用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情 ...
樓主: 臻媽
go

NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情報站* [複製鏈接]

臻媽, 你好~
你對NET14,16咁清楚, 有個問題真係好想請教吓你...
唔知NET14間太古小學好唔好呢? 我見其他媽咪對呢間學校嘅評價真係好壞參半, 攪到我依家真係十五十六 開初我原本打算揀嘉諾撒, 始終都話哂係大熱, 而且口碑又好, 但係我驚會好深, 小朋友會追得好辛苦, 後來見到太古小學嘅簡介, 好似靈活好多, 我諗囡囡會讀得開心啲, 舒服啲, 但係有啲媽咪又會覺得太古嘅學生會唔夠人爭....
下星期就要遞表喇, 我真係唔知應該揀邊間呀
或者有冇其他媽咪可以俾啲意見我呢????

原帖由 臻媽 於 09-9-18 16:17 發表
我同你地一樣, 小朋友都係今年入表, 由於係緊張媽媽, 所以早在小朋友N2開始已搜集資料, N2下學期+N3時已不斷去觀校, 當時我住北角, 所以NET14&NET16資料最多, 而剛於豬流感後成功遷往NET12, 所以隨即集中火力搜集NET ...

臻媽,

以你分析, 如果round 2 咁排法, 中纖機會大嗎 ??

甲1. 丘佐榮
甲 2.北循新校
甲3. 舊循

原帖由 臻媽 於 09-9-18 17:36 發表
你係NET14嗎?? 如是, 丘佐榮即跨區, 跨區放甲3+此校非常大熱, 機會=0, 無謂填, 亦無謂令自己失望吧!! 要選一定要放甲1, 才有一絲希望!!!

至於衛理手持20分, 係有望, 但唔係必中....你有去過佢學枚參觀嗎??? 校舍比 ...

[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

臻媽,

我想問吓北官預交表格日期是9月16-18日, 若誤了, 仲可唔可以在9月25/28/29/30 & 10月2日交表??
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]

醒目開學勳章

16-18/9只係預約日, 當然可依舊9月25/28/29/30 & 10月2去交表, 只不過到時學校會優先處理已預約家長吧!!

一般選校天書都教如心儀在跨區,只填甲一&甲2(甲3漏空), 而甲二=乙一, 如唔好彩甲一唔中, 咁即係喺仲50%抽本區最心儀果間(甲部+乙部=總收生率之一半), 但甲三如填及放大熱之校, 機會=0, 無謂填, 亦無謂令自己失望吧!! .....又或者你放一間冷門, 一個你好好彩抽中, 咁你就失去抽乙一(本區最心儀)的機會吧, 所以慎選吧!!!

另你最喜歡是丘佐榮??? 丹循??? 北循?? 北官??? 首先必須明確自己所想, 好快要交表喇!!! 其實兩間唔同類, 丘佐榮較"谷"; 相對之下, 丹循初小時較輕鬆, 課程中亦嘗試加入更多新元素吧!!!

原帖由 paltiBB 於 09-9-18 23:39 發表
臻媽,

我想問吓北官預交表格日期是9月16-18日, 若誤了, 仲可唔可以在9月25/28/29/30 & 10月2日交表??

醒目開學勳章

太古都唔錯, 但唔係NET14大熱, 亦唔係我個人之首/次選.

其實如鍾情嘉諾撒, 即管嘗試, 大班教學, 收生率可謂本區之最, 舊年15分都有機會抽. 況且真的唔好太在意ROUND 1抽中與否, 著眼點放在ROUND 2, 如你同時喜歡太古,咁甲/乙1ST 放嘉諾撒,乙2ND放太古, 抽中首2志願都好高, 因曾聽聞太古放3RD都有入到!!!  我個人認為如NET 14之女孩, 選嘉諾撒是一個極佳之選!! 我見囝囝D師姐都讀得好開心,亦唔太難掌握課程(我囝囝間幼兒園好淺), 亦未聞佢地覺得太辛苦吧!!

原帖由 sanmabel 於 09-9-18 22:39 發表
臻媽, 你好~
你對NET14,16咁清楚, 有個問題真係好想請教吓你...
唔知NET14間太古小學好唔好呢? 我見其他媽咪對呢間學校嘅評價真係好壞參半, 攪到我依家真係十五十六 開初我原本打算揀嘉諾撒, 始終都話哂係大 ...

臻媽, 你都睇到好夜

我想問你所說北循的新元素是什麼??  我曾經問我小朋友喜不喜歡畫/音樂, 佢一聽完後立即如我講, 兩樣都唔鐘意:;pppp: 事實上, 他在幼稚園裡上畫畫/音樂課時, 表現不太喜歡.  我都考慮過會否他的自信心影響??  經我多番鼓勵他, 可是作用不大.  所以, 我唔會勉強他在課外學這類型活動.  所以, 我想知多一點新元素是不是藝術方面的發展??

因net14每間學校質素平均, 真係好難選擇

醒目開學勳章

丹循課程中滲透了戲劇藝術.....不只是課外活動, 好像是說每個學生都會俾機參與吧!!! 你問小朋友佢喜歡與否, 內向+自信心低的小朋友定會說沒興趣(我囝囝係一個好例子), 因佢地不敢大膽嘗試參予, 但當佢地從學習中取得技巧而令佢地成功-->信心增大, 佢地會體會到學習的樂趣, 成果往往令你意想不到!!! 當然呢類小朋友你要花多點時間+不斷鼓勵佢嘗試, 作為家長亦要堅持佢地嘗試同一樣的活動耐一點, 培養其興趣!!!! 我尚在努力 培養/增加我囝囝的自信心, 成效雖則只是漸有起色 + 開始比以往好dd, 所以仍需加倍努力.....

原帖由 paltiBB 於 09-9-19 08:28 發表
臻媽, 你都睇到好夜

我想問你所說北循的新元素是什麼??  我曾經問我小朋友喜不喜歡畫/音樂, 佢一聽完後立即如我講, 兩樣都唔鐘意:;pppp: 事實上, 他在幼稚園裡上畫畫/音樂課時, 表現不太喜歡.  我 ...

ron106,

如果 first round 入唔到柴米,可轉去炮米隔鄰聖彼得堂幼稚園讀,兩間校長好熟,相同一個校監。

希望你一次就掂,加油。

原帖由 ron106 於 09-9-18 15:32 發表
好多謝臻媽解答咗我咁多問題~~~

其實我都知會失印象分~~不過冇辨法~~我最心儀o既係net16 o既柴米~~所以要誇區。

臻媽,
What do u think about 嘉諾撒聖方濟各 in net 12?
Any comment?

醒目開學勳章

轉載 :

北角街坊會陳維周夫人紀念學校新學年改名為「啟基學校(港島)」,今日(2009.9.19) 舉辦學校開放日。
在暑假期間,學校共耗資五百萬元去提升校內軟硬設備,包括將六個課室改建成為親子閱讀室、演藝室,以及中英數常的特別教室。同時,學校更聘請了四位分別任教英文、美術及音樂科的新教師。
除此之外,法團校董會早前亦改組,邀請資深幼兒教育家陸趙鈞鴻和聘請前大埔浸信會公立學校校長鄭慧琪接任新校長。

醒目開學勳章

個人很喜歡, 如我的是囡囡會以此為ROUND 1 + ROUND 2(1ST CHOICE), 由於仍保持大班教學, 中籤率稍高!!! 如對此校有興趣, 聽聞10/10有OPEN DAY, 值得一去!!!

原帖由 yi 於 09-9-19 11:35 發表
臻媽,
What do u think about 嘉諾撒聖方濟各 in net 12?
Any comment?

回覆 28# JustinJustin 的文章

JustinJustin你好~~

好多謝你O既祝福~~~
你O既意思你如果我第一ROUND自行報柴米唔成功就轉去聖彼得堂幼稚園讀???

你小朋友也是第一ROUND自行報柴米嗎??

ron106,

answer: YES. 因為1st round 入到柴米就唔駛煩啦!
當然這所幼稚園亦可以令囝囝順利接駁小學的課程(由其柴米及炮米),k3功課比較深。

舊年我囝囝,幸運地考到私小,用英普教,所以沒有讀柴米。當然我很欣賞馮校長,對小朋友的德育倍養,升中的安排。記着,入到要選普通話教中文科。

加油!加油!入到記着要話俾我知。

原帖由 ron106 於 09-9-19 22:56 發表
JustinJustin你好~~

好多謝你O既祝福~~~
你O既意思你如果我第一ROUND自行報柴米唔成功就轉去聖彼得堂幼稚園讀???

你小朋友也是第一ROUND自行報柴米嗎??

duplicate 問題

大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

我報地址 太古城,但自選 (round 1) 報灣仔區。咁個住址所屬小一學校網編號是不是填 16 ?
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

醒目開學勳章

1st round 交表到跨區學校, 該表所屬校網=住址所屬校網

**注意: 太古城=net 14, 你應填net 14 !!!

原帖由 totoro 於 09-9-20 23:20 發表
我報地址 太古城,但自選 (round 1) 報灣仔區。咁個住址所屬小一學校網編號是不是填 16 ?

Thanks!

原帖由 臻媽 於 09-9-20 23:55 發表
1st round 交表到跨區學校, 該表所屬校網=住址所屬校網

**注意: 太古城=net 14, 你應填net 14 !!!

回覆 34# JustinJustin 的文章

JustinJustin

我看法同你一樣,很欣賞馮校長對小朋友的德育倍養及愛心,希望到時大家都有好消息。

臻媽,
想請問你, 炮台山聖米, 你對這校有什麼意見?

原帖由 臻媽 於 09-9-19 12:14 發表
個人很喜歡, 如我的是囡囡會以此為ROUND 1 + ROUND 2(1ST CHOICE), 由於仍保持大班教學, 中籤率稍高!!! 如對此校有興趣, 聽聞10/10有OPEN DAY, 值得一去!!!
Don't worry!Be happy![/color purple]
‹ 上一主題|下一主題