用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖瑪加利大幼稚園 讀 '聖瑪加利大幼稚園' 家長入來傾傾啦!(PART 4) ...
go

讀 '聖瑪加利大幼稚園' 家長入來傾傾啦!(PART 4)

醒目開學勳章 王國長老

Click here go to (PART 3)

Click here go to (PART 2)

Click here go to (PART 1)

一般 Q&A
發表者 Elias
發表日期 04-10-02
內容 Hello,although my son is not studying this school, a parent has relied me that it is a good one.I have visited it one week ago. the teachers are very nice and willing to answer the qu. environment is not very spacious but hv a small place for outdoor activities. the washrooms' hygiene is good.It is satisfactory. Since it is located in the private area of the church, it is quiet and accessible to hold religious activities. it is a good choice for Catholic families. But there are no foreigners to teach English. You may visit the school's website. if you would like to hv a personal visit, it is better on sat and must call the teachers with arrangement made. I am quite satisfied with it. but before I left it, the teacher asked me where I lived. since there is no school bus service to Sheung Wan, I gave up to apply it. I hope the information may help you.Elias

發表者 helencyl
發表日期 04-10-03
內容 Hello!我個女讀緊高班, 我是在職媽咪, 由菲傭接送, 因為工作時間比較長,所以無參加家長教師會"匯愛小組".但儘量會參與學校攪的活動,學校是以活動教學,功課平均每日有2樣,去年開始有課外活動和興趣班~"快樂小蜜蜂",跳舞,科學,clay, story-telling等等...所以個女好樂意返學,其實最重要係小朋友開心,等佢地吾會對返學有抗拒,話晒佢地得3歲人仔.整體上我非常滿意而且學校好開明,校方好鍾意與家長溝通,希望家長可以了解及參與多些.純粹個人意見!!

發表者 Liu
發表日期 04-10-04
內容 My daugther also study in St. Margaret K.1 上幼義. We live in Taikoo Shing and there has school bus route in 港島東, I know if there is not school bus service in some district, they will also provide 保姆車.

發表者 JoJo
發表日期 04-10-04
內容 各位,頭先打左去問有關收取雜費項目如下1. 茶點費用 (5個月交一次, around $100/mth)2. 書簿費分上下學期交 (around $1,000/學期)3. 校服 (夏季$120/套, 冬季$140-$160/套)4. 校車 (如筲箕灣區會用保姆車, 價車要問下保姆車個邊)

發表者 Liu
發表日期 04-10-06
內容 還記得上年面試, 先在一班房等候, 叫名之後再帶往活動室等候正式面試, 同一時間有大約有三四位老師負責面試, 佢地比D玩具食物叫小朋友
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

醒目開學勳章 王國長老

有時間入黎呢度報到啦!
主愛我

JOJO,

你咁快手呀! 原來我地已經去到part4啦, 真係勁啦!

我第一個來報到下先.

嘻嘻, 報到先

醒目開學勳章 王國長老

Tina,
係呀. 不經不覺已經 Part 4 啦. 我相信不久將來. Pochacco 會再加盟呢度既.

原帖由 ckckcktina 於 09-6-22 11:01 發表
JOJO,

你咁快手呀! 原來我地已經去到part4啦, 真係勁啦!

我第一個來報到下先.
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

Tina,
剛收到主日學通知. 今個星期既主日學結業禮取消呀.

我諗緊高班畢業禮點算?
主愛我

咁啱嘅 !! 好耐冇入黎,一入黎就係 part 4 !

高班畢業禮係會除消 .... too bad

學校website匯愛小組討論區 有晚宴家長備忘 ,請大家看看啦 ! 要註冊後先睇到

我又報到先

各位好....

我的女兒將於9月入讀聖大, 大家好!!!!

醒目開學勳章 王國長老

七點半,
歡迎你加入呀.

原帖由 七點半 於 09-6-23 14:32 發表
各位好....

我的女兒將於9月入讀聖大, 大家好!!!!
主愛我

原帖由 h20471120 於 09-6-22 20:34 發表
學校website匯愛小組討論區 有晚宴家長備忘 ,請大家看看啦 ! 要註冊後先睇到

oh , 我註冊咗, 要等驗証.

各位
我哋d少爺,小姐提早放暑假啦  
係喎, 咁個畢業禮點呀 , 希望唔洗取消啦.

JoJo,

小師兄唔洗考試, 開唔開心呀!

弊嘞!唔記得個 log in + password , 入唔到去匯愛小組睇通告呀!!

醒目開學勳章 王國長老

yk, mandyyuen,
如果你地想要個份通告, 我 email 比你地啦. 好冇? Pls PM your email address!

原帖由 mandyyuen 於 09-6-24 01:02 發表
弊嘞!唔記得個 log in + password , 入唔到去匯愛小組睇通告呀!!
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

BoBo,
我昨天才找過羅主任. 個畢業禮應會延期. (但確實日期我諗要等校方開會確實好了)

係呀. 唔駛考試, 最開心咪個仔. 但因要計分分班. 我係要等小學個邊決定用乜野計分返去黎分班. anyway, 我都預左唔係幾好. 讀書流流長, 慢慢黎啦. 最緊要今年暑假打返個基礎先.

原帖由 BoBo1021 於 09-6-23 19:09 發表
各位
我哋d少爺,小姐提早放暑假啦  
係喎, 咁個畢業禮點呀 , 希望唔洗取消啦.

JoJo,

小師兄唔洗考試, 開唔開心呀!
主愛我

原帖由 JoJo 於 09-6-24 09:01 發表
yk, mandyyuen,
如果你地想要個份通告, 我 email 比你地啦. 好冇? Pls PM your email address!

JoJo
THANKS.
我已經收到通告喇.
畢業禮延期總好過取消. 希望快D有好消息啦.

醒目開學勳章 王國長老

各位,
好消息. 畢業禮如常舉行. 我相信各家長應該好興奮. 記得帶定長短炮去影你地既寶貝啦
主愛我

jojo,

你消息咁快呀! 我都係今朝收到學校call會如期進行畢業禮, 真係太好了.
到時果日見啦!

醒目開學勳章 王國長老

因我都係下午lunch 才收到電話. 同埋因今晚要開會呀. 所以咪通知我要告知舊生會既成員

明日見.. 你夜晚到唔到?

原帖由 ckckcktina 於 09-6-24 13:58 發表
jojo,

你消息咁快呀! 我都係今朝收到學校call會如期進行畢業禮, 真係太好了.
到時果日見啦!
主愛我