用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖瑪加利大幼稚園 讀 '聖瑪加利大幼稚園' 家長入來傾傾啦!(PART 4) ...
樓主: JoJo
go

讀 '聖瑪加利大幼稚園' 家長入來傾傾啦!(PART 4) [複製鏈接]

回覆 1# 七點半 的文章

有93%, 真係吾錯。下年到我地啦。

回復 1121# iadalovebb 的帖子

係呀....唔知下年仲有無咁好彩...好快9月開學就要準備填表....暑假仲要睇一睇d直資及私校報名情形....

七點半
太遲覆你, 唔好意思, 最近忙住湊兩個仔 ^^
阿仔升上低義呀 !
今屆升小真係不錯 ! 希望保持住啦 ~
暑假有冇去邊度玩呀 ? 趁小朋友仲細, 真係要多d去輕鬆[吓, 一提起升小我就精神緊張了 ...

quote]原帖由 七點半 於 11-7-4 14:40 發表
fifi,

囝囝升什麼班??

另外, 昨晚去聽升小家長會....今年有93%抽到第一志願...真的不錯!!!! [/quote]

唔緊要, 我都明白...
阿仔升上低孝, 阿女就上高信...
暑期都是報了畫畫比阿仔及阿女...阿女就再報跳舞班...你呢??

原帖由 fifi_chan 於 11-8-8 20:03 發表
七點半
太遲覆你, 唔好意思, 最近忙住湊兩個仔 ^^
阿仔升上低義呀 !
今屆升小真係不錯 ! 希望保持住啦 ~
暑假有冇去邊度玩呀 ? 趁小朋友仲細, 真係要多d去輕鬆[吓, 一提起升小我就精神緊張了 ...

quote]原帖由 七 ...

就開學啦,囡囡7月尾已經好掛住學校同老師~希望升上低班後快些習慣。

昨天特登去睇阿仔阿女今個學年第一天上課, 阿仔同我byebye之後已經叫我快d返工....

原帖由 ahnew 於 11-9-3 16:30 發表
就開學啦,囡囡7月尾已經好掛住學校同老師~希望升上低班後快些習慣。

囡囡話老師講:星期一(即中秋節正日)帶月餅返學校。但沒有通告,佢又話有同學已經帶了5個月餅返學,佢話要帶奶黃月餅。
小朋友有時真可愛......唉,今年奶黃月餅好搶手.....要搵吓先......

奇華有散裝...渣打卡有discount...買8個迷你裝都係124元左右...你小朋友好識食呀...hehe....

低班開始少左出通告...老師只會口頭跟小朋友講...小朋友話帶咩就幫佢預備...不過, 佢地有時都會搞錯...

原帖由 ahnew 於 11-9-9 16:43 發表
囡囡話老師講:星期一(即中秋節正日)帶月餅返學校。但沒有通告,佢又話有同學已經帶了5個月餅返學,佢話要帶奶黃月餅。
小朋友有時真可愛......唉,今年奶黃月餅好搶手.....要搵吓先...... ...

各位大小朋友:

中秋節快樂!  

上星期的生日會9月及10月生日的小朋友的家長(1位)可以留低一起玩一小時,囡囡10月生日,我可以留低一起玩,大家都好開心。

回復 1130# ahnew 的帖子

我以為只係幼班可以...原來其他都可以??

新一年的制服團隊又開始了...我以為所有學生都可以參予, 原來是有quota...阿仔什麼也抽不到...

你地好AR, 第一次入黎... 睇左好多你地講升小一既情形, 我已經開始好緊張, 點算好...
同埋呢, 我想問如果K1係PM, K2轉AM既機會大唔大呀?

原帖由 童の部屋 於 11-10-14 23:57 發表
你地好AR, 第一次入黎... 睇左好多你地講升小一既情形, 我已經開始好緊張, 點算好...
同埋呢, 我想問如果K1係PM, K2轉AM既機會大唔大呀?

Hello!
我估機會不大,但你可問問老師加上勤力寫信,始終要上午班有多學位才可以讓下午班轉上去。以前機會大一點是因為有些男同學k2轉升st. Jo 但今明兩年沒有了(st. Jo 停辦KG)

Iadalovebb, 今年匯愛小組選舉我會繼續支持你。

原帖由 ahnew 於 11-10-15 09:38 發表

Hello!
我估機會不大,但你可問問老師加上勤力寫信,始終要上午班有多學位才可以讓下午班轉上去。以前機會大一點是因為有些男同學k2轉升st. Jo 但今明兩年沒有了(st. Jo 停辦KG) ...

原來係咁,多謝你提醒~
初初入學前都寫左信,之後乖乖等消息,打左兩次去學校都無消息...最後唯有接受LA,但後來問個朋友,佢係不停咁打去學校,之後先轉到, 睇黎真係要再積極主動D先爭取到

ahnew,

Thanks!
你仲記得我,厲害!
我間中都有上來望下你們的post, 但就無發言,見好多時「七點半」都已經答左。

我地幼稚園真係好好,阿囡讀得好開心。

原帖由 ahnew 於 11-10-15 17:51 發表
Iadalovebb, 今年匯愛小組選舉我會繼續支持你。

其實每年都有幾個同學仔由下午班轉去上午班,可以嘗試叫小朋友畫張卡以表誠意。不過,我覺得下午班時間好用些,夜晚返到屋企,仲有好多親子時間,因為囡囡吾需要太早去瞓。

原帖由 童の部屋 於 11-10-16 23:05 發表

原來係咁,多謝你提醒~
初初入學前都寫左信,之後乖乖等消息,打左兩次去學校都無消息...最後唯有接受LA,但後來問個朋友,佢係不停咁打去學校,之後先轉到, 睇黎真係要再積極主動D先爭取到 ...

即使我答了...你們都可以再作補充或回應...hehe....熱鬧些少嘛!!!!

原帖由 iadalovebb 於 11-10-18 14:24 發表
ahnew,

Thanks!
你仲記得我,厲害!
我間中都有上來望下你們的post, 但就無發言,見好多時「七點半」都已經答左。

我地幼稚園真係好好,阿囡讀得好開心。

...

原帖由 iadalovebb 於 11-10-18 06:37 發表
其實每年都有幾個同學仔由下午班轉去上午班,可以嘗試叫小朋友畫張卡以表誠意。不過,我覺得下午班時間好用些,夜晚返到屋企,仲有好多親子時間,因為囡囡吾需要太早去瞓。

...

可能我屋企情況特殊D, 屋企人個個都要返工, 所以平時朝早七點半左右都要叫醒佢, 湊俾住係附近既一個EE代湊半日, 放學返EE度食飯,跟住再返屋企, 夜晚都唔係好早瞓...我見佢D脾氣差左,唔知係咪因為成日唔夠瞓, 坐校車一定瞓著覺, 好擔心會影響佢既學習,上堂會唔專心恰眼瞓,或者吸收得唔好咁...
佢上年係海怡返N班上午班,我自己係海怡返工,朝早自己湊返學, 放學再搭校車返EE度, 最起碼可以瞓下晝覺, 唔洗全日都無得瞓..>.<
‹ 上一主題|下一主題