用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖瑪加利大幼稚園 讀 '聖瑪加利大幼稚園' 家長入來傾傾啦!(PART 4) ...
樓主: JoJo
go

讀 '聖瑪加利大幼稚園' 家長入來傾傾啦!(PART 4) [複製鏈接]

Tina,
小一津校就一早揀定啦(St. Francis), 不過小姐仔得15分都係要講運啦.....

所以為有搵定私小做backup啦, 不過我而家已經發現有d interview 嗰日撞期.............  

原帖由 ckckcktina 於 09-8-29 09:53 發表
BOBO,

咁你揀定左小一未架? 有無心水呀?

BOBO,

撞期? 咁你點安排呀? 可唔可以轉時間呀?

估唔到 SMM 咁多男仔讀, 我囡的小組13人, 有9個男仔.

Tina,

實際interview時間未知, 不過websit公佈咗interview日期係同一日喎, 家吓諗緊其中一間遲d先交表, 睇吓可唔可以就到d時間.

原帖由 ckckcktina 於 09-8-31 09:37 發表
BOBO,

撞期? 咁你點安排呀? 可唔可以轉時間呀?

朋友們, 尋日開咗學, 祝所有小朋友都快快樂樂地度過珍貴嘅幼稚園生活啦

我阿囝尋日都返咗新學校, 佢上咗校車後我自己再揸車去佢學校等佢, 佢見到我時好開心, 不過都依然從容地跟住大隊入學校, 完全無我之前擔心佢會扁咀眼濕濕等情況發生 唔... 真係大個仔呢

Bobo, Jojo, 你哋諗好報小一未呀?? 祝一切如願

Jelly,

JOJO個仔已經升小二囉. 係bobo未揀定之麻.

冬季校服

想請問,夾棉褸 同外套有什麼分別,老師話唔係一定要全部都買,但你地會買什麼?  我會同囡囡買:
- 2套恤衫&群
- 1套運動衫
- 1件夾棉褸/外套 (定係兩件都要?)
唔打算買背心

足唔足夠?

嘩, 小二架啦... 我自己d細, 以為人哋d都係...

原帖由 ckckcktina 於 09-9-2 14:32 發表
Jelly,

JOJO個仔已經升小二囉. 係bobo未揀定之麻.

棉褸多數返到學校會除低, 放學先著番, 而除咗後就可以著外套啦.
我家小姐就買咗2件恤衫, 1條群, 1套運動衫, 1件校褸, 1件外套, 1件背心

校褸, 外套, 背心, 可以買大d, 著夠3年, 其他預咗要買多一次.

原帖由 gyeung77 於 09-9-2 17:36 發表
想請問,夾棉褸 同外套有什麼分別,老師話唔係一定要全部都買,但你地會買什麼?  我會同囡囡買:
- 2套恤衫&群
- 1套運動衫
- 1件夾棉褸/外套 (定係兩件都要?)
唔打算買背心

足唔足夠? ...

Jelly,

Thanks, 不過我都預咗好大機會要由頭玩到尾.

原帖由 jellycheng 於 09-9-2 10:20 發表
Bobo, Jojo, 你哋諗好報小一未呀?? 祝一切如願

BOBO1021,
其實夾棉褸,係咪唔買也可以架?因老師話12度以下可以著回自己的厚褸..
男仔買2件恤衫+2條褲, 1套運動衫, 1件外套,夠唔夠呢? 背心我唔打算買

我個人覺得香港地冇幾何12度以下, 而件冷外套又未必擋到風, 可能我家比較大風啦, 所以我覺得有必要買, 其實一件校褸著3年都好抵呀, 唔止擋風, 落微雨都可以唔洗開傘.

我有個習慣, 比小姐仔著校褸返學, 但係會放件背心入書包, 等佢返到學校換.

原帖由 Jomei 於 09-9-2 20:21 發表
BOBO1021,
其實夾棉褸,係咪唔買也可以架?因老師話12度以下可以著回自己的厚褸..
男仔買2件恤衫+2條褲, 1套運動衫, 1件外套,夠唔夠呢? 背心我唔打算買

各位,

呀囡返咗幾日學,好開心呀, 包括我哩位妈咪, haha
佢成日問我 "而家跟住去邊呀?", 好像是節目咁, 最緊要唔係返屋企, 佢好enjoy ar!

咁又係.....不過我唔多想買...不是價錢的問題...
原帖由 BoBo1021 於 09-9-2 22:05 發表
我個人覺得香港地冇幾何12度以下, 而件冷外套又未必擋到風, 可能我家比較大風啦, 所以我覺得有必要買, 其實一件校褸著3年都好抵呀, 唔止擋風, 落微雨都可以唔洗開傘.

我有個習慣, 比小姐仔著校褸返學, 但係會放件背 ...

BOBO,

你唔好咁無信心啦. maybe 可以一take過搞定. 加油

callas,

最緊要阿女開心就好啦! 我地就要準備聽日返學囉. 聽日if 你仲陪住返學, then你會見到好仲多人哦.

jelly,

咁你除左1st day陪之外, 其他日子有無陪呀? 新學校, 新老師, 新同學仔, 你仔慣唔慣呀?

原帖由 jellycheng 於 09-9-2 18:05 發表
嘩, 小二架啦... 我自己d細, 以為人哋d都係...

Tina,
Thanks, 希望承你貴言啦

原帖由 ckckcktina 於 09-9-3 14:59 發表
BOBO,

你唔好咁無信心啦. maybe 可以一take過搞定. 加油

hello, hello!

你地幾好嗎!明日小鬼返學嘞! 唔知我個女冇左哥哥陪, 會唔會喊呢! 我都有點擔心!
‹ 上一主題|下一主題