用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖瑪加利大幼稚園 讀 '聖瑪加利大幼稚園' 家長入來傾傾啦!(PART 4) ...
樓主: JoJo
go

讀 '聖瑪加利大幼稚園' 家長入來傾傾啦!(PART 4) [複製鏈接]

原帖由 JoJo 於 09-7-9 11:35 發表
Callas,
噢.. 眼訓真係好難頂的. 中午用lunch take a nap!

陪月呢. 你有冇找過一些陪月中心. 不過有人介紹又係好d.

我個陣沒有請陪月. 所以幫你唔到.

JoJo,

我上一胎都係揾陪月中心嘅,不過就唔係幾好, 所以今次想揾有人介紹lor.
我中午都有take a nap, 不過唔係次次都訓倒, therefore always very

jelly,

保姆車話, even佢地無出車, but都要照出糧俾保姆姐姐, 而且佢地都要運作, so都係要照俾囉.

jelly,

你今日有無返學校見老師呀? 有好多野俾阿女呀! 好感動呀睇到阿女本"童心集" 真係要讚下老師, 好有心機做! 寫得好好, 又觀察得好仔細. 等我地知道阿女響學校既生活!

我諗你本"童心集"今次可以拎走囉.

今日回校有個笑話發生咗喺小姐仔身上 , 佢可能太耐冇返學啦, 今日忙記咗要扮乖, 放肆地同朋友仔玩, 又大大聲講野, 結果俾羅主任見到她真我既一面啦.

真係同一班呀!!!!!!!!!!!!
我要幫你問一問...有資料我pm你啦....

原帖由 Callas 於 09-7-9 13:25 發表

上幼孝呀, 你小朋友那呢? 可能係同班同學仔喎
係呀, 有冇好介紹呢?

醒目開學勳章 王國長老

各位高班家長,

知道你地黎緊為選小一事而煩惱. 剛在網上遊走. 看到其中一位 Blog 友自資出書. 以家長角度去分析下點選小一. 我諗都算一個幫助罷.

坊間有太多選小一的書了. 不妨看看這本. (聲名我不是賣廣告)而有感幾值得以另一角度去分析了解下.

http://www.hkbookcity.com/showbook2.php?serial_no=188443
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

原帖由 七點半 於 09-7-13 15:12 發表
真係同一班呀!!!!!!!!!!!!
我要幫你問一問...有資料我pm你啦....

咁快揾倒同班同學仔, haha,Nice to meet u
你會自己帶返學定坐school bus lei?
我會自己帶, 希望唔cry咁多日啦
好呀, 唔該sai你呀...........

JoJo

Thanks

原帖由 JoJo 於 09-7-13 15:25 發表
各位高班家長,

知道你地黎緊為選小一事而煩惱. 剛在網上遊走. 看到其中一位 Blog 友自資出書. 以家長角度去分析下點選小一. 我諗都算一個幫助罷.

坊間有太多選小一的書了. 不妨看看這本. (聲名我不是賣廣告)而有 ...

我住quarry bay....所以要搭校車...
其實我都擔心囡囡會喊得好厲害....但係無辦法....
宜家一見到有小朋友搭校車就會話比佢知....不斷灌輸要佢自己搭校車...嘻嘻!!!!!!

原帖由 Callas 於 09-7-13 19:53 發表

咁快揾倒同班同學仔, haha,Nice to meet u
你會自己帶返學定坐school bus lei?
我會自己帶, 希望唔cry咁多日啦
好呀, 唔該sai你呀...........

[quote]原帖由 七點半 於 09-7-14 10:54 發表
我住quarry bay....所以要搭校車...
其實我都擔心囡囡會喊得好厲害....但係無辦法....
宜家一見到有小朋友搭校車就會話比佢知....不斷灌輸要佢自己搭校車...嘻嘻!!!!!!

收到你的pm啦, 唔該Sai你呀!
希望佢地有同學仔一齊就唔記'得我地,唔洗喊啦, haha

醒目開學勳章 王國長老

七點半, Callas,

我明白你地既憂慮. 尤其係開學初期. 一定諗佢地搭車會點. 返到學校會點等等. 我係在職媽媽, 所以我唔可以常常送個仔返學.

你地放心. 跟車姨姨好好人的. 還有學校的老師會留意小朋友情況.

初初一定會有喊既情況. 但始終佢地要踏上人生第一階段 (讀書返學). 我地作為家長就要學識開始放手. 讓佢地獨立下.. (當然唔係全放手啦.. 點都要扶持下佢)

當見佢返左一個學期學, 你會發現. 佢地係長大左好多. 會熱愛上學, 老師, 主任, 校長還有同學
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

當見佢返左一個學期學, 你會發現. 佢地係長大左好多. 會熱愛上學, 老師, 主任, 校長還有同學

JoJo,

多謝你的鼓勵, 我都好想見到呀囡咁, 會好感動呢

就快9月了,女女就升上k2了, 回想上年, 我個女都有喊架, 不過好快就冇事, 因她好快就知道, 返學校係好好玩, 又有咁多人鍚

mandy,

唔記得問你, 你女去左邊班呀? 我女去左上低孝呀? 我地仲係唔係同班架?

JoJo,

多謝你!!!!
我都會明白要讓他們學習獨立...只是好擔心她會影響到其他小朋友....

原帖由 JoJo 於 09-7-14 15:30 發表
七點半, Callas,

我明白你地既憂慮. 尤其係開學初期. 一定諗佢地搭車會點. 返到學校會點等等. 我係在職媽媽, 所以我唔可以常常送個仔返學.

你地放心. 跟車姨姨好好人的. 還有學校的老師會留意小朋友情況.

初初 ...

原帖由 ckckcktina 於 09-7-15 10:14 發表
mandy,

唔記得問你, 你女去左邊班呀? 我女去左上低孝呀? 我地仲係唔係同班架?

tina,
哈哈, 我女女係上低義呀, 唔同班呢! 唔知遲d9月搭校車會唔會喊呢, 因哥哥唔再陪佢搭校車了! 我而家都同佢講定遲d要自已搭校車, 相信都會嗲一陣了!!

唉.......點解又係Sunday先黎打風架, 我難得搵到交通安全城開放日俾小姐仔去玩, 而家..................

大家好,
我囝囝9月會正式就讀SMM
29/8有個迎新日,請問當日家長可否陪同?而小朋友又會做D咩?好期待那天.

迎新日係俾家長及小朋友認識校長, 主任及各位老師, 最重要就係認識班主任.

記得當日係會家長陪同小朋友一起入課室玩小玩戲既.

原帖由 Jomei 於 09-7-18 22:59 發表
大家好,
我囝囝9月會正式就讀SMM
29/8有個迎新日,請問當日家長可否陪同?而小朋友又會做D咩?好期待那天.

bobo,

你去唔成交通安全城呀, 我地都去唔成舊生會旅行呀! 唉.... 明明sunday朝早先係唔好天, 過左十點後都天氣都變好, 搞到我地d 計劃全部都要重新plan過. 真係無隱!!!
‹ 上一主題|下一主題