用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 去菲律賓洗禮?
go

去菲律賓洗禮?

要幾耐? 點攪? 25號前趕唔趕得切呢?

Please DON'T do that!

原帖由 didikoko 於 09-9-15 16:54 發表

shame on YOU !!

What a irresponsible parent! Shame on you and God will know.
8-)

醒目開學勳章

香港唔承認架,身教呀

Don't waste your time and money!  It's not work.
原帖由 didikoko 於 09-9-15 16:54 發表

慳番飛票錢啦, 香港唔承應架

Don't waste your time and money!  It's not work.

參考下 St. Mary
"5. 如申報與學校有相同宗教信仰,申請人必須為天主教徒,須出示本港領洗紙的正本及影印本。

※如申請人在海外領洗,父母其中一人必須為天主教徒,須出示父親/母親領洗紙的正本及影印本,同時須出示堂區主日學證明信,證件需待校方與教區核實。"

下…你是菲律賓人?!

多謝大家意見先..稍安無燥...

因為我打過電話俾心儀的小學問, 係菲律賓洗禮的小朋友計唔計宗教分, 佢地話計喎...

咁好多人都係咁做....所以我先至諗歪咗啫....

原帖由 didikoko 於 09-9-16 13:59 發表

因為我打過電話俾心儀的小學問, 係菲律賓洗禮的小朋友計唔計宗教分, 佢地話計喎...

咁好多人都係咁做....所以我先至諗歪咗啫.... ...

其實也冇乜大不了,去賭城結婚死口唔認重衰啦,
領洗後誠心信咪得囉.
先後次序之嘛.
詳情可問賓姐姐或菲律賓介紹所.
無知是福

大約7年前我幾乎做差不多的事. 首先小朋友去主日學,讀幾個月,臨領洗前我老公突然說我們應該讓女兒選擇自己的宗教(我和老公無宗教信仰).雖然我對自己說這祗是證書(sorry在先!),但我尊重他是女兒的爸爸,臨門一腳,.其後叩門入了心儀的.心中也有少少慶幸冇領洗.

原帖由 didikoko 於 09-9-16 13:59 發表

咁好多人都係咁做....所以我先至諗歪咗啫.... ...

咁呢間學校都

其實點解要咁抗拒呢?
宗教無分地域界限, 除咗菲律賓, 仲有好多其他天主教國家...
只係菲律賓近香港啫......咁我去西班牙呀, 羅馬呀..都一樣可以領洗到... 係航程耐d.... 有乜分別呢?

醒目開學勳章

宗教無分地區講得好岩,去邊到洗禮都唔係問題
但樓主就係想快快趣洗左用來呃入小學果5分呀
真係天主教既人當然想入返教會學校,如果
就係比呢D人阻晒D位而入左唔係教會學校咁又點呢??
同埋個個都咁做教署仲駛咩set果5分??
有D最初家長立心想呃5分,肯用兩年時間去上教會
最後可以洗禮,但就係果兩年而令佢信左主,
真心加入我地個大家庭
但快快趣洗左用來呃5分呢種人,好唔值得人尊重

原帖由 didikoko 於 09-9-17 11:30 發表
其實點解要咁抗拒呢?
宗教無分地域界限, 除咗菲律賓, 仲有好多其他天主教國家...
只係菲律賓近香港啫......咁我去西班牙呀, 羅馬呀..都一樣可以領洗到... 係航程耐d.... 有乜分別呢? ...

其實響邊度領洗都一樣,唔係話行入教堂就可以領洗,要領洗入教第一樣就係要信先得,個心如果係唔信,咁領洗又有乜意義呢?所以響香港要領洗的話,要先聽道理,發覺真係適合先會接受洗禮,過程唔係咁簡單。如果爸爸媽媽都唔信,但係個小朋友又領左洗,係咪有d奇怪呢?我聽過有人叫工人姐姐帶小朋友返菲律賓領洗,我覺得咁做好危險,我一定唔會咁做。