用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 點解唔比保姆車入停車場既?
go

點解唔比保姆車入停車場既?

而家囡囡係上面上落車, 危險唔在講, 保姆ee 捉鴨仔都幾花時間...

上星期我跟左1日車....架車行東隧早左到學校...落到去停車場, 由於時間常早, 所以未入得學校, 咁就係停車場個度門到等, 有一架冠中既校車已經到左....個保姆ee 同我車既保姆ee 講 "你地呢d 保姆車唔可以入先, 要跟龍尾...上年你地舊個保姆都係咁做" 我當時真係O哂咀, 因為冠中d 車陸續黎...大大話話都有成一百幾十人...我地得7個人, 又到先, 但係要包龍尾???? 我當時無出聲啦....我一出聲驚搞大件事, 拎我地既保姆ee 將來難做....

不過我想知, 呢d 係咪學校規定? 仲有, 其實以學生為本, 係咪都應該比埋保姆車d 學生係停車場落呢? 不過我相信呢個問題一直存在, 見我地仍然係上面落車, 都知道應該爭取唔到...

http://hk.myblog.yahoo.com/cutie-wingnam

hi yami, 我地都係坐褓姆車, 都係唔比入停車場, 就呢件事我地上次一班家長都寫過信比郭修女, 不過都係唔批, 其實都幾失望, 不過如果天氣唔好, 上星期五就偷雞洗入停車場, 咁見落雨都比我地咁做

仲有咩辦法呢? 我都打算同家長教師會反映一下, 不過知道成功機會唔大....

teresa:

佢唔批既原因係咩呀? 郭修女點回覆?

同埋點解冠中可以入, 保姆車唔可以入? 冠中同學校又係咩關係呢? 係咪屬於學校既校車?所以可以入?  我覺得, 大家都係聖心既學生, 應該以學生為本, 唔應該用做生意既角度...

家長教師會點解聯絡? 我地集合多d 人一齊去反映啦..

http://hk.myblog.yahoo.com/cutie-wingnam

大家好呀 , 我住九龍東

我女女上年返 NC 都係搭保姆車回家, 早上是在 北角上校車的

我都知道有家長反映過,希望白牌車(即保姆車, 街車) 都可以入學校停車場一事, 到最後都係唔可以

其實 我自己本人都有直接問過學校, KWOON CHUNG , 做咩唔安排九龍線, 咁家長, 小朋友都可以搭啦, 咁就不用有白牌車呢回事

當時副校長答我係 KWOON CHUNG 安排不到 九龍線...
而 KWOON CHUNG 緊加話無 KA< 唔會安排就算,

咁呢個 MOMENT 我就唸, 咁佢唔搞, 有其他校車公司搞, 是嗎 ???

人家學校都來自 港九新界, 以 CWB 一間出名學校都可以今年安排到 KLN EAST 校車.....

我都好希望各SH 家長可以出一分力爭取到行 九龍線的校車  OR 保姆南可入停車場, 兩者有一都好好啦

佢地無比到原因點解唔可以入停車場, 只係不斷回覆係Koon Chung 車先得, 因為係佢地指定校車公司. 其實我都幾擔心, 因為聖心門口到學校真係好多樓梯, 我囡囡係NC 班, 仲係好細, 有時褓姆唔可以睇得晒, 如果喺停車場落, 起碼可以落少一半樓梯

有關家長教師會, 我入過學校網址再click個link, send左個email去, 不過都幾個月, 一隻字都無回覆....

我都有問koon chung, 其實我地西九龍都有成7個人, 一定開得成, 你地又有7個人, 不過佢地係唔肯, 學校可能亦都認為係少數學生, 所以最後都係要自組....

你地不如都試下寫封信,就算今年無, 下年睇下有無

係呀, 都唔明點解有咁既安排, 我好擔心落雨天,你知樓梯幾咁濕滑,唔小心跌低,都幾危險,因為好多時一個跟一個, 好容易有骨牌效應, 學校呢方面安排真係好差!
[img][/img]

係啦, 其實都係聖心學校學生, 點解唔可以安排呢? 我地之前都比晒學生名, 都係徒然, 如果下次我見到郭修女, 唔知同佢親身反映有無用?

唔知家長教師會選舉日, 又可唔可以反映一下

係啦, 其實都係聖心學校學生, 點解唔可以安排呢? 我地之前都比晒學生名, 都係徒然, 如果下次我見到郭修女, 唔知同佢親身反映有無用?

唔知家長教師會選舉日, 又可唔可以反映一下

其實我相信過往好多人都有寫信去反映呢件事, 不過結果都係徒然, 我覺得我地要成功, 就要group 埋所有相關家長, 一齊去push 呢件事, 唔係話reject 就算, 係要一路唔停咁去lobby 呢件事...就算爭取唔到冠中做, 都要爭取可以入停車場, 當然, 呢個係好複雜既事, 例如點樣可以make sure 唔相關既保姆車駛左入黎之類, 不過呢d 係後話啦...

學生行得多樓梯發生意外呢個係一個問題, 落雨天濕身又係一個問題, 最驚係落車個下標左出馬路, 雖然保姆有責任睇住d 學生, 但係1個都好難睇7個, 話哂停係馬路邊, 有邊個父母唔擔心?

我囡都係NC班, 係咪細囡/囝個d 會入NC 班? UK班個d 大d 呀? 點分呀?

yami, 非常同意, 我地要group埋一班家長一齊爭取, 如果係咁, 我地西九龍有6位小朋友, 不如加埋你地7位小朋友, 有得13人一齊寫信比學校同埋家長教師會反映好唔好?

NC班即係k1, UK啲即係k3

yami, 非常同意, 我地要group埋一班家長一齊爭取, 如果係咁, 我地西九龍有6位小朋友, 不如加埋你地7位小朋友, 有得13人一齊寫信比學校同埋家長教師會反映好唔好?

NC班即係k1, UK啲即係k3

第一步係gather 所有保姆車既家長支持, 呢個可以問下保姆接頭人, 唔知佢肯唔肯幫手, 話哂呢d 係私隱, 不過我地可以自行印通告, 叫保姆接放學時派比d 家長....

第二步係draft 封信..比學校, 教師會..and 教育署? 有咁大cc 咁大...

第三步係爭取約會面...

不過我擔心係搞大件事, 比人刊入黑名單...對個小朋友唔好...點樣可以搞妥件事又唔乞人憎呢??

Hi Teresa, 梓瑤媽咪 & All,

上星期FIONA (細EVELYN媽咪), SARAH MAMI & 我, 同郭修女反影過架啦, 大概係講請佢請冠忠開兩條九龍(西九&東九)線, 我地相信若冠忠肯開, 一定起碼每條線有超過十位小朋友(因為相信大家都對校巴信心大過對保母車, 就算車費貴D父母都比小朋友都會搭), 郭修女話首先佢地要CHECK吓全校真係有幾個小朋友住九龍, 先至可以在作進一步研究.  最後佢話點解我地住九龍要小朋友咁辛苦過海讀書 .   我地當然話因為想阿囡好, 因為聖心好, 睇吓我地幾有誠意黎比囡囡上學.

講開保母車入車場, 冠忠D保母好惡&好似大哂咁架吓 .

TERESA,
您囡囡同REBECCA囡囡做左好朋友啦, 兩程車佢地都有傾有講

原帖由 teresalok620 於 09-9-14 15:43 發表

NC班即係k1, UK啲即係k3 ...

其實都係盡試比信學校同家長會先, 因為都係比佢地知有呢個需要, 我都係打算集合我地架褓姆車同你架褓姆車, 因為司機話有得10個以上可能會成功, 咁我send email比我邊嘅家長, 拎佢地女女個中文名同班, 之前基本上都有, 不過我再gather 一次, 咁我based on 上次封信再寫過封, 另一封比家長會, list晒啲名出來, 希望佢地可以安排到. 咁我地用詞唔係太激的, 只係反映我地希望學校可以通融一下, 我諗應該okay

各位各位 ,

其實 以我所知 係 北角站上車, 有起碼5 個都係住 東九龍

而 我女女坐開的保姆車都有 4 個, 分別來自 hung hom , 旺角, kln tong, 而我係 lam tin

咁大家唸住點樣安排 ??

不如我 將d 資料 pm 比妳地  ... 看可唔可以 gather 多d 人的資料

teresa

你咁勁有哂d 家長contact....我諗我要自已整份通告比d 家長..或者我打電話問下張太拎佢地既contact...

另外你介唔介意pm封信比我或其他媽咪, 比大家加d 意見同埋睇下點樣可以寫好d 封信...

另外, 我覺得聖心都係一間保守既學校, 要令佢地改變唔係咁容易, 就憑郭修女問點解咁遠都黎讀, 佢呢個反應好明顯係negative….呢單野真係唔可以掉以輕心, 驚有反後果…不過我地家長最緊要齊心, 同埋要獲得大家既都支持…..

原帖由 yamiyami 於 09-9-14 17:14 發表
另外, 我覺得聖心都係一間保守既學校, 要令佢地改變唔係咁容易, 就憑郭修女問點解咁遠都黎讀, 佢呢個反應好明顯係negative….呢單野真係唔可以掉以輕心, 驚有反後果…不過我地家長最緊要齊心, 同埋要獲得大家既都支 ...

其實郭修女係一個以學生為本既好好修女,佢反應唔係negative,係出於關心,好多媽咪考到聖心後,都搬左黎香港住,你地報學校時,佢都假設你地會有好好安排,亦都唔係咩'夫'氣/唔體諒家長既說話....早幾年,其實不嬲都有非冠忠車要停學校停車場既問題,如果要學校批準,首先要講得掂點控制返放學車出入既問題,而家忠冠一間公司,可以好統一及有系統咁利用學校停車場,但外來車,好難控制,好簡單,個個坐車返學既小朋友,都係呢個停車場,小朋友落車,唔係咁簡單,有車不依規矩倒車,小朋友咁既高度,好大危險,又咁多架車,如果控制唔到司機,阻左路頂住架車,又點處理呢?安排非冠忠車係好難,你講得其他司機聽咩?但冠忠就唔同,司機唔聽話咪炒左佢囉,第二日比得非冠忠車入,私家車又比唔比呢?佢話佢group得幾個小朋友,又係算做保母車,咁你比唔比佢入?唔比佢地都唔順點解非冠忠車可以入?佢地又唔得

其實學校唔係傳統保守,係想好穩陣咁,有'週'詳考慮啫,唔想搵學生做白老鼠,做幼稚園,唔係做經濟之類要捷足先機,一步行錯就會好影響小朋友,所以永遠到人地係work,先行都唔遲

冠忠其實同聖心無咩關係(以我所知),不過聖心唔用以前既保母車之後,一路夾開都無咩大問題發生過,所以唔郁好過郁啫,如果家長們有咁多問題,可以提出可行既方案,同佢地傾,郭修女係一個好開明及接受見議既人,唔駛驚住點得罪學校,就唔敢出聲,但一定要言之有物,唔好強詞奪理就得,我都唔係成日同學校持同一意見,有時學校有道理,亦都唔會強人所難,有時學校覺得我啱,都會聽我意見,你地見到課室門口既護手/防夾設施,我輕輕講下,學校就研究點做好佢,學校見到水喉設施可以改善,今年轉晒感應出水,成個toilet重新整過,學校係非牟利幼稚園,呢d錢部份係要另外諗辦法,又唔係強迫家長捐錢......為左學生好,學校做左好多野架

如果真係有公司,有好既安全背景,有job ref,又解決到你地既問題,學校覺得可唔可行好,都可賞試傾下

希望你地讀得開心啦

薳然媽媽, 原來你地已經同郭修女講左, 咁如果係咁, 大家建唔建議我地再寫信比學校, 定係等學校消息? 晴晴同昕昕有個伴都非常好, 我就放心喇

係啦, 香港學校成日都唔明我地點解咁遠送阿女去讀書, 唉, 我地都係想同阿女揀間好咋

yami, 因為之前其他媽媽好好地代我地搵褓姆車, 成日email 聯絡< 我先有大家email 咋