用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 點解唔比保姆車入停車場既?
樓主: yamiyami
go

點解唔比保姆車入停車場既?

回覆 3# Sindy 的文章

sindy 講得好好,

停車場有各種各樣來自香港,九龍的車, 各不相干, 冠忠管不了, 車多了,小孩出意外怎算?  聖心學生坐的士可不可入停車場?  
有那麼多小孩上下, 假若你是校方為安全計會怎做?

我相信學校是不大可能給褓姆車入停車場, 因近年跨海讀書的人多了, 最可行的是開東, 西九線.

多謝各位既意見…

我都明白要比保姆車駛入停車場, 會有好多因素和考慮, 例如司機既紀律性以及小朋友的安全, 大家都是以家長的角度出發, 並非強詞奪理, 不過冠中保姆ee 要坐白牌車先到的學生包龍尾, 並明言是學校規定, 這點反而令我更關住…這個又是什麼原因呢? 學校不是教導小朋友應該要排隊嗎? 如果學校指明只選住在港島的小朋友, 咁樣我覺得唔fair 同埋discrimination.我相信學校唔會咁做, 因為我知道聖心對每一個小朋友都是公平的.

講真, 我又唔覺得住九龍去香港島讀書會係山長水遠, 坐保姆車都係45分鐘左右….point to point, 都ok 啦…(呢個要同自已洗左腦先啦..嘻)

不過我當然十分贊成冠中開辦九龍東、西線啦, 不過學生人數小亦都係開唔到線既原因…

不過照咁睇, 要同學校傾真係要做一些相關 research…不過呢點白牌車又未必配合到…呢條係一條好漫長既路呀..….

http://hk.myblog.yahoo.com/cutie-wingnam

我都很同意sindy的話.學校係保守些,但它的保守都是為了我們幼稚園的學生. 停車場地方不大,就算是冠忠的校巴也有限制數量,我囡囡坐冠忠的面包車,因面包車坐得很迫及比較不安全,我也投訴過為何不用中型小巴,但之後才明白原來是停車場太細問題,加上要顧及小朋友安全,因此只可維持用面包車. 其實學校每年也有校車問卷調查,讓家長發表意見,之後學校會與冠忠商討改善方案,因很多問題也非短時間能解決到,但請相信學校真的已盡全力為我們爭取最好的利益.

至於樓梯級不安全,這是一個事實,但這是樓宇的設計,我們第一天到校取表格已知悉, 那為何要為此來做一個藉口?? 學校已盡量做足安全措施, 如安裝較矮的扶手讓小朋友扶住;上學或放學時每段梯級也有老師/嬸嬸守住..等. 其實我們也應該欣賞學校美好的地方. 每間學校也有好壞,不用比較. 願大家在這個大家庭一起開心渡過美好的三年.

Hi Teresa,

我諗都係睇吓郭修女有無行動先算, 或者都可以向家長教師會溫和咁反影吓, 不過我地都唔好期望咁高學校會比保母車入場, 因為聽聞年年都有九龍家長都想搞九龍保母車入埋車場, 但年年都唔成功.
其實過海去香港讀書無咩話辛苦唔辛苦, 確實係有好多人過海讀書, 坐保母車過海真係唔出奇O者, 不過問題所在係聖心要行咁多樓級梯落去.  講真九龍去九龍讀書都好有機會坐校車/保母車須時超過一小時.  

係呀, 晴晴同昕昕非常老友呀.  
若果落雨, 我一定會跟車, 希望多對手幫到手照顧到各位小朋友, 唔駛EE咁狼狽& 避免各小朋友"DUP"濕身.  

原帖由 teresalok620 於 09-9-14 21:48 發表
薳然媽媽, 原來你地已經同郭修女講左, 咁如果係咁, 大家建唔建議我地再寫信比學校, 定係等學校消息? 晴晴同昕昕有個伴都非常好, 我就放心喇

係啦, 香港學校成日都唔明我地點解咁遠送阿女去讀書, 唉, 我地都係想同阿 ...

YAMIYAMI,
尋日POST個MESSAGE時, 我兩個囡都要我理佢, 所以無講得好詳細.  其實郭修女問我地點解咁遠都送個女黎讀書時, 係笑微微架, 雖然就咁聽言詞係副面, 但相信佢唔係想回覆NEGATIVE MESSAGE.

原帖由 yamiyami 於 09-9-14 17:14 發表
另外, 我覺得聖心都係一間保守既學校, 要令佢地改變唔係咁容易, 就憑郭修女問點解咁遠都黎讀, 佢呢個反應好明顯係negative….呢單野真係唔可以掉以輕心, 驚有反後果…不過我地家長最緊要齊心, 同埋要獲得大家既都支 ...

如果收生考慮居住地點, 這就真是 '大小超' 了.  

首先, 如聖心收生是根據能力, 居住什麼地方有何關係?
另外, 教會學校是不會只愛港島, 不愛九龍新界兒童的. 如此教會大可不必到非洲南美傳教. 坐在意大利便行了.
我們公平一點, 站在學校立場, 家長山長水遠過海讀書, 我是校方, 公平收生 (當然計了世襲, 小孩能力等), 我肯收, 你願來, 給了你機會, 你當然自己搞掂交通, 事前已經算好吧.  人家幾千年前孟母都有三遷. 另外, 很少幼稚園有停車場, 連校車都是在路邊上下的, 但我從沒有見到人說什麼 校方和校車公司有利益輸送, 吵上教育署等的可怕字眼.

有關九龍新界家長到香港讀書一事, 我是明白他們的苦衷的.  香港島自鴉片戰爭便割給了英國, 九龍及新界是後來的.  教會辦學多在港島, 因先開發.  教會多女校, 又辦得好, 英文又好, 家長背景又好, 社會地位高, 便成名校.
我們做家長的, 見到世風日下, 小女孩一時被人搞大肚, 一時食丸仔, 有什麼辦法, 送她們到女校, 教會女校管得好, 書讀得好, 希望可正經保到入到大學. 但好的女校有幼稚園大多在香港如聖心, 聖士提反, St. Paul. 真光, 就算男女, 也要有名男女校的, 也希望可有比較乖的同學如聖公會, 聖保羅,
九龍有沒有好的幼稚園, 當然有,! 但有小學甚至中學跟住的 女校的幼稚園 便很少了.  只有協恩, 聖羅撒, 德望, 培正(男女)...等連五隻手指也有多了.  香港島人口幾十萬, 九龍新界人口幾百萬, 考慮長遠的家長要女校你說怎辦?  近年咁多小孩出世, 你說怎辦?

唉, 可憐天下父母心....

原帖由 snoopy33 於 09-9-15 10:19 發表
其實你地比左好好既建議學校,就係收生時,是否要考慮埋地區呢?

另外,小學亦一樣,我相信讀得幼稚園都是想直上小學,小學收生時,要不要考慮埋呢點呢?因為小學都一樣,唔比保姆車入學校。 ...

我諗又唔須要比建議學校收生時, 要考慮埋地區, 香港係自由社會, 怎可能以此招生呢?  
又或者有D九龍, 新界或住得生卡拉地方既學生有司機接送學生上學呢?

其實有部份讀幼稚園既, 都唔一定一定會上小學架, 住緊九龍既, 都唔一定一世住九龍架.

原帖由 snoopy33 於 09-9-15 10:19 發表
其實你地比左好好既建議學校,就係收生時,是否要考慮埋地區呢?

另外,小學亦一樣,我相信讀得幼稚園都是想直上小學,小學收生時,要不要考慮埋呢點呢?因為小學都一樣,唔比保姆車入學校。 ...

Totally agreed.  Thanks !

原帖由 panbaby 於 09-9-15 13:05 發表
如果收生考慮居住地點, 這就真是 '大小超' 了.  

首先, 如聖心收生是根據能力, 居住什麼地方有何關係?
另外, 教會學校是不會只愛港島, 不愛九龍新界兒童的. 如此教會大可不必到非洲南美傳教. 坐在意大利便行了.
我 ...

cc 比教育署 不等於 吵上教育署

請不要用 "吵上" 這個字.

我會不上教育署嘈的...

http://hk.myblog.yahoo.com/cutie-wingnam

唔該晒你呀......薳然媽媽, 我都有諗過落雨天跟車, 幫下手都好, 不過Kwong叔好似唔係好鍾意我地跟車, 但媬姆真係照顧唔到咁多

原帖由 薳然媽媽 於 09-9-15 12:57 發表
Hi Teresa,

我諗都係睇吓郭修女有無行動先算, 或者都可以向家長教師會溫和咁反影吓, 不過我地都唔好期望咁高學校會比保母車入場, 因為聽聞年年都有九龍家長都想搞九龍保母車入埋車場, 但年年都唔成功.
其實過海去香 ...
[img][/img]

HI Rebecca,

唔駛客氣啦, 鄺先生比我地跟車架, 佢應該無問題架, 我已經同佢講過架啦,  我地既出發點係幫輕EE手 & 確保小朋友安全, 唔係坐霸王車要佢點到點車我返工.    我跟車, 自己都要頻頻撲撲過返九龍, 或者由九龍過去香港.  

昕昕有無好D呀 ?

原帖由 rebeccaloky 於 09-9-15 13:18 發表
唔該晒你呀......薳然媽媽, 我都有諗過落雨天跟車, 幫下手都好, 不過Kwong叔好似唔係好鍾意我地跟車, 但媬姆真係照顧唔到咁多

咩佢俾跟車, 我第一日話跟車, 佢eeoo左好耐, 我都剩係落雨天先考慮跟, 真係好擔心!
昕昕番到屋企又無咩running nose, ,不過我照俾藥水佢食, 等佢休息下!
o個日放學搭校車, 昕昕有無唔聽話, 我驚佢周圍郁......

原帖由 薳然媽媽 於 09-9-15 13:29 發表
HI Rebecca,

唔駛客氣啦, 鄺先生比我地跟車架, 佢應該無問題架, 我已經同佢講過架啦,  我地既出發點係幫輕EE手 & 確保小朋友安全, 唔係坐霸王車要佢點到點車我返工.    我跟車, 自己都要頻頻撲撲過返九龍, 或者由九 ...
[img][/img]

yami,
其實每架冠忠校巴也有固定位置泊車,另因停車場太細,若要調頭出停車場或泊車也很困難,因以防其他校巴阻塞冠忠校巴泊位及危及幼兒安全,因此我諗可能因此才要你們包尾,不過可能個嬸嬸態度問題需要改善,明年約1,2月會派問卷調查, 你可在那反映 (e.g. 司機/保姆態度問題/超速/幼兒上車落車的安全等...), 不過每年雖都反映完有改善,但第二年又重覆一樣的問題, 因司機/保姆的質數差異 但我們仍要不斷反映,才可保障我們幼兒

另聖心亦有一優點我很欣賞,就是不會理會你區住的地區/小朋友的年紀/家庭背景,只要幼兒面試ok,就會比機會該入讀.

原帖由 yamiyami 於 09-9-15 12:43 發表
多謝各位既意見…

我都明白要比保姆車駛入停車場, 會有好多因素和考慮, 例如司機既紀律性以及小朋友的安全, 大家都是以家長的角度出發, 並非強詞奪理, 不過冠中保姆ee 要坐白牌車先到的學生包龍尾, 並明言是學校規 ...

原帖由 DWC 於 09-9-15 14:06 發表
yami,
其實每架冠忠校巴也有固定位置泊車,另因停車場太細,若要調頭出停車場或泊車也很困難,因以防其他校巴阻塞冠忠校巴泊位及危及幼兒安全,因此我諗可能因此才要你們包尾,不過可能個嬸嬸態度問題需要改善,明年約1,2 ...

我諗上次個保姆ee 以為我都係保姆怪, 所以都幾串下...不過我覺得佢地對學生幾好, 落車時會幫佢地撥扇....因為停車場d 廢氣都好臭下....不過多謝你地意見...我諗爭取保姆車入停車場真係機會微d, 實在太多考慮因素..反而我會問下冠中開九龍東西線既要求係點...呢個可能仲實際..

我都幾同意之前有位媽咪講…比得保姆車入, 咁私家車呢…之類, 會帶出好多問題, 多左雜車出入自然對其他小朋友有危險, 呢個說法我都好贊成….唉…唯有等下郭修女有咩回覆先再決定啦…

係呀, 佢比我跟呀, 呢個月我成個月都會跟添呀, 佢都知架.
其實再講, 邊個媽咪跟左車, 佢應該唔知呀, 因為係曾叔叔揸, 唔係佢揸, 我諗曾叔叔唔會日日UPDATE鄺先生邊個上左車掛.
昕昕無周圍郁, 好乖好定呀, 唔駛擔心.  可能我響車啦, 我睇住兩個大既, EE多數照顧NC小朋友.  EE好左好多, 跟小朋友跟得好貼.
至於放學, 我叫左EE每接左2-3個小朋友, 就帶上車先, 再落去再接, 所以我唔擔心放學, 淨係有D擔心返學, 返學無可能分開幾次送入學校.

原帖由 rebeccaloky 於 09-9-15 13:38 發表
咩佢俾跟車, 我第一日話跟車, 佢eeoo左好耐, 我都剩係落雨天先考慮跟, 真係好擔心!
昕昕番到屋企又無咩running nose, ,不過我照俾藥水佢食, 等佢休息下!
o個日放學搭校車, 昕昕有無唔聽話, 我驚佢周圍郁......

...

不過, 講開又講, 係呀, 佢講野都幾EEOO, 問一個問題, 佢會哦一輪.
我諗落雨時, 或者我同您或其他媽咪夾吓, 睇吓邊個跟車(最多兩個媽咪 & 輪流?), 太多媽咪一齊跟車, 可能又唔係咁好.   
昕昕無咩事就好啦, 今日打風, 可以比佢休息多D, 聽日返學狀態好D.

原帖由 rebeccaloky 於 09-9-15 13:38 發表

...