用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情 ...
樓主: 臻媽
go

NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情報站*

臻媽,
係喎, 又"arm"喎, 你唔講, 我真係唔醒起依個問題.
原帖由 臻媽 於 09-9-21 23:54 發表
如果係囡囡, 我係超級贊同...但如係男孩, 真的要視乎小朋友性格, 雖則好多MAMA也說沒問題, 但或會產生女校男生....另女生性格較早熟, 而學業成績在小學階段亦以女生為佳, 如男生入讀, 我怕情況更加明顯吧!!!

...
李家兩條King - 大哥哥Cyrus B, 細佬佬Ryan Lee, 都係爹爹媽媽既心肝寶貝, 得閒入黎我地網頁look look啦!

瑧媽 :

其實我個女今年k2, 下年先需要揀學校, 不過我想留意定, 希望唔會阻大家時間, 我係 net 16, 我係一心想誇區去 net 14 或 net 12, 本來最鍾意 marymount, 但自知15分冇機, 所以諗st paul catholic (net 12) or 嘉諾撒 (net 14), 不過睇睇下, 發覺其實好net 12 都會去博 st paul catholic or marymount, st franics 反而少人留意, 所以諗緊果如果博st franics 機會會不會大 d 呢 ?

嘉諾撒我都鍾意架, 所以我都留意緊, 可惜佢地冇 open day ..

原帖由 臻媽 於 09-9-21 18:09 發表
15分機會應該唔會=0, 但真好微, 平常心面對ROUND 1結果吧!!! 而且此校仲行緊大班, 收生人數喺呢區叫多, 而且女仔好多人會慕名選MARYMOUNT, 所以機會率係有的, 但唔大囉!!

另你本屬哪區?? 如NET 14, 不防留意一下嘉 ...

醒目開學勳章 王國長老

st frances已經轉左全日, 吸引力會比半日制既st paul大(尢其是一年上一年下, 家長會有接送既煩惱)
st paul歷史又似乎比st frances強, 所以其實2間都有捧場客架!
原帖由 mimi1102 於 09-9-22 09:55 AM 發表
瑧媽 :

其實我個女今年k2, 下年先需要揀學校, 不過我想留意定, 希望唔會阻大家時間, 我係 net 16, 我係一心想誇區去 net 14 或 net 12, 本來最鍾意 marymount, 但自知15分冇機, 所以諗st paul catholic (net 12) or ...

醒目開學勳章

st franics  10/10/09 好似有OPEN DAY, 你可致電CONFIRM & 去實地考察一下!!!

原帖由 mimi1102 於 09-9-22 09:55 發表
瑧媽 :

其實我個女今年k2, 下年先需要揀學校, 不過我想留意定, 希望唔會阻大家時間, 我係 net 16, 我係一心想誇區去 net 14 或 net 12, 本來最鍾意 marymount, 但自知15分冇機, 所以諗st paul catholic (net 12) or ...

JustinJustin and 臻媽,
Thank you so much!:loveliness: :loveliness:
我諗我會同囡囡揀嘉諾撤第一, 而炮米第二(因為仲有細佬, 這兩間都係男女校); 自行就會跨區女校博一博啦!(大囡只有15分!)

原帖由 臻媽 於 09-9-21 18:46 發表
偏傳統的教學, 注重品德, 家校亦溝通我唔錯, 如我尚在NET14, 男孩我會於2間北循&炮米作中挑選首/次選!!! 不過如小朋友比較活躍/自信心偏低/不自律, 選此校要多加考慮, 因始終偏傳統教學的學校都喜歡小朋友坐定定, 亦 ...
Don't worry!Be happy![/color purple]

Thanks Charottle_mom & 瑧媽,

到時我都會去睇下 ..謝謝 ~~

原帖由 臻媽 於 09-9-22 11:02 發表
st franics  10/10/09 好似有OPEN DAY, 你可致電CONFIRM & 去實地考察一下!!!

臻媽,你都好識揀,聖公會聖雅各小學,將會有新校舍,
升中非常好,校風亦好,校友咁多,冇15分都冇得抽。參加奧數班谷到暈,連聖誕24/12、25/12都要返學。

原帖由 臻媽 於 09-9-21 23:30 發表
唔好客氣, 我只係互相交流, 喺呢度我都收到好多料吧!!

係呀, 我係NET 12, 一早已選定聖雅各小學!!!

你係NET 16嗎??? 據近幾年資料, ROUND 1選北循/滬江, 手持15分都有人中籤, 但今年情況或有改變, 因北循將因轉全 ...

原帖由 臻媽 於 09-9-21 18:37 發表
要注意, 華上/華下收生額好少, 亦好多人放1ST, 所以如你1ST & 2ND 都放一間咁熱門+小位+好多人爭的學校, 真係要有一點心理準備吧...但當然如你有直資/私校墊底就不防依你意思去馬吧!!! 仲有 3RD 選你真係要慎選, 因 ...

臻媽,

其實我都知華上同華下都係12網既大熱, 但除咗呢兩間同軒/下同st. joseph , 其他學校真係唔係好識,
st. joseph 我一定唔會揀, 所以買少見少
lor.

希望可以同我隻佬白頭到老    做個永遠幸福快樂既小女人

醒目開學勳章

你有直資/私校墊底嗎??

如男女校, 寶血 / 聖雅各也很不錯呀!!! 但聽聞此兩間近一兩年由於已變為小班, 所以亦必要放在首/次選才有機會中籤吧!!!

如像我手持只有15分, ROUND2排位對抽唔抽到首3志願係好重要, 相信你要籍著呢幾個月去搜集一下資料/實地考察, 以備ROUND 2大抽獎用!!!

原帖由 ladykin 於 09-9-22 11:52 發表

臻媽,

其實我都知華上同華下都係12網既大熱, 但除咗呢兩間同軒官上/下同st. joseph 外, 其他學校真係唔係好識, 而
st. joseph 我一定唔會揀, 所以買少見少
lor.  ...

醒目開學勳章

見笑喇.....聖雅各喺NET12只係一間中庸的學校, 但它乎合哂我選校的條件, 亦相信非常適合我家的小朋友吧!!! 至於催谷....據我了解在初小階段未有過份催谷, 係循序漸進地隨升班而增加, 呢點我都認同, 如到高小都沒一點催谷, 升中派位又如何能向家長交代呢??? 不過手持只有15分的我, 預了首階段無望, 我一心只希望大抽獎時能成功中籤吧!!!

原帖由 JustinJustin 於 09-9-22 11:26 發表
臻媽,你都好識揀,聖公會聖雅各小學,將會有新校舍,
升中非常好,校風亦好,校友咁多,冇15分都冇得抽。參加奧數班谷到暈,連聖誕24/12、25/12都要返學。

...

基灣-西灣河
http://www.keiwan.edu.hk/special_notice/18-09-2009%20notice.pdf

基灣-愛蝶灣
http://www.ccckeiwan.edu.hk/school/result/2008-09result.htm

原帖由 HIMMAMA3 於 09-9-21 23:52 發表
臻媽
想問兩間基灣升中去band 1既%?
many many thanks!!!

醒目開學勳章

THX...綜合資料, 派"嘉諾撒書院" "聖馬可中學" "張祝珊"為主喎!!!

Many many thanks for the useful information.  Will have a look again.  

原帖由 臻媽 於 09-9-21 19:03 發表
你心水就係你所列4間?? 有去過實地考察嗎? 因好多人經過親身接觸, 對學校都會有咗唔同的見解吧!!!

以我愚見....

1. 按學校深淺程度及功課量, 非基灣(愛蝶灣)莫屬, 跟住 舊基灣 & 丘佐榮 不相伯仲, 愛秩序灣官小 htt ...

醒目開學勳章

下文所述的是一所net 12一所老牌名校....或許是個別例子, 但可作參考!!

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2613854-1-1.html

MANY THANKS!

臻媽,

如果比你揀, 你會揀基灣(舊) 或 北循吏(下)? 理由呢?

醒目開學勳章

純粹個人喜好--丹循 (北循(下)) .......因我選校著重品德多於成績, 亦在乎學校與學生及家長的聯繫是否可好好溝通, 另學校對比較"弱"(任何一方面)的學生是否照顧, 教學會否靈活地/是否願意配合社會大勢(如現教統局的334學制), 教法會否加入新元素/新思維令學生學得更生動/深刻, 教職員是否大部分都友善親切(相信小朋友較易接受), 初小幾年會否太撞谷....

除以上條件丹循都可乎合我的條件外, 當然此校升中校派位也很理想, 又有全新校舍, 我相信小朋友會比較易適應及能開心投入學習生活中!!!

仲有果日去參觀時, 學生的"彬彬有禮"實在令我難忘, 係我呢幾年參觀多所學校以來最得體最有禮的學生!!!

原帖由 PAMLAM 於 09-9-23 01:47 發表
臻媽,

如果比你揀, 你會揀基灣(舊) 或 北循吏(下)? 理由呢?

臻媽,

好多謝你的意見, 其實我都好喜歡循道, 尤其欣賞校長, 最介懷是太早上校車. (我家住柴灣) 將會是最早上車, 最遲下車.唉~~

其實,聖公宗/聖公會的小學,每區都有,亦是好學校及歷史由久,如柴米(NET16),炮米(NET14),聖雅各(NET12),行傳统教學及加入活動教學,升中就當然OK啦!我覺得可喜是變得快,中文科開始用普通話教,須然衹有一班(柴米),炮米就由小二開始,所以自行派位15分就有得抽,第二round大抽獎亦要首選。第三round 叩門就早到優先,派完申請表即止。

聖雅各並非中庸學校,全港聖公會奧數代表隊,全由聖雅各學生包辦。所以NET12男女校是首選。

原帖由 臻媽 於 09-9-22 13:41 發表
見笑喇.....聖雅各喺NET12只係一間中庸的學校, 但它乎合哂我選校的條件, 亦相信非常適合我家的小朋友吧!!! 至於催谷....據我了解在初小階段未有過份催谷, 係循序漸進地隨升班而增加, 呢點我都認同, 如到高小都沒一點 ...

本周五要遞表啦!! 唔知點解心情好緊張, 其實好似臻媽話齋唔好太著重1st round, 但果心總是忐忑不安...
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.