用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 柴灣聖米迦勒每況愈下? (小急)
go

柴灣聖米迦勒每況愈下? (小急) [複製鏈接]

在 '小一選校' 裡有家長說柴米小學成績已不及往年, 大概只有40% band 1生, 好希望在這裡就讀高班的家長們可否告知這是否事實, 好讓我..........現正忙於為小兒選擇學校(自行派位).

請各位幫幫忙!!
   0    0    0    0

唔係麻!  柴米小學都好難先入到WOR ...... 但成績只有40% band 1生

原帖由 dadbu 於 09-9-17 17:24 發表
在 '小一選校' 裡有家長說柴米小學成績已不及往年, 大概只有40% band 1生, 好希望在這裡就讀高班的家長們可否告知這是否事實, 好讓我..........現正忙於為小兒選擇學校(自行派位).

請各位幫幫忙!! ...

其實40%以上 band 1生都吾差,但柴米由以往多過50%跌至現在低過50%,吾通真的由北角(net 14)搬到柴灣(net 16)的後遺証
聽聞東區小學Band 1 比率都好參差,好的可以50-60%, 差的可以低過20%

好像唔係差呀!我的外SON仔前年畢業好OK,他入St. Mark。讀得好好,中文科更是全級5名。 剛剛派位係50-60% BAND 1,而前年更高,QC 5位, CCS 11-12位,其他 都好OK 。

老師話全級KEEP住80名內就無問題。
另外想提醒你小心標題,唔係好容易嚇死心血小的家長。

其實"聖米迦勒"不嬲都唔算叻,
之不過, 佢每年都有若干個去qc、張祝珊 ...
加上早幾年柴灣有新校舍,
先吸引家長選佢
所以, 得40% band 1生一d都唔奇

hi chufei, 今年都聽幾多關于柴米的不利消息, 連正在入面讀緊小六的小朋友媽咪都講, 去年的派位和成績都差左, 唔知係唔係一屇與一屇的唔同呢 ?? 定或是係正在差緊呢 ?!  照計個校長咁寸咁堅持, 係唔會比d學生差落去架wor, 唔知佢會點睇呢 ?!  最初頭2年初搬入去柴灣, 我靜係知柴米的校長係寸, 但我又覺得寸得起, 唔知而家有無改變呢 ?! cincin

原帖由 chufei 於 09-9-18 10:23 發表
其實"聖米迦勒"不嬲都唔算叻,
之不過, 佢每年都有若干個去qc、張祝珊 ...
加上早幾年柴灣有新校舍,
先吸引家長選佢
所以, 得40% band 1生一d都唔奇

...
A Happy Family of 4 >>>>Viann & Alex, 小龍女 & 馬猴仔

Hello hkefai,

你就好啦, 個仔如願入左皇仁, 當然唔洗講你在背後都花左唔少心機在佢身上, 真是替你高興. 其實Day 1開始我都有考慮愛官的, 為的都是入QC, 不過正如你所說, 裡面的Band 1生比較少, 即係Band 2 and 3比較多, 你知啦, 讀書的moral好緊要, 小朋友喜歡copy, 我驚到最後不但入唔到QC, 仲學矖D曳野,.....你有咩野心得, 請賜教.

我仲諗住來'升中派位'post.......驚你話我好唔信你, 點知又比你找到我, 真攪笑

哎其實我是北米下午校舊生, 理應入到去的機會都高, 家住柴灣都不介意到北角上學, 不過比較嚴,老師一成不變(我唔知依家係唔係), 一味嚴是否比鬆好, 如果嚴到小朋友有hard feeling的話... (我已經係乖果隻), 其實有邊個想踐踏自己的母校呢! 再加上呀仔幼稚圍的校長都話........所以我將北米bad list 左(北米家長請饒恕, 只是個人意見亦可能係bias)

hkefai, 多謝你的回覆, 如你所説屬實的話當然會有D唔高興啦, 不過我都會咬住柴米唔放, 一來近屋企, 二來今天學校的成績唔代表五六年後的(呀仔小六的時侯), 當然,唔會有家長揀一間在現階段成績差的學校啦!

Dear super11mum,

Thanks for your information and.......reminding.

原帖由 super11mum 於 09-9-18 09:28 發表
好像唔係差呀!我的外SON仔前年畢業好OK,他入St. Mark。讀得好好,中文科更是全級5名。 剛剛派位係50-60% BAND 1,而前年更高,QC 5位, CCS 11-12位,其他 都好OK 。

老師話全級KEEP住80名內就無問題。
另外想提醒你小 ...

原帖由 dadbu 於 09-9-18 14:36 發表
Hello hkefai,

你就好啦, 個仔如願入左皇仁, 當然唔洗講你在背後都花左唔少心機在佢身上, 真是替你高興. 其實Day 1開始我都有考慮愛官的, 為的都是入QC, 不過正如你所說, 裡面的Band 1生比較少, 即係Band 2 and 3比 ...

其實小學Band 1比率當然越高越好,但最重要還是自己兒女的Banding。

醒目開學勳章

分banding已經唔採用之前學能測驗的成績,改為採用PS1的數據,所有小學的學生分的banding%一定比之前有出入。

原帖由 hkefai 於 09-9-18 23:34 發表

其實小學Band 1比率當然越高越好,但最重要還是自己兒女的Banding。

原帖由 Xanthe 於 09-9-25 21:18 發表
分banding已經唔採用之前學能測驗的成績,改為採用PS1的數據,所有小學的學生分的banding%一定比之前有出入。

所以參巧Banding同時,亦要了解校風

唔知柴米的升中派位點呢?

佢地好似冇擺出黎係學校網頁

原帖由 cincin 於 09-9-18 12:13 發表
hi chufei, 今年都聽幾多關于柴米的不利消息, 連正在入面讀緊小六的小朋友媽咪都講, 去年的派位和成績都差左, 唔知係唔係一屇與一屇的唔同呢 ?? 定或是係正在差緊呢 ?!  照計個校長咁寸咁堅持, 係唔會比d學生差落去 ...

这是我刚刚從柴米的網站找到的资料(周年报告):

年分        升英中比率        Band 1生比率
08/09      未有资料         未有资料
07/08      41%              报告内没提及
06/07      35%              42%
05/06      30%              45%

希望对大家有帮助!

我家兒子還小,剛升小一.
但家裏的姪女就讀小六,是揀中學的時候了!

我從好多小學網內看其升中派位結果,其中吾少學校說自己的學生有超過90%獲派首3志願的.

但總不會當中九成人都是獲派band 1中學吧.就是每間學校的精英班,也不可能全獲派band 1 中學吧.

那麼,學生及家長都是應該因應子女們的能力去選學校吧!而在選校時,他們的老師又該為學生及家長們提出合適的建議吧?!

請問現時的學校制度/老師的安排是否如此?

不過,我距離中學生涯實在太遠了.那些我們讀書時,被譽為挺好的學校,現在竟說是band 3類的.連我們以前認為比較有信心的女校,現時都說差了很多.
又聽說過港島一出名的天主教女校,當中亦有經常講粗口的學生.
所以,又想問,到底差的是指成績呢,還是指校風?
‹ 上一主題|下一主題