用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 點解唔比保姆車入停車場既?
樓主: yamiyami
go

點解唔比保姆車入停車場既? [複製鏈接]

原帖由 060905 於 09-9-16 14:50 發表
係呀, 嵐嵐同盈盈同班架, 大家都係聖心既家長, 大家都係想小朋友安安全全咁返/放學, 其他人點講咪理, 合理既事要爭取。

我知架啦...

早兩日打風嵐嵐無番2日學好唔開心呀, 日日問我有無得番學..今日終於可以番學佢勁開心咁上校車呀, 我相信佢應該好鐘意番學...不過尋日我番工佢就有喊lor...唔比我番工呀....姐姐比糖佢都唔掂...喊左成個鐘呀...盈盈上校車有無喊呀?

http://hk.myblog.yahoo.com/cutie-wingnam

盈盈可能返左1N, 比較獨立, 雖然第1次坐校車(之前我自己湊返學), 佢無喊呀, 反而仲好開心咁同婆婆BYE BYE添!初初仲擔心佢會唔慣, 可能同車站有個讀K2既小朋友一齊上車, 佢見到人行埋黎, 都唔知幾興奮!

我返工佢醒左既話, 例牌喊到豬頭咁架啦, 所以次次都要靜雞雞咁返工。

係喎, 嵐嵐返聖心係咪返得幾開心呀?? 我之前問盈盈鐘意返聖心多D定係返之前個間, 佢諗都唔駛諗話鐘意返聖心添!

題外話, 星期一咪無返學既, 咁份剪報照交定係留返下個星期一??
原帖由 yamiyami 於 09-9-16 15:08 發表

我知架啦...

早兩日打風嵐嵐無番2日學好唔開心呀, 日日問我有無得番學..今日終於可以番學佢勁開心咁上校車呀, 我相信佢應該好鐘意番學...不過尋日我番工佢就有喊lor...唔比我番工呀....姐姐比糖佢都唔掂...喊左成 ...

原帖由 yamiyami 於 09-9-16 13:59 發表

所以我相信冠中同埋學校兩方面都要繼續跟進, 就算得唔得都好, 起碼自已盡左力...冠中都話, 開辦九龍線唔係無可能, 睇真光呢個例子就是了, 至於有幾多九龍隱形人, 真係要學校提供數據....學校個方面, 有媽咪已經寫 ...

其實冠忠話可行既話,學校出份問卷睇下得唔得?不過到時未必個個就到位置,有d有校車,有d無校車,又係頭痛,順得哥情失嫂意..........呢件事唔係咁簡單,要小心處理,大家都係聖心學生,一定要顧及別人感受,一視同仁

原帖由 060905 於 09-9-16 15:37 發表
盈盈可能返左1年N班, 比較獨立, 雖然第1次坐校車(之前我自己湊返學), 佢無喊呀, 反而仲好開心咁同婆婆BYE BYE添!初初仲擔心佢會唔慣, 可能同車站有個讀K2既小朋友一齊上車, 佢見到人行埋黎, 都唔知幾興奮!

我返工佢 ...

嵐嵐之前都有番N1, 但係我而家無特別提邊間開心d, 因為佢以前有好多老友記架, 費事提起令佢唔開心啦, 只係問佢番聖心係咪開心d ?” 兜個圈問佢lor…佢都話係, 佢話聖心大d同埋老師好d wor…仲同我講話成日去2樓玩sir 滑梯, 個次我接佢放學, 佢仲帶我睇烏龜呀

我諗剪報/相片留番下星期一怪, 我無放佢入書包呀係呢個功課包幾時開始用呀? 我尋日拆左(上學去)出黎同嵐嵐睇左一次….仲有, 我發覺帶左書後個書包都幾重bor….

http://hk.myblog.yahoo.com/cutie-wingnam

無呀, 佢之前返個間都係幾開心, 不過見佢呢排提都唔提下, 所以咪問下佢囉, 佢無嵐嵐講野咁叻呀, 佢淨係答我好開心, 老師好好咁囉!

個幾日湊佢放學, 佢係課室出面個d學習角玩到都唔想返屋企咁滯。

哈哈, 盈盈一早迫我同佢備晒課啦, 5本主題書, 2本英文書再加宗教個本, 成日都叫我由頭講一次俾佢聽, 我就黎合埋雙眼都識背啦!

哎呀, 笨左添, 我放埋份剪報入去書包添!

功課袋我已經開始用緊啦, d回條呀, 手冊呀我全部放晒落去, 不過份剪報無, 我發現放左入去會左。

另外你有無收到我俾你既pm, 如果你唔想俾柚佢啦!

係呀, 佢地個書包真係幾重, 佢地辛苦!
原帖由 yamiyami 於 09-9-16 16:22 發表

嵐嵐之前都有番N1架, 但係我而家無特別提邊間開心d, 因為佢以前有好多老友記架, 費事提起令佢唔開心啦, 只係問佢 “番聖心係咪開心d 呀?” 兜個圈問佢lor…佢都話係, 佢話聖心大d同埋老師好d wor…哈…仲同我講話 ...

原帖由 060905 於 09-9-16 16:38 發表
無呀, 佢之前返個間都係幾開心, 不過見佢呢排提都唔提下, 所以咪問下佢囉, 佢無嵐嵐講野咁叻呀, 佢淨係答我好開心, 老師好好咁囉!

個幾日湊佢放學, 佢係課室出面個d學習角玩到都唔想返屋企咁滯。

哈哈, 盈盈一早迫 ...

上次我老公都話接佢放學時, d 小朋友湧哂去玩煮飯仔, 十幾隻手仔义哂入去, 埸面好好笑wor….

你真係好呀, 同盈盈讀哂d , 我只係拆左上學去既功課包同佢睇一次咋睇黎我都幾懶下..要努力d ….

另外嵐嵐成日唱腰兒扭扭腰兒扭扭 (我估咋)…..唱黎唱去都係呢2, 本中文歌書又搵唔到歌詞, 你知唔知係咪體操歌呀?

嵐嵐講野係呢排叻d , 上年佢interview 時都係一舊雞….咩都唔多識講架, 不過而家李老師對佢既comment 好多野講

我都無為意到你pm tim, reply 左你啦..

哈哈, 唔係我想勤力呀, 係盈盈好鐘意聽故仔, 我當講故仔咁講俾佢聽, 叫佢認字就……

你話嵐嵐扭扭個隻呀, 我估應該係普通話個隻鴨比” , 你返去睇下本親子蜜語普通話個度, 佢地之前早操教過, 我估應該係呢隻, 因為我用半咸淡既普通話唱時, 盈盈勁係到扭, 所以我估無錯!

嵐嵐幾月出世架, 盈盈九月出世, 唔知係咪算細女, 所以講野無咁叻呢!俾李老師話佢多野講, 咁搞笑。 我估嵐嵐都幾活潑, 應該同盈盈幾岩玩。
收到你既PM, THANK YOU
原帖由 yamiyami 於 09-9-16 16:54 發表

上次我老公都話接佢放學時, d 小朋友湧哂去玩煮飯仔, 十幾隻手仔义哂入去, 埸面好好笑wor….

你真係好呀, 同盈盈讀哂d 書, 我只係拆左上學去既功課包同佢睇一次咋…睇黎我都幾懶下…哈..要努力d 啦….

另外嵐 ...

原帖由 060905 於 09-9-16 17:18 發表
哈哈, 唔係我想勤力呀, 係盈盈好鐘意聽故仔, 我當講故仔咁講俾佢聽, 叫佢認字就……

你話嵐嵐扭扭個隻呀, 我估應該係普通話個隻 “鴨比” , 你返去睇下本親子蜜語普通話個度, 佢地之前早操教過, 我估應該係呢隻,  ...

嵐嵐都係09b 呀, 佢月底生日....佢唔係活潑, 係活躍...我都驚佢係有少少過渡個隻...不過我有問佢學校係咪有個同學叫曉盈, 佢話 "係" wor, 仲有個叫千千tim...我睇番個學生list 先知佢無講錯呀....佢仲同我講佢係飛機組同埋黃組....佢話仲有帆船組同巴士組....唔知真定假呢..

今日番到4:45pm 唔知佢有無眼訓呢, 午睡既時間你點調較呀? 嵐嵐佢朝朝7:30am 就醒, 好難會訓到8:00, 我諗佢實釣魚啦..

哎呀, 盈盈真係失禮啦, 佢仲要係9月頭, 佢多野講, 但係問佢學校D野佢又好亂咁講下呢到講下個到, 所以有時都唔係好明佢講乜。

盈盈係屋企就勁嘈個隻, 好百厭, 但唔知點解佢返n班時個時老師話係學校既佢同係屋企既佢, 2個人黎, 係學校大部份時間都好靜, 我觀過課又真係, 不過返到屋企就好嘈, 玩野係好大聲成日嗌!

盈盈就間唔間會講下同學仔D, 不過就多數都係group 2d, 我估佢淨係識坐佢附近個d

嵐嵐無講錯, 真係有飛機組,帆船組, 巴士組, 等我今晚返黎問下盈盈坐邊先。至於佢話黃色, 應該係排隊早操既時候組別名。佢真係好叻呀!

盈盈係夜鬼, 所以呢我唔怕佢鈞魚, 夜晚呢差唔多十二點幾一點先訓, 朝早就多數十點幾先起身。不過佢未慣返下午班, 有時返黎訓, 訓到七八點先肯起身, 有時就九點幾先黎訓一陣, 總知食晚飯同埋訓覺時間好亂呀, 扭眼訓個時又發脾氣, 呢排都幾難頂!

嵐嵐有無放學返黎訓覺??
原帖由 yamiyami 於 09-9-16 17:33 發表

嵐嵐都係09b 呀, 佢月底生日....佢唔係活潑, 係活躍...我都驚佢係有少少過渡個隻...不過我有問佢學校係咪有個同學叫曉盈, 佢話 "係" wor, 仲有個叫千千tim...我睇番個學生list 先知佢無講錯呀....佢仲同我講佢係飛 ...

邊個負責任呢個問題,跌親大家都唔想,有心搞事既小小野都會嘈學校,我相信大多數家長都係明事理,唔係唔講道理。上年我阿囡夠響學校樓梯跌親啦,我一個電話都無打比老師問,因為我知道我阿囡唔係讀緊寶山等等交9仟幾蚊學費既貴族學校,阿囡跌親無咩大礙就算。 
呢樣又唔得,O個樣又唔得,跟住又話責任問題,真係好煩呀! 我希望只係您個人既意見,學校唔會真係咁諗。否則我會覺得真係好副面。
唔通要D小朋友由保母帶落去班房跌親,跟住好嘞個責任係保母/家長,學校咩都唔理,咁叫負責任咩?

原帖由 Sindy 於 09-9-16 13:58 發表

要學校搵個人出黎幫手......最緊要係有咩跌親,有咩事,邊個負責?由其係街果段路,不過都可以同修女傾,大家都係為個學生著想

原帖由 MySweetBB 於 09-9-16 18:16 發表
邊個負責任呢個問題,跌親大家都唔想,有心搞事既小小野都會嘈學校,我相信大多數家長都係明事理,唔係唔講道理。上年我阿囡夠響學校樓梯跌親啦,我一個電話都無打比老師問,因為我知道我阿囡唔係讀緊寶山等等交9仟幾蚊學費既貴族 ...

我當然唔會代表學校啦 不過真係見過有人質問學校囉........有時對住呢d家長,真係幾頭赤......你明事理啫...

回覆 68# yamiyami 的文章

支歌係中國童謠, 親子密語裡面個支"吚比呀呀"

原帖由 060905 於 09-9-16 17:48 發表
哎呀, 盈盈真係失禮啦, 佢仲要係9月頭, 佢多野講, 但係問佢學校D野佢又好亂咁講下呢到講下個到, 所以有時都唔係好明佢講乜。

盈盈係屋企就勁嘈個隻, 好百厭, 但唔知點解佢返n班時個時老師話係學校既佢同係屋企既佢 ...

嵐嵐之前仲係番適應班時, 爸爸湊佢放學基本上一上巴士就訓, 訓到6點左右起身, 尋日先第一日番正式時間, 我諗佢應該係校車上面訓左覺, 因為我相信佢應該超級眼訓, hb話見到校車入d小朋友全部訓哂, d 仲打橫訓tim….

嵐嵐係屋企又係好嘈架, 成日都會嘈醒妹妹, 總之兩姐妹成日互相嘈醒….好煩架..嵐嵐講野既音調好尖架….不過佢食野好差架, 佢成日lunch 都唔食野, 食都係1, 2, dinner 又係食很少同好耐, 食成個鐘, 一啖飯可以含住15分鐘次次食飯都要鬧架..仲要我餵…..呢方面我好頭痛, 佢係全班最細粒最un 既小朋友呀盈盈食飯叻唔叻?

梗係啦, 你地個架車D小朋友全部都係九龍人, 坐咁耐車梗係訓晒啦, 盈盈昨日放學落車個時婆婆話佢好精神, 一返去就話要飲奶, 好似學校無俾野佢食咁, 跟住玩到7, 預備食飯就話訓, 一訓就由7點幾訓到10點幾, 救命, 佢一覺訓到大天光都好丫, 又唔係, 醒左唔肯訓, 捉住我玩, 我到2點幾自己頂唔順訓著左, 佢都好似未訓, 佢最後幾點訓我都唔知, 我淨係知如果佢晚晚都係咁, 我就人都顛!

盈盈食野同嵐嵐有得揮, 你見到佢真人就知架啦, 瘦到死, 佢除左3餐奶唔駛我勞氣外, 2餐飯/粥都係極勞氣, 而家下午飯因為趕住返學, 佢又係食鬼死咁耐, 所以都係食返粥好d, 起碼半個鐘搞掂, 有一大碗, 好過佢食飯食一兩匙就話唔食。

學校茶點第1日已經留個好深印象俾李老師同埋朱老師, 1日食粟米, 係佢最憎既, 一啖都唔肯食, 老師叫佢食時佢仲 個咀, 適應週個兩個星期, 聽李老師講佢都係無乜食野, 除左食餅肯食外, 其他一律都唔肯食。

泳嵐最細粒, 你咁肯定?? 佢地個班有個若彤, 真係好細粒架, 可能佢12月同埋佢又係好似盈盈佢地咁唔食野架!盈盈唔算細粒個隻, 係好似個火柴, 佢係班都應該排中間, 佢個班有幾個都係唔點食野架, 唔知家下d女仔, 係咪諗住咁早減肥!

泳嵐仲有妹妹架, 幾大呀?? 又要返工又要湊住兩個咪好辛苦囉!

我以為嵐嵐先要我咁勞氣tim, 我都唔明點解佢地食飯食咁耐….有時lunch 嵐嵐唔食tim 架….所以一到左學校既tea time.. 佢就好似放監咁, 第1日食corn, 嵐嵐至愛, 食完一碗要再添….食完第2碗就無得再添啦….之後tea time 食咩佢都有添, 通粉呀…餅呀…麥皮….連蕃茄都有食 (呢個佢至憎)….李老師仲話 “嵐嵐食得好快wor”….哈, 事關佢lunch 無食野麻…

細妹11個月啦….佢食野ok 架, 佢15分鐘可以食完一碗大人碗既粥…嵐嵐就15分鐘食一啖…..如果細妹都好似嵐嵐咁, 我癲左十世啦…

無話辛唔辛苦….總之1年365日無休啦…放工就湊女, 放假又係湊女…反而番工有番d 自已時間, 可以約下朋友lunch lor…我好想佢地快d 上哂小學, 起碼唔使好似而家看牛咁…不過有時又唔捨得佢咁bb 哈..

係呀, 個日陪上堂個日同佢地同班幾個媽咪傾計, 發現佢地好幾個都係咁, 唔肯食野架, 一係就含飯含好耐, 都唔明佢地點解咁架!

咪好囉, 學校茶點肯食野, 好過盈盈肚餓都唔肯食, 佢好明顯係肚餓, 放學返黎一口氣飲晒8安奶, 佢係學校請願肚餓都唔食野, 老師都同我地講左幾次, 而家初頭就唔迫佢, 驚嚇怕佢, d一定會迫佢食, 到時佢就知味道!

我可能無工人啦, 盈盈又唔係好肯痴爸爸, 乜都要我做, 同你一樣365日年中無休, 一日打3份工, 1份正職, 1份湊女, 1份家務, 每日訓得5個鐘, 再生多個我怕我會痴線呀!

上到小學又係另一番辛苦, 跟功課既關鍵呀, 真係要到中學先舒服, 不過講真呢個年紀係幾勞氣, 但係又真係好可愛, 盈盈把口好識氹人, 真係俾佢氹到好開心。

咁我當然知你唔能夠代表學校啦, 用咩身份呢 .  
呢個世界咩人都有啦, 做左咁耐人唔係唔知呀 ?
但我相信大部份聖心家長係正面既, 我相信"人之初, 性本善", 不過唔排除有部份家長 "食飽飯,無野做", 講埋d無建設性&副面既說話o者 .

原帖由 Sindy 於 09-9-16 18:28 發表

我當然唔會代表學校啦 不過真係見過有人質問學校囉........有時對住呢d家長,真係幾頭赤......你明事理啫...

原帖由 MySweetBB 於 09-9-17 12:32 發表
但我相信大部份聖心家長係正面既, 我相信"人之初, 性本善", 不過唔排除有部份家長 "食 ...

你講野真係好到肉....

原帖由 060905 於 09-9-17 12:23 發表
係呀, 個日陪上堂個日同佢地同班幾個媽咪傾計, 發現佢地好幾個都係咁, 唔肯食野架, 一係就含飯含好耐, 都唔明佢地點解咁架!

咪好囉, 學校茶點肯食野, 好過盈盈肚餓都唔肯食, 佢好明顯係肚餓, 放學返黎一口氣飲晒8安 ...

嵐嵐勁痴身架, 又係唔跟爸爸....乜都要我..沖涼...食飯...陪訓....有時我都覺得我忽略左我細囡架, 因為佢都想我抱下佢陪下佢之類....當然我都有做啦, 但係放手比工人多d, 咁佢痴工人又多d 啦...其實我心裡面2個都咁愛...

生多個細佬同妹妹對盈盈係好架...起碼佢會識得分享, 第2時有d 咩事, 又可以一齊去分擔....時間好快過架咋...而家盈盈都3歲...過多2,3年, 你唔會再想生架啦, 同埋佢地既gap 都大lor..

原帖由 MySweetBB 於 09-9-17 12:32 發表
但我相信大部份聖心家長係正面既, 我相信"人之初, 性本善", 不過唔排除有部份家長 "食 ...

大把呢d食飽飯既人...........所以做學校都好難......
‹ 上一主題|下一主題