兩者都係好學校, 既然兩間都曾作實地考察, 不防再將兩者比較一下, 選一間最多地方能切合你心中理想的小學的!!!

原帖由 小心女人 於 09-9-23 13:23 發表
臻媽,
想問吓你意見........琴日響偶然既機會下去左滬江參觀, 其實佢唔係for public, 佢係for小一家長, 比佢地黎觀課, 錦我打去問, 佢順便比埋d K.3家長去參觀.  估唔到佢地學校都好有heart.  佢仲有個seminar同d小 ...

臻媽:
12網既聖雅各小學會起新校舍,但早前有新聞話佢地之前既咨詢文件有問題,隱藏著一D野冇咨詢,依家附近居民話學校同教會一齊起將會是屏風樓,反對動工,唔知你有冇留意呢單新聞呢?呢件事唔知最後點解決,新校舍會幾時起好呢?
請問有冇人有最新消息!

醒目開學勳章

你下年先入表?? 有無去過7月/9月的家長會, 校方有提及, 只知計劃暫未受影響/會擱置....另女孩子, 聖方濟都係一個好選擇吧!!!

我相信即使他日起好的初期都有好多反對聲音, 將心比己, 住開的家原本一望無際的大海景, 當你知前面會起座樓遮哂的海景, 你會點諗?? 一定唔好受, 亦會作出反對, 況且d區議員都要搵d野做!!! 但一項咁大的工程(聖雅各小學+聖雅各堂+聖雅各福群會)又點會唔做有關所需的文件嚟乎合申請拆卸/重建呢 ?!?!

原帖由 ggoo 於 09-9-23 13:58 發表
臻媽:
12網既聖雅各小學會起新校舍,但早前有新聞話佢地之前既咨詢文件有問題,隱藏著一D野冇咨詢,依家附近居民話學校同教會一齊起將會是屏風樓,反對動工,唔知你有冇留意呢單新聞呢?呢件事唔知最後點解決,新校舍會幾時 ...

臻媽:
我女是出年先報讀小一,不過我比較心急,所以依家搵定資料.
12網我都知有好多好既女校,例如聖保祿,聖方濟各,瑪利曼...不過我女鍾意男女校,佢講著好多次話唔想讀女校, 所以我就唯有考慮男女校,例如軒小,聖雅各咁.
多謝你D資料.

臻媽,
你講d野真係好鬼有見地, 問你就真係最'arm', 哈哈!
等我再諗多幾日先.

原帖由 臻媽 於 09-9-23 13:45 發表
滬江我年年頭去過open day, 很不錯, 學生亦很有禮(但循道更甚, 真的好得體+彬彬有禮), 讀得好開心, 校舍唔舊喇, 仲keep得幾好, 但聽聞唔選1st入唔到, 由於早年此校不是在net 14很受歡迎(相比北官/循道/衛理), 而近年 ...
李家兩條King - 大哥哥Cyrus B, 細佬佬Ryan Lee, 都係爹爹媽媽既心肝寶貝, 得閒入黎我地網頁look look啦!

我好緊張呀! 就黎到星期五了, 我依家都仲未填form呀,我又驚填錯........ 又擔心派唔到........ 攪到有d失眠 la...........
另外,我想知係咪個個都係適齡兒童, 自動有果適齡兒童10分?
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

paltiBB,
Yes, 我打過去問, 佢地會自動count適齡兒童果10分.
我前晚發夢都係關於派位, 真係人都癲.........

原帖由 paltiBB 於 09-9-23 16:14 發表
我好緊張呀! 就黎到星期五了, 我依家都仲未填form呀,我又驚填錯........ 又擔心派唔到........ 攪到有d失眠 la...........
另外,我想知係咪個個都係適齡兒童, 自動有果適齡兒童10分? ...

我想問如果1st round bingo左, 同學校註冊左, 下年6月可唔可以仲去其他叩門?  如成功叩到, 可唔可以變心架?

醒目開學勳章

見笑喇...真唔好意思, 又令你再費神多一陣子添, 唔好因為我的愚見去選校, 應隨自己的意思去選校, 作為家長我們, 相信一定已為孩子選擇最好的, 隨緣吧.....我預咗round 1唔得!!  

不過講就容易, 我都有少少緊張, 都未填表, 暫定28/9/09先去交表吧!!! 咁重要的時刻, 我打算帶埋相機去見證呢一刻, 但又驚學校笑我傻瓜添!! 提一提大家, 最好唔好最後一日先交表, 萬一有錯漏, 都仲有時間俾你更改吧!!

暫未聽過有咁的case, 因1st 抽中=中獎, 好少人會放棄再覓另一間官津校!! 道理上無話唔得, 但你願意放棄1st round心儀之選再去叩門的學校, 一定係好好學校, 而此等學校好多時只會interview round 1 & round 2選佢為1st 的人, 因此可以 interview 到的機會好微, 以呢個例子可叩門成功又談何容易呢??? 而且round 1中籤, 相信都唔會有人肯花精神+時間去同人再競爭再打扙吧!!!

原帖由 小心女人 於 09-9-23 16:40 發表
我想問如果1st round bingo左, 同學校註冊左, 下年6月可唔可以仲去其他叩門?  如成功叩到, 可唔可以變心架?

臻媽,
你講d野真係好鬼有見地, 問你就真係最'arm', 哈哈!
等我再諗多幾日先.

非常同意你的說法 !!  因為自行1st收左, 不是有足夠分數都幾難入到 (因為這個round係純計分數, e.g.如家姐阿哥在校讀緊, 或父母是舊生), 再次一級到統一派位去攪1st或2nd, 講真所餘的位都無乜幾多, 仲要放棄學位再叩門, 真係好難lor ...... cincin

原帖由 臻媽 於 09-9-23 17:52 發表
暫未聽過有咁的case, 因1st 抽中=中獎, 好少人會放棄再覓另一間官津校!! 道理上無話唔得, 但你願意放棄1st round心儀之選再去叩門的學校, 一定係好好學校, 而此等學校好多時只會interview round 1 & round 2選佢為1s ...
A Happy Family of 4 >>>>Viann & Alex, 小龍女 & 馬猴仔

hehe, 我都係忽發奇想, 學你地話齋, 咁難得1st round抽到, 都唔會仲咁辛苦周圍去叩門.
臻媽,
我明白架喇, 其實每間學校都有佢既獨特之處, 我會按我小朋友既需要而去選架喇, 不過你真係比左好多意見我, 有時聽吓d意見, 個人先會醒, 有時d野自己真係諗唔通.
原帖由 臻媽 於 09-9-23 17:52 發表
見笑喇...真唔好意思, 又令你再費神多一陣子添, 唔好因為我的愚見去選校, 應隨自己的意思去選校, 作為家長我們, 相信一定已為孩子選擇最好的, 隨緣吧.....我預咗round 1唔得!!  

不過講就容易, 我都有少少緊張, 都 ...

臻媽, what do u think about st. francis in net 12?  Please give some comment.

臻媽,

would you please give me some suggestions for choosing the primary school during the lucky draw section...the following is my choice:

1: Wah Yan
2: St James
3: 軒小 (pm)
OR need to 漏空 2&3 if I really want to get a seat from Wah Yan?

4: 軒小 (am)
5. Precious Blood
6: ???
7: ???
8: ???

Do we need to put all schools in net 12 in part 乙?  if so, what is the best way to fill in all schools?

Thanks in advance for your help ^^

醒目開學勳章

如net 12女孩, 個人絕對建議選此校吧....過往2年中籤率比net12的2所超受歡迎女校略高, 但來年會用新校舍, 或許會多一點人入表, 但如大抽獎時甲一&乙一都係1st , 機會都幾高!!!

原帖由 yi 於 09-9-23 22:28 發表
臻媽, what do u think about st. francis in net 12?  Please give some comment.

醒目開學勳章

通常一般選小天書教如心儀在本區, 心儀只填甲1&乙一, 而甲2&3漏空, 將之放於乙2&乙3, 因乙部每所學校都只有幾個位, 受歡迎的學校--甲部學額理應甲一都唔夠派.
而甲一+乙一同填一所學校, 你便可有機會抽給大抽獎那50%學額. 另如一個好好彩你中咗甲2, 哪你便損失抽乙一(佔45%學額)的機會, 減低入最心儀之選吧!!!

甲一+乙一填華仁,  乙二填聖雅各都ok, 但乙三放軒下或會有點進取吧...你要知道, 聖雅各及軒小都行小班, 加上無論軒下/軒上都好多人放於首2選, 而受歡迎程度軒小還比聖雅各高一點, 但聖雅各近年冒起得好快. 所以聖雅各/軒小如放乙3或以後(尤其軒上), 機會幾近零, 但都唔可以話係絕對, 因要視乎你對手的選校排位吧!! 你要想清楚一點你較喜歡軒小/聖雅各, 兩所學校各有優劣, 完全唔同的風格, 先看看自己較愛哪間便放2nd吧!!!

不過net12選校都好頭痛, 因大部份較好+受歡迎的非放首2志願不可, 但3rd或之後志願真的唔知放邊間好吧!!! 我同你一樣都煩惱排3rd或之後的志願中, 嚟緊日子多多交流吧!!! 唔怪得知之前聽好多net12的人派3rd都要叩門吧!!! 提一提, 要將net12學校填哂(當然女校除外), 否則分分鐘唔好彩派離net12!!!

原帖由 麵包 於 09-9-23 22:50 發表
臻媽,

would you please give me some suggestions for choosing the primary school during the lucky draw section...the following is my choice:

OR need to 漏空 2&3 ...

醒目開學勳章

都好呀..呢個時候仲有閒情忽發其想,證明你心中或已有定數, 又或已將ROUND 1的結果得失睇得較輕吧!!

另叩門時我唔肯定係唔係一定要round2那張統一派位紙入學註冊紙, 如必要, 那孩子會因沒參加round 2而沒有呢張註冊紙, 或許未能叩門吧?!?!  

話時話, 睇落你2條KING同我的差唔多大喎?!?! 04年 & 07年出世???

原帖由 小心女人 於 09-9-23 21:23 發表
hehe, 我都係忽發奇想, 學你地話齋, 咁難得1st round抽到, 都唔會仲咁辛苦周圍去叩門.
臻媽,
我明白架喇, 其實每間學校都有佢既獨特之處, 我會按我小朋友既需要而去選架喇, 不過你真係比左好多意見我, 有時聽吓d意 ...

thanks 臻媽,

let me revise my choice as follows:

2: -
3: -

2: St James / 軒小 (pm)
3: Precious Blood
4: ???
5. ???
6. 7. 8. and so on......

is it better?  thx ^^