用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 點解唔比保姆車入停車場既?
樓主: yamiyami
go

點解唔比保姆車入停車場既? [複製鏈接]

嵐嵐同盈盈真係好似呀!之前都有諗過生多個, 不過至從盈盈返左n班之後, 變得更加痴身同埋真係無乜時間, 我唔想咁快生多個, 我覺得我會忽略左其中一個。

生多個除左識分享外, 最主要係好認同你個句, 可以一齊去分擔, 我自己都係兩姊妹, 有時都好感激我父母帶多個細妹俾我, 等我有咩事都可以同佢商量, 尤其我嫁左, 好多時都係佢幫手照顧我父母, 等我唔駛咁心掛掛。不過我老公係好大細路, 好似昨晚咁盈盈唔肯訓, 搞到兩父女面阻阻, 真係好煩, 睇埋呢1年先啦。再過多幾年未必唔想生既, 我同妹妹都隔9, 不過就真係細個個時個gap好大就真, 生多個都會既, 因為我6299好恨仔, 所以我相信1-2年後都會再生, 不過最辛苦個果係我囉, 要湊3個小朋友!
原帖由 yamiyami 於 09-9-17 12:55 發表

嵐嵐勁痴身架, 又係唔跟爸爸....乜都要我..沖涼...食飯...陪訓....有時我都覺得我忽略左我細囡架, 因為佢都想我抱下佢陪下佢之類....當然我都有做啦, 但係放手比工人多d, 咁佢痴工人又多d 啦...其實我心裡面2個都 ...

無錯, 有時順得哥情失嫂意, 仲要有時預著d 野蠻家長, 我細個讀書個時都見識過唔少!
原帖由 Sindy 於 09-9-17 13:25 發表

大把呢d食飽飯既人...........所以做學校都好難......

原帖由 060905 於 09-9-17 14:05 發表
嵐嵐同盈盈真係好似呀!之前都有諗過生多個, 不過至從盈盈返左n班之後, 變得更加痴身同埋真係無乜時間, 我唔想咁快生多個, 我覺得我會忽略左其中一個。

生多個除左識分享外, 最主要係好認同你個句, 可以一齊去分擔,  ...

我當初都無諗過咁快生妹妹, 不過我hb 成日同我洗腦, 話而家小朋友, 10個照顧佢1個, 第時, 就係佢1個照顧番10個人, 有咩事無人商量, 就算要用錢, 都無兄弟姊妹夾...會好獨單, 同埋反正都會生架啦, 那那臨生埋就收工, 反而可以專注自已事業多d .... 不過我老細都好好, 我3年抱2, 佢都無話咩, 仲有黎醫院探我....

喂, 我地都係email 傾啦....

http://hk.myblog.yahoo.com/cutie-wingnam

, 你有個咁好老細咪好囉, 我本身部門老闆都幾體諒我, 不過我地夾係中間就有個老姑婆, 嫁唔出無拖拍個隻, 成日話我有個女好慘, 我心諗我開心個時你唔知啫, 成世人都未試過咁開心, 生命簡直因盈盈動聽呀!3年抱2, 如果係我, 我阿姐實黑面9年啦, 好似我陪盈盈返學個幾日, 撞正埋數, 人地都唔知幾唔想放我呀, 我上午返工, 下午陪盈盈返學, 夜晚返去加班, 佢先肯放我假咋!搞到我好無瘾, 呢幾日特登hold d野唔做, 再加上同你好好傾, 哈哈, 係到借機蛇王。

其實係架, 1個要照顧返2老都唔係易架, 不過有時咁諗, 生多得又點丫, 好似我6299都有3個仔女, 除左我老公係孝順d d 之外, 2個女唔係好孝順架, 點到我99 七彩, 佢地個d 舊思想, 成日都旨意我同我老公照顧既, 好似唔關佢地事咁, 1個衰d 咁講迫佢照顧我地。

原帖由 060905 於 09-9-17 15:17 發表
嘩, 你有個咁好老細咪好囉, 我本身部門老闆都幾體諒我, 不過我地夾係中間就有個老姑婆, 嫁唔出無拖拍個隻, 成日話我有個女好慘, 我心諗我開心個時你唔知啫, 成世人都未試過咁開心, 生命簡直因盈盈動聽呀!3年抱2, 如果 ...

有個囡係會犧牲左自已d 時間lor,不過睇你自已點樣arrange, 我會係lunch 爭取同朋友會面lor, 夜間and星期六日梗係要交人啦...不過我office d 人都幾好, 大家都好close< 無你office 個隻老姑婆, 我地公司都好多老姑婆, 哈..不過佢地一d 都唔變態....可能我公司細, 大家都好亙相幫忙..不過呢排公司生意淡泊呀.....

http://hk.myblog.yahoo.com/cutie-wingnam

其實Sindy是一個很投入的義工家長,幫了學校很多校務及教學以外的工作,最為人認識的當然是資源中心的圖書館服務,及之前幫家長訂課外書的功勞亦不可抹煞,那些工作量分分鐘是一個半職的工作量(即學校已慳番請個半職同工),我好慶幸認識她及曾與她是同期家長。

Sindy先前的詳細回覆是她以了解學校情況及因由下以家長角度回應,我作為一個小女曾就讀聖心幼稚園及已升小一的家長看後頗同意她的解釋。

當然她的解釋不是一個solution,家長們要的是一個解決方法,看罷諸君的訴求是集中冠忠開辨九龍線而否定以私家車但載滿學童入停車場的建議;當中我見一些家長也明白九龍區比較分散,上落車時間及地點未必能"就"到每一個學童/家長的訴求,但我看不到之前各位九龍區的家長曾說過他們現在乘的保母車究竟一車載多少聖心學生,還是夾雜其他同區附近的學生一起乘車過海,要知冠忠也是商業機構,夠人開辨及有錢賺的路線當然樂意經營,問題是如要湊夠一車(相信起碼十六人),上頭站的與上尾站的時間可能相差很遠,甚至上學就頭站,放學就尾站也說不定,到時各位(或一些)已表態的家長是否仍甘於繼續乘搭呢?又例如出年UK多九龍人開到線,但後年NC少九龍人(UK走哂),到時冠忠計過要蝕錢是否仍繼續開辨呢,還是東西九龍線合併一條呢?現在小女讀的聖心小學下午班的貝沙灣線校車上車時間是十一時二十分(打鐘時間為十二時四十分),我認識一位家長就不選搭了,怎能想像/要求要小朋友早上十點九吃午飯呢!(貝沙灣到小學不需半小時車程)

各位家長,疼錫子女固無不可,但不斷鑽空子想學校就範就請再三考慮,之前四年(包括小女讀NC時看回前一年的post)在BK也有家長發出類似post,但一些奇特念頭(如cc教署、唔出阿女個樣以免被點相遭報復)的念頭就印象中沒出現過,當真有這些修女、副校或老師在聖心你仍讓女兒讀下去?修身、齊家、治國、平天下,是有次序的,教導兒女嘗試從自身開始,多參與、少投訴,你會發現更多美景在聖心。

你們會很快,很快地發覺她們懂唱校歌,是一首很'luck cut'的校歌,她們的適應力很強,仍瀨尿的很快不再瀨尿,親子遊戲日能表演複雜及冗長的動作,學期頭常哭的學期尾取得最佳進步獎(獎項名稱年年有些少更改,年尾沒有不要來追我問我)。學校樓梯每個轉角位都有嬸嬸或老師當值,也另外有一些嬸嬸或老師會帶領她們落樓梯,請放心女兒們由校門至課室的問題,但仍希望你們能與校車公司在開辨九龍線的問題上得到徹底解決,其中一個方法是踴躍加入家長教師會反映意見及明瞭學校更多的運作囉,請勿只望收獲而不欲付出)。

原帖由 Sindy 於 09-9-17 13:25 發表

大把呢d食飽飯既人...........所以做學校都好難......

原帖由 kalaning 於 09-9-22 16:00 發表
其實Sindy是一個很投入的義工家長,幫了學校很多校務及教學以外的工作,最為人認識的當然是資源中心的圖書館服務,及之前幫家長訂課外書的功勞亦不可抹煞,那些工作量分分鐘是一個半職的工作量(即學校已慳番請個半職同工),我好 ...

其實仲有好多家出好多力....由其係呢排成日都部住係資源中心做野班家長....館未開都開行turbo.....為換system出力.......我只係多野講而已......

講開首校歌...我搵阿女學琴既老師彈出黎......佢加埋自己既伴奏....學校得主音部份....佢都話..下....咁奇怪既.....都幾有難度   (佢都算係出名音樂學院畢業,應該都見慣大場面架啦 )好彩都搞得掂

I had some experience with school in the past, all I can think of to describe is 無奈, 無能為力.

或許他們已經在這個問題上搞了好耐, 現在已沒有動力, determination to help parents solving the problem. you give one suggestion, banned, second, banned, third suggestion also banned. Basically did not help and 不見得積極為您 think for a solution.

多做多錯, 少做少錯, 最好保持現狀... maybe this is the spirit of the so called 傳統名校.

我仍然覺得學校好多方面都好好, 祇是某些地方令我 quite disappointed.

原帖由 Bunnytown 於 09-9-26 21:30 發表
I had some experience with school in the past, all I can think of to describe is 無奈, 無能為力.

或許他們已經在這個問題上搞了好耐, 現在已沒有動力, determination to help parents solving the problem. y ...
其實係咩提議先?幾次都ban你,唔代表學校有問題喎....好似我提議整課室門防夾手...佢地半個月唔駛,係開學前搞掂左...我輕輕同家教會主席(幾年前果個)講,學校通天無膠片好危險,一唔小心有細路爬高,便直落禮堂.....無幾耐都搞埋(咁我唔知係咪家教會無講,學校自己發覺有咁既潛在危險)........其實有即時需要,係會做的,我都話過...如果無即時需要,學校需要好週詳考慮,好似網上download申請表格,都搞左兩年先做......同埋學校資源有限,乜都要錢要人力........我諗如果係對學生有即時危險,會先做,對小朋友健康有好處,會做,對教學好有幫助,會做,唔係學校都會採取睇定先,記錄在案,呢個係我咁多年睇到既野............

p.s.我又唔係代表學校呀下,只係講我既睇法

原帖由 Sindy 於 09-9-26 21:48 發表
其實係咩提議先?幾次都ban你,唔代表學校有問題喎....好似我提議整課室門防夾手...佢地半個月唔駛,係開學前搞掂左...我輕輕同家教會主席(幾年前果個)講,學校通天無膠片好危險,一唔小心有細路爬高,便直落禮堂.....無幾 ...

My problem relates to children's safety (sorry cannot reveal details here), in my world certainly I think it is important and needed to be solved. 無奈學校無能為力.

I am disappointed with school in this particular case does not mean i don't like the school, to be fair school have many good aspects, I'm just disappoint in one aspect. Don't get me wrong I'm not
school壞話, I am just expressing my feeling of 事實 that i've experienced, i fully感受, no one can change my feeling no matter how many good words i hear.

Everyone is entitled to his/her own理性opinion (and this platform serves this purpose).

You might think why all my suggestions were banned? I guess maybe my難題is school’s死穴

"其實係咩提議先?幾次都ban你,唔代表學校有問題喎..."

To be honest, the first moment I see that I felt a little offended, it is like impliying that my request was unreasonable that's why all my suggestions were banned. However, after a while, i think as a parent, a role model to my child I should not mind for such little deal, contrary I think I should be more open to different views/ideas/criticism, 不會介懷 or 放在心上.

The most important is respect each other's opinion, 您有您做 die hard fans, 我有我對學校某方面失望...

原帖由 Bunnytown 於 09-9-27 17:48 發表
"其實係咩提議先?幾次都ban你,唔代表學校有問題喎..."

To be honest, the first moment I see that I felt a little offended, it is like impliying that my request was unreasonable that's why all my suggesti ...

可能我個人比較直接爽快,所以無轉彎咁問你啫,唔係想challenge你.........我大女都差唔多二十啦.....雖然其間唔係成日都同學校接觸........但三個三年,都九年啦識得佢地....我又時常係學校做義工,睇到好多佢地真既一面...... 當然一間學校梗有好同唔好啦.......但總體我覺得算係唔錯...唔係我仔都唔會係度三年.....應該k2 就走去男校幼稚園啦....

我唔係企圖去改變你既想法,係想將你對學校既誤會化解啫.....我對細路都係咁....每個人都係一個個體,唔好諗住要操控人既思想...但我相信事實會越辯越明....我諗住唔介意既話.....大家拎出黎傾下啫..如果唔方便就由得佢啦....  我相信你講既安全問題....如果你建議左,但學校無留意,第時出左事都幾大件事下...同埋等以後既家長小心下都好丫....

sindy, 你個仔係咪最細0架, 宜家讀uk?

原帖由 Sindy 於 09-9-27 20:16 發表

可能我個人比較直接爽快,所以無轉彎咁問你啫,唔係想challenge你.........我大女都差唔多二十啦.....雖然其間唔係成日都同學校接觸........但三個三年,都九年啦識得佢地....我又時常係學校做義工,睇到好多佢地真既 ...
人 若 賺 得 全 世 界 、 賠 上 自 己 的 生 命 、 有 甚 麼 益 處 呢 . 人 還 能 拿 甚 麼 換 生 命 呢 。

原帖由 新手008 於 09-9-28 08:43 發表
sindy, 你個仔係咪最細0架, 宜家讀uk?

升左小一啦今年
‹ 上一主題|下一主題