用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 去菲律賓洗禮?
樓主: didikoko
go

去菲律賓洗禮? [複製鏈接]

人各有志!政策是這樣,大家隨緣吧!

原帖由 annienorman 於 09-9-21 00:06 發表

I agree!!! 呢個係制度嘅錯!唔怪得哂d家長!

咁都得呀 ? 呢個世界真係無晒是非黑白 ...

若果個 scheme 裡要求其他野而 d 小朋友或家長無, 咪去搶都唔係錯 ? 而係個教育制度錯 ? 嘿 ... 咩父母就有咩仔女架喇 !

若果本身真係天主教徒, 因為 timing 問題領洗唔切亦無可口非, 但若果跟本唔係信而去行呢條路的話就 ...... 點都好啦, 人在做天在看, 咪即管做囉

It is kind of sad to enter into discussion like this.

Baptism is so meaningful and so solemn to Catholics.  Baptism of babies is such a wonderful moment...  

It is sad that it becomes just a tool!

原帖由 大頭蝦 於 09-9-21 16:53 發表

咁都得呀 ? 呢個世界真係無晒是非黑白 ...

若果個 scheme 裡要求其他野而 d 小朋友或家長無, 咪去搶都唔係錯 ? 而係個教育制度錯 ? 嘿 ... 咩父母就有咩仔女架喇 !

若果本身真係天主教徒, 因為 timing ...

請自重!!!! 大家只是想表達自己意見啫!唔洗講到...."咩父母就有咩仔女....."咁激!

聖德肋撤堂駱神父講過,如果d人為咗5分而肯兩年來每星期都上慕道班的話,他絕不會介意!因這也是一種傳道的途徑!而且真的有人最初只懷5分的目的,但最後真的信了主!所以佢地本來只淮三歲以下的小孩跟父母一同領洗,改到五歲以下都可以!教會都知道有呢d人存在,但都沒拒絕!莫非你話神父狼狽為奸?!

搶係錯,但而家唔係搶喎!天下間的父母都想自己仔女好!相信樓主既出發點都係,不過佢冇planning啫!

如果香港既教育制度無錯,點解教育局副局長陳維安既仔女讀德瑞?佢地真係得鬼閒同你玩計分,玩大抽獎!

原帖由 annienorman 於 09-9-21 23:51 發表

請自重!!!! 大家只是想表達自己意見啫!唔洗講到...."咩父母就有咩仔女....."咁激!

聖德肋撤堂駱神父講過,如果d人為咗5分而肯兩年來每星期都上慕道班的話,他絕不會介意!因這也是一種傳道的途徑!而且真的有人最 ...

不如搞清楚 d 領洗的真正意義才出 post 啦, 唔該..

anyway, 都係果句啦 : 人在做天在看, 咪即管做囉 ..

原帖由 大頭蝦 於 09-9-22 00:50 發表

不如搞清楚 d 領洗的真正意義才出 post 啦, 唔該..

anyway, 都係果句啦 : 人在做天在看, 咪即管做囉 ..

領洗的意義我比你更清楚!聽妳口吻,想信妳也是教徒,但為何妳不可懷着一顆憐憫包容之心?多為那班"教友"禱告吧!

原帖由 annienorman 於 09-9-22 01:14 發表

領洗的意義我比你更清楚!聽妳口吻,想信妳也是教徒,但為何妳不可懷着一顆憐憫包容之心?多為那班"教友"禱告吧!

行得正企得正, 我唔駛為 5 分而騙人, 亦唔駛為抽名校網而要搵其他人做自己仔女的監護人黎借地址 ... 大家唔同 channel, 當然唔岩傾 ... 都係果句啦, 身教呀 ! bye

醒目開學勳章

我唔覺係制度既錯
好多人走法律"喇"去呃綜援
咁唔通係制度既錯?唔怪得晒D人?
又或者紅燈過馬路雖然好多人咁做,好普遍,但不代表係岩!!
作為家長,應該是非黑白分明,身教好重要

原帖由 annienorman 於 09-9-21 00:06 發表

I agree!!! 呢個係制度嘅錯!唔怪得哂d家長!

離開咗幾日, 再睇番呢個topic, 點解會變成宗教駡戰... 人在做天在看, 我信架! 攪掂咗呢個, 我仲有一個, 所以我決定用正途方法再攞呢五分宗教分(因為仲有時間)...我相信以宗教有寬恕有大愛的心, 我會被寬恕。因為我只係倒轉程序.. 亦希望兩年後可以深深體會宗教所帶俾人的power...then say: i got the power
第一個小朋友唔識plan, 第二個就識啦...人唔係從錯誤中學習咩???講真, 我真係到呢個暑期先開始諗小一入學.....
各位, 大家都係為咗愛錫自己的小朋友,何必因為我攞咗小小的著數,而燒埋小朋友個度呢.....
有乜父母,就有乜小朋友....我相信...大頭蝦的小朋友,一定好似大頭蝦....

annienorman,
多謝你的包容心, 亦都好多謝你為我呢個罪人禱告... 我希望藉住今之呢個經驗教訓...好好潔淨我的心為未來兩年慕道打開心窗......

原帖由 annienorman 於 09-9-22 01:14 發表

歡迎你! 為什麼前來並不要緊, 學習接觸/了解/感受/反思/交託, 盡情發展與天主之間的愛情吧!

原帖由 didikoko 於 09-9-22 09:31 發表
多謝你的包容心, 亦都好多謝你為我呢個罪人禱告... 我希望藉住今之呢個經驗教訓...好好潔淨我的心為未來兩年慕道打開心窗......
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

唉, 總之作為一個家長, 身教好重要. 做事要三思, 唔好為左某目標而變得不擇手段, 過得到其他人亦要過得到自己, 最重要係問心無愧, 千萬唔好走捷徑. 樓主, 希望你明白呢度既人的苦心啦 !

你身上少咗"忽"肉呀? 我割咗你一下呀? 我殺人放火呀? 我謀財害命呀?  何謂"不擇手段"? 我唔介意你搵下康熙大字典先黎係度拋書包....

呢一刻,我行咗捷徑, 我過咗自己個關, 我問心無愧...SO.....
你唔抵得唔好係度抵毀人

呢度D 人...全部都係唔抵得我行出呢一步啫
幫我搵教會的人都係天主教徒. 唔通你又話佢不擇手段咁幫我呀?

不擇手段...太言重..我受唔起..請收回...

原帖由 Kittymummy 於 09-9-22 10:16 發表
唉, 總之作為一個家長, 身教好重要. 做事要三思, 唔好為左某目標而變得不擇手段, 過得到其他人亦要過得到自己, 最重要係問心無愧, 千萬唔好走捷徑. 樓主, 希望你明白呢度既人的苦心啦 ! ...

原帖由 小木偶媽咪 於 09-9-22 07:39 發表
我唔覺係制度既錯
好多人走法律"喇"去呃綜援
咁唔通係制度既錯?唔怪得晒D人?
又或者紅燈過馬路雖然好多人咁做,好普遍,但不代表係岩!!
作為家長,應該是非黑白分明,身教好重要
...

非常同意!教徒有多那5分去報教會學校絕對有當中的意義,在此不作詳述,而本於天主的仁愛,有神父放寬去處理也無可厚非,但以我所認識的教會人士,都是嚴格執行小孩的洗禮問題。

另外,我覺得若本身不是教徒而去讀教會學校,便要有心理準備,會有聖經堂,也有其他教會活動,如:天主教的彌撒。非教徒者可能會覺得 o徒 時間,很悶,三思。

原帖由 didikoko 於 09-9-22 09:23 發表
你身上少咗"忽"肉呀? 我割咗你一下呀? 我殺人放火呀? 我謀財害命呀?  何謂"不擇手段"? 我唔介意你搵下康熙大字典先黎係度拋書包....

呢一刻,我行咗捷徑, 我過咗自己個關, 我問心無愧...SO.....
你唔抵得唔好係度抵毀人

呢度D 人...全部都係唔抵得我行出呢一步啫
幫我搵教會的人都係天主教徒. 唔通你又話佢不擇手段咁幫我呀?

不擇手段...太言重..我受唔起..請收回...

去菲律賓洗禮而多取5分 (for 1st round) vs  借地址抽小一學位 (for 2nd round) = 剝削常常返教會又奉獻的真教徒,和住在當地的小童入讀心儀小學的機會。

這個是不爭的事實。

醒目開學勳章 王國長老

人在做天在看, 樓主信架, 你睇唔到咩
原帖由 Opus599 於 09-9-22 11:26 AM 發表

去菲律賓洗禮而多取5分 (for 1st round) vs  借地址抽小一學位 (for 2nd round) = 剝削常常返教會又奉獻的真教徒,和住在當地的小童入讀心儀小學的機會。

這個是不爭的事實。 ...

咁又唔好咁激動, 可能我用詞不當. 如果有d 嘜野令你誤會的話, 我同你講句 ~ sorry ! 我只係覺得要三思, 你岩唔岩聽都好, 誠信都好緊要.

原帖由 didikoko 於 09-9-22 11:05 發表

你唔抵得唔好係度抵 ...

原帖由 didikoko 於 09-9-22 09:31 發表

願主祝福妳! 每個人都會有罪!真心懺悔改過便可! 我覺得沒有人可以代天主審判人.....如果有人認為自己沒有罪,不用站出來!自己向天主說吧!

歡迎妳加入!

當初, 只係一心一意睇下bk君有無呢方面的information俾我, 估唔到都會引起so call 大廻響.

我已經得到我所想。

之後, 我亦都會參加慕道班, 希望完結時, 能真正明白天主之道, 而唔係好似而家咁只係為一紙為証。

在此, 真多謝咁多bk君種種善意, 無意及惡意的批評及回應。

原帖由 didikoko 於 09-9-22 12:43 發表
當初, 只係一心一意睇下bk君有無呢方面的information俾我, 估唔到都會引起so call 大廻響.

我已經得到我所想。

之後, 我亦都會參加慕道班, 希望完結時, 能真正明白天主之道, 而唔係好似而家咁只係為一紙為証。

在 ...

我反而佩服樓主您可以這樣公開去問這個問題,其實也反映社會現狀,人對是非的看法似乎已經過了界,做「同樣事」的人每年多的是,以我所知,還有一些補習社主動幫人去搭線,只要您有錢便是了。

事實我無意去批評樓主,只是多那5分都未必事事如意。至於以後,是否真如您所說,做個真教徒,都已是後話。只要記住,好似中了獎咁,橫財要積福至好呀。
‹ 上一主題|下一主題