用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想問下劍鳴畢業o既同學仔
go

想問下劍鳴畢業o既同學仔

我見今年個入小學龍虎榜好似男仔入o既學好D,我想問o下女仔入到D咩學校呢?

Thanks

有無女仔畢業生o既媽媽可以答o下我呀。

Thanks!

淇媽,

我地班有個同學仔個哥哥啱啱升小一, 佢媽咪話有好多同學仔都考到SFA. 另外佢話其實好多學生都考到幾間, 不過個龍虎榜淨係可以出一間, 我諗應該都考得ok掛.

原帖由 elmolly 於 09-9-18 14:35 發表
淇媽,

我地班有個同學仔個哥哥啱啱升小一, 佢媽咪話有好多同學仔都考到SFA. 另外佢話其實好多學生都考到幾間, 不過個龍虎榜淨係可以出一間, 我諗應該都考得ok掛. ...

我都知道好多人考到呢間,仲有油天呀,因為我個friend佢都有個仔考到呢間,我只不過想知道o下咋。

原帖由 Smallpigbb 於 09-9-18 22:13 發表

我都知道好多人考到呢間,仲有油天呀,因為我個friend佢都有個仔考到呢間,我只不過想知道o下咋。

油天係靠大抽獎, 唔關事喎

醒目開學勳章

原帖由 kcheng1328 於 09-9-19 00:52 發表
男仔多數升邊間學校多啊???

你上website睇睇啦..
LS有10%(即約20%男生) 不過係大抽獎嘅, 無乜意思
其他有DBSPD, 英華 etc

which website? thx

many girls accepted by GHS...

今年應該有6-7位入咗GHS, 我囡囡係其中一位, 佢都考到KTS, SFA, 優才等, 最後因GHS有中學, 所以我哋選咗GHS, KEED MIND OKAY 嘅, 放心, 因Keen Mind 中英文都好平均, 所以一般小學都唔難, 唔好比太多壓力小朋友, 同佢講跟老師見見面, 玩吓搶答題就得, 得閒去吓郊外玩, 博物館, 太空館等會好D, 一來學校會覺得你肯花時間培育小朋友, 二來遲D入了小學真係會少D優閒時間.

Hi bbmummmy,

May I ask if your girl study CHI/ENG or Bilingual class? Will kids be ok to learn ENG in CHI/ENG as no AM class for bilingual class!

原帖由 bbmummmy 於 09-9-22 21:46 發表
今年應該有6-7位入咗GHS, 我囡囡係其中一位, 佢都考到KTS, SFA, 優才等, 最後因GHS有中學, 所以我哋選咗GHS, KEED MIND OKAY 嘅, 放心, 因Keen Mind 中英文都好平均, 所以一般小學都唔難, 唔好比太多壓力小朋友, 同 ...

HiHi, I want to know how much of the school fee (K1-K3) at 劍鳴?

我囡囡讀上午班, 佢哋D普通話/英文都OK, 但若跟PM比, 當然PM會好D, 特別係普通話.

原帖由 lawflorence 於 09-9-22 23:40 發表
Hi bbmummmy,

May I ask if your girl study CHI/ENG or Bilingual class? Will kids be ok to learn ENG in CHI/ENG as no AM class for bilingual class!

Just curious if 優才 and PLK Choi Kai Yau are good school and is it hard to get in? The school campus seem to be very big. But the 優才 is in TKO and a bit too far if i live in Kln side.

原帖由 bbmummmy 於 09-9-22 21:46 發表
今年應該有6-7位入咗GHS, 我囡囡係其中一位, 佢都考到KTS, SFA, 優才等, 最後因GHS有中學, 所以我哋選咗GHS, KEED MIND OKAY 嘅, 放心, 因Keen Mind 中英文都好平均, 所以一般小學都唔難, 唔好比太多壓力小朋友, 同 ...

N班上年度係HK$34XX, K1~K3上年度係HK$33XX, 不過肯定今年度有無加學費...

原帖由 bb0826 於 09-9-23 13:19 發表
HiHi, I want to know how much of the school fee (K1-K3) at 劍鳴?