用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖瑪加利大幼稚園 讀 '聖瑪加利大幼稚園' 家長入來傾傾啦!(PART 4) ...
樓主: JoJo
go

讀 '聖瑪加利大幼稚園' 家長入來傾傾啦!(PART 4) [複製鏈接]

jojo,
置頂當然係會方便d,不過係驚新人就未必留意到lor:
原帖由 JoJo 於 09-7-22 14:21 發表
嘻嘻. 我諗置頂會方便少少. 如果各位覺得搬返落去好d 我可以搬返落去.  

jelly,
上次parents day,同老師up第1句,我已經眼濕濕:cry:,我真無鬼用 :
原帖由 jellycheng 於 09-7-20 15:10 發表
tina, 唔好意思咁遲覆你, 因為上個星期我同老公同阿囝去咗韓國玩咗幾日, 所以無上過網

係呀, 阿囝本童心集老師已經比咗我, 仲話雖然佢哋學校唔可以繼續同阿囝update落去, 所以叮囑以後要靠我喇, 講到我 ...

唔知父母都可否陪同入課室玩?
原帖由 BoBo1021 於 09-7-19 09:36 發表
迎新日係俾家長及小朋友認識校長, 主任及各位老師, 最重要就係認識班主任.

記得當日係會家長陪同小朋友一起入課室玩小玩戲既.

當然可以啦.

原帖由 Jomei 於 09-7-23 19:33 發表
唔知父母都可否陪同入課室玩?  

醒目開學勳章 王國長老

Tina,
台灣呢.. 舊年就去過高雄, 墾丁. 我地係自由行, 真係好正家.

如係去台灣. 我會 suggest 自由行. 因跟團嘛. 一定唔夠時間玩既 (實帶你去d 地方買野. )

原本今年諗住去台中清境. 但最終泡湯了. 留待出年至去啦   (都係自由行)

我個仔係喜歡自由行多點呢.
原帖由 ckckcktina 於 09-7-23 15:18 發表
jojo,

咁你個台灣之旅幾時成行呀? 你諗住自己去定係join團呀?
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

醒目開學勳章 王國長老

多謝提點. 我係下面整返條 link . 等佢地可以留意下

原帖由 OnlyOne 於 09-7-23 16:04 發表
jojo,
置頂當然係會方便d,不過係驚新人就未必留意到lor::" />
主愛我

well, 我諗無論老師或我哋家長嘅心情都好感動, 大家都有d激動

原帖由 OnlyOne 於 09-7-23 16:16 發表
jelly,
上次parents day,同老師up第1句,我已經眼濕濕:cry:,我真無鬼用 ::" />

一定喇, 一定喇... 最緊要你哋唔好覺得我煩就好嘞

原帖由 ckckcktina 於 09-7-23 15:11 發表
jelly,

唔緊要啦, 你得閒先上來覆囉. 又唔急既.  
原來你去左旅行. 韓國我未同阿女去呀, 我自己就去過. 都幾好玩架, 不過就千企唔好揀d 大節去呀, 佢地新年, 中秋, ... 原來都會放假架, 而且有d 鋪頭都唔開 ...

我係跟團架, 貪佢有食有住有行嘛, 可況韓國d字全部都圓圈直線橫線, 絕對估佢唔到

導遊話首爾嘅夏天好短, 6月至9月, 10月就已經可以滑雪, 如果要帶埋小朋友又唔想滑雪的話, 暑假好啱時候。首爾地方好乾淨, 不過由於韓國係推行環保政策, 街上好小搵到垃圾桶, 佢哋認為小d垃圾桶就令人小d製造垃圾, 所以韓國人唔會周街飲食, 而條街又真係乾淨d喎。

食物方面就一般, 主要得人參雞同烤肉, 菜都比較小(泡菜除外), 白飯清湯就餐餐有; 所以我餐餐都用湯撈飯, 餵飽阿囝一半, 再由得佢自己食幾多肉罷。

購物方面, 簡直係女人嘅天堂。韓國衫大部分款都好靚, 料亦唔差; 韓國本土牌子護膚品抵到嘔, 例如"皮膚食物"只係香港嘅3份之1價錢(我終於明白咩叫"掃貨"), 雪x秀就要喺樂天頂樓間免稅店買, 用美金計, 為起都大概係hk嘅一半價錢等。

細路仔嘢就東大門多, 不過東大門無喺行程內, 要早返酒店嗰晚自己去(導遊會教點去), 而我哋就因為帶住阿囝, 唔方便夜晚自己出動, 所以無去

玩方面就去咗樂天世界, 鳳凰城水上樂園同某大牧場。樂天世界好似係首爾最有歷史嘅大型遊樂場, 不過裡面嘅設施keep得好好, 佢有個兒童世界d玩意仲真係好啱d細路仔玩, 阿囝都玩到唔願走 :;pppp: 。鳳凰城水上樂園都好大, 不過嗰日落大雨, 我哋淨係玩室內, 室外都有開, 但我哋怕凍親阿囝, 所以老公係咁意游咗1次外圍就算喇。牧場就玩餵羊同自製芝士。阿囝餵羊玩得勁興奮, 開心到震; 自製芝士當然有人教, 整完仲即場自己食番, 都好impressive。

anyway, 我覺得跟團有好有唔好, 好嘅之前講過, 唔好嘅就係太早要起身 - 朝朝morning call 7點/7點半, 都唔好話唔甘 :;pppp:

原帖由 JoJo 於 09-7-21 14:28 發表
Jelly,
我正想問. 韓國其實有乜野岩小朋友玩. 在我眼中. 除左滑雪. 好似無乜野岩呢? 可唔可以講多d. 等我了解下.

還有你係未跟團?

Jelly

話7點/7點半又真係早咗d, 你跟邊度去呀, 我舊年跟東x遊去, 原本去牧場架, 點知唔成團, 最後轉咗另一團, 每日8點/8點半先Morning Call, 我就每日早一個鐘起身服侍我家小姐.

我鍾意韓國郊區d酒店多d, 市區嗰間住咗3晚同一間, 地方唔太乾淨, 又冇得煲水.

原帖由 jellycheng 於 09-7-24 15:41 發表
我係跟團架, 貪佢有食有住有行嘛, 可況韓國d字全部都圓圈直線橫線, 絕對估佢唔到

導遊話首爾嘅夏天好短, 6月至9月, 10月就已經可以滑雪, 如果要帶埋小朋友又唔想滑雪的話, 暑假好啱時候。首爾地方好乾淨 ...

醒目開學勳章 王國長老

各位,
早晨.

Tina,
高興昨日見到你呀. 不過對於今次的安排不足, 我們也深感抱歉. 希望能汲取經驗. 下次能做好一點啦.

你昨日有冇早走呀. 我地沒有. 結果坐在小食亭到吹下風, 食下零食到車來了就走呢!
主愛我

jojo,

我行出來果陣見到你坐響到啦. ^@^ 我無早走到呀. 等到夠鐘先走咋. 不過尋日天氣又真係幾熱+焗, 所以取消香薰園都好既. 因為if去果到, 無瓦遮頭又晒, 大家肯定勁有怨言. 去博物館好d. 有air con又有個位俾小朋友走來走去. 我地淨係齋坐一個地方, 家長又可以聯誼下. 不過就覺得時間耐左小小. 我地淨係睇左2個展館咋, 都已經唔想郁啦. 期待下次舊生會再安掛多d好活動俾我地啦.

onlyone,

咁好既! 真係恭喜恭喜! 好開心又阿女又多個新朋友仔!

jelly,

聽完你講之後真係好想去玩呀! 睇下來緊聖誕度唔度到期去啦. 真伙羨慕死人囉!!!

我哋跟東x遊嘅死對頭-縱x遊(個領隊自己講架咋)啊。我哋今次日日都要轉酒店, 喺郊區嗰兩間仲有mini-kitchen, 煲麵消夜都可以添; 喺市區嗰間就有個熱水煲咁。原本我哋報咗康x, 又係有郊外牧場等, 不過佢開唔成, 叫我轉去淨玩市區嗰個, 但我哋揀有得餵羊等就係想比阿囝開心下, 所以最後連旅行社都轉埋囉。

原帖由 BoBo1021 於 09-7-24 22:35 發表
Jelly

話7點/7點半又真係早咗d, 你跟邊度去呀, 我舊年跟東x遊去, 原本去牧場架, 點知唔成團, 最後轉咗另一團, 每日8點/8點半先Morning Call, 我就每日早一個鐘起身服侍我家小姐.

我鍾意韓國郊區d酒店多d, 市區嗰間 ...

我而家都唔知幾想攪番次自由行淨去首爾, shopping下護膚品同衫就已經夠 :p

原帖由 ckckcktina 於 09-7-27 15:48 發表
jelly,

聽完你講之後真係好想去玩呀! 睇下來緊聖誕度唔度到期去啦. 真伙羨慕死人囉!!!

jelly,

都好哦, 咁你開團啦. 等你plan好, 大家度下期啦. 我都想去呀.

醒目開學勳章 王國長老

Jelly,
我想問去韓國買護膚品係未真係比香港便好多呢?

原帖由 jellycheng 於 09-7-27 17:15 發表
我而家都唔知幾想攪番次自由行淨去首爾, shopping下護膚品同衫就已經夠 :p
主愛我

JoJo,

唔好話護膚品平, 就連沐浴露都平, 好似"皮膚食品"有隻橙味沐浴露, 小姐仔不知幾鍾意, 我都想去多次掃貨呀

原帖由 JoJo 於 09-7-28 11:14 發表
Jelly,
我想問去韓國買護膚品係未真係比香港便好多呢?

醒目開學勳章 王國長老

睇黎韓國又係另一選擇啊!

原帖由 BoBo1021 於 09-7-28 15:03 發表
JoJo,

唔好話護膚品平, 就連沐浴露都平, 好似"皮膚食品"有隻橙味沐浴露, 小姐仔不知幾鍾意, 我都想去多次掃貨呀
主愛我
‹ 上一主題|下一主題