用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有關"油麻地天主教小學"
go

請問有關"油麻地天主教小學" [複製鏈接]

父母是前學生.
若小朋友抽中到, 是否會分到新校 (海泓道) ? 有無校車 ? 功課多嗎 ? 嚴唔嚴呀 ?

0    0    0    0

保良局陳守仁小學

請問這學校功課多嗎? 嚴唔嚴呀?

原帖由 phmama 於 09-9-16 23:55 發表
父母是前學生.
若小朋友抽中到, 是否會分到新校 (海泓道) ? 有無校車 ? 功課多嗎 ? 嚴唔嚴呀 ?

父和母都是油天舊生?抑或其中一個是?夠20分都要抽?
況且你攪錯,唔係分到去邊間油天問題,如果父或母是油天上午班舊生,報海泓道有多5分,報東莞街無分。如果父或母是油天下午班舊生,報海泓道無分,報東莞街有多5分。當然有校車,路線要睇你住果度夾唔夾,新校功課輕鬆,唔係好嚴,剛剛換校長,要睇定啲,舊校功課多啲,其實都係換咗校長2年咋。

原帖由 phmama 於 09-9-17 00:03 發表
請問這學校功課多嗎? 嚴唔嚴呀?

都幾即興播,轉版轉得咁快!陳守仁好難入,因為小朋友讀得幾多采多姿,依加仲加咗個迷你泳池,有啲麻雀雖小嘅feel,小朋友有機會讀法文添,不過我唔知有乜嘢幫助?承惠每年萬五蚊,幾抵讀!

你掉轉咗嚟講,原校(東莞街) 的功課係過新校好多, 原校學習比較活動!

原帖由 greendotdot 於 09-9-17 01:12 發表

況且你攪錯,唔係分到去邊間油天問題,如果父或母是油天上午班舊生,報海泓道有多5分,報東莞街無分。如果父或母是油天下午班舊生,報海泓道無分,報東莞街有多5分。當然有校車, ...

原帖由 rookiemom 於 09-9-17 09:05 發表
你掉轉咗嚟講,原校(東莞街) 的功課係少過新校好多, 原校學習比較活動!
手文之誤,多謝更正,不過就唔係少好多啫,你都要睇吓幾年級,高年級活動教學,我又唔信派位派得好啦?其他仲有乜錯漏呀?請賜教唔駛客氣喎,我誤導咗人幫倒忙就唔好啦,始終呢啲網上討論區講嘅嘢,家長們都應該祇是當資訊睇吓,如果用作參考自己必須求證。

20分當然要抽, 我囡囡果年, 我自己係舊生都抽唔到, 只有3個20分入到.

好多人有兄弟姊妹分, 入梗, 亦好多人有宗教+舊生 25分.  所以20分都係要抽, 仲唔一定得.

原帖由 greendotdot 於 09-9-17 01:12 發表

況且你攪錯,唔係分到去邊間油天問題,如果父或母是油天上午班舊生,報海泓道有多5分,報東莞街無分。如果父或母是油天下午班舊生,報海泓道無分,報東莞街有多5分。當然有校車, ...

原帖由 Reximom 於 09-9-17 10:36 發表

明明係口爽爽, 大隻講, 就隨便話句手文之誤”, 不過都仲死唔認錯撐多句, 不過就唔係少好多啫”, d叫做死雞撐飯蓋!

自己隨便亂講廿四, 唔先自檢討, 反而講 家長們都應該祇是當資訊睇吓,如果用作參考自己必須求證”, d叫做諉過!

我剛剛說服咗自己同呢位家長禮貌地講一聲:「多謝賜教!謝謝!謝謝!」希望會令你心平氣和一啲啦。

兩間比較我自己會鍾意陳守仁多d, 英語環境好, 可以學法文始終係好事, 多學一種語言一定唔會壞, 邊個知將來用唔用得著, 起碼多張刀, 萬五蚊一年算好抵.

原帖由 greendotdot 於 09-9-17 01:26 發表

都幾即興播,轉版轉得咁快!陳守仁好難入,因為小朋友讀得幾多采多姿,依加仲加咗個迷你泳池,有啲麻雀雖小嘅feel,小朋友有機會讀法文添,不過我唔知有乜嘢幫助?承惠每年萬五蚊,幾抵讀! ...

原帖由 Reximom 於 09-9-21 16:19 發表

點解我會唔"心平氣和"呢? 想搵籍口遮醜個位又唔係我!

我心清如水, 又唔使說服自己做d mug!

阿Reximom你好,又係我呀,你話搵籍口遮醜個位,真係唔係你?你話我係你忠實讀者,你睇我帶埋你啲缺德精句,追隨住你,仲有果塊九華最後一塊遮醜布 tim,留蕃比你,唔洗多謝,乜咁客氣呀,大家咁熟!

作者: Reximom 時間: 08-9-8 13:58
有學歴、有事業既人, 唔等於思想唔係「阿嬋」一族. 無聽過人鬧”讀X片呀你”咩?
原帖由 Reximom 於09-8-7 11:41 發表
以前個代既父母, 就算係低下階層, 唔識字, 都好尊重d老師校長. 依家都唔知邊到走班咁既生番家長出呢?
原帖由 Reximom 於09-8-7 13:35 發表
啱, 社會上好多野都無人理既, 紋身, 穿環, 男人唔著上衣,女人著bra top...仲有講粗口, 當街打茄輪依邑, 煲煙....社會上都沒人會理你, 依你講係咪全部都係學校做得?
原帖由 Reximom 於2008-10-31 16:11:36 發表
立會議員比起個D九唔搭八既局長助理, 佢地d人工唔算高呀!
做立會議員成日要蒲頭出呢見人, 而d局長助理依家可以柄埋唒, 比起佢地立會議員直頭係廉價勞工tim!

原帖由 Reximom 於 09-8-17 17:39 發表
英皇6科14分有67%, 都未算好差, 另一傳統名校九華最後敢公佈個年6科14分得56%, 咁先至叫慘不忍睹.
但係有d九華fans仲死撐話現在會考要有成績全靠補習 , 我地九華人不屑做考試機器, 唔補習 , 所以會考成績就差囉, 但係我地九華人有”九華精神”喎. 我覺得呢d全屬廢話, 連基本學業水平都無, 得個“九華精神”有咩用呀, 呢種人咪叫不學無術囉.
“九華精神”已經成為呢d九華fans面對九華成績差既最後一塊 遮醜布.
原帖由 Reximom 於 09-8-19 09:19 發表
我都真的估中你next post內容, 實話”唔回了”, 我一早估中你會講呢句,不過到頭來你咪又會姣婆守唔到寡!
差太遠…你又講得啱架, 你低我咁多, 你都係唔回吧!
原帖由 Reximom 於 09-8-23 21:40 發表

引用:
   原帖由 SamuelChris 於 09-8-23 21:05 發表
   其實大家都有心儀的學校,何苦在此數互相單打。
   大家都想子女在一個開心的環境下讀書,
   這個平台是讓大家交流意見,大家可以各舒己見,
   又何必針鋒相對呢? ...

廢話!

原帖由 Reximom 於2009-9-2 11:33 發表
版主,
In fact, as your above posts are absolutely useless (now that your views have been made known), I suggest that you should (物盡其用 及 支持環保 ie.) use your posts instead of toilet paper when you discharge your "parental duty".

版主
, 你段野你批准講架, 唔好玩double standard delete 佢呀!

原帖由 Reximom 於2009-9-2 11:35 發表
引用:

原帖由 thankful 於 09-9-2 11:27 發表
Perhaps to some parents, acquiring the "right" connections is much more important than acquiring knowledge and good academic results.  Thank you for giving us one example of the different reasons why  ...
執人matthewdad口水尾!
In fact,  your above posts are absolutely useless (now that your views have been made known), I suggest that you should (物盡其用 及 支持環保 ie.) use your posts instead of toilet paper when you discharge your "parental duty".
‹ 上一主題|下一主題