用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 羅福道09年k1下午班家長, 入來交流一下吧! ...
樓主: littlepang_lau
go

羅福道09年k1下午班家長, 入來交流一下吧! [複製鏈接]

各位靚媽好,

我小兒Lukas也是K1-PM (N2), 校車#17.  請問是否要帶紅&藍色玩具呀?

原帖由 monyuen801901 於 09-9-20 21:06 發表
各位靚媽好,

我小兒Lukas也是K1-PM (N2), 校車#17.  請問是否要帶紅&藍色玩具呀?

係呀, 星期六個家長簡介會都有話會叫小朋友帶東西返去, 不過好攪笑, 個個家長都話唔相信要帶玩具返學校, 所以無帶到, 而家我地知啦! 哈哈~~ 唔知道今個星期帶咩呢?

我都係#17校巴喎~ 不過係尾站, 你呢? lukas讀邊班呀?

我地問左好多次阿女老師有無叫佢帶野返學校,佢都無答我地,好似唔知我地問咩

聽日帶小朋友細個o既相喎, 我個女話有D同學帶左兩張相, 佢聽日都帶兩張.... 其實係咪分批帶呢??
[img][/img]

原帖由 KoBB 於 09-9-21 21:45 發表
聽日帶小朋友細個o既相喎, 我個女話有D同學帶左兩張相, 佢聽日都帶兩張.... 其實係咪分批帶呢??

帶相? 栢喬話要帶綠色玩具喎? 我都覺得奇怪, 點解仲係帶玩具呢? 之後佢仲問我miss cheung係咪好鍾意顏色喎!!

My daughter said twm need to bring no. "2" back to school???
1st week she said need to bring red toys
last week end said need to bring blue circle..........
I also don't know it's true or not.........

原帖由 littlepang_lau 於 09-9-21 22:19 發表

帶相? 栢喬話要帶綠色玩具喎? 我都覺得奇怪, 點解仲係帶玩具呢? 之後佢仲問我miss cheung係咪好鍾意顏色喎!!

My daughter just cfm need to bring 2pcs of BB photo ar~~~

Hello, my boy Chun Chun is also in N2.  He takes school bus No. 10.

My boy today asked me to give him 2 photos for school.  He didn't mention about bringing toys for so long.

原帖由 monyuen801901 於 09-9-20 21:06 發表
各位靚媽好,

醒目開學勳章

原帖由 littlepang_lau 於 09-9-21 22:19 發表

我個女話Miss Cheung叫帶一張BB相,但要嚟做乜就唔知.

哈, 睇黎呢個game, 吾單止考小朋友既接收/表達能力, 仲考埋家長對小朋友既信任同溝通...........
好funny~~~~~

有冇N4的同學仔呀?

My daughter bring two photo to school on today, but she said teacher just rec'd 1 photo only, the other return for me at same day........... how about yours?

同你囡囡一樣, 只取了一張, 另一張即日退回

原帖由 JassChow 於 09-9-23 01:10 發表
My daughter bring two photo to school on today, but she said teacher just rec'd 1 photo only, the other return for me at same day........... how about yours?
[img][/img]

係呀, 我個仔都話"just one", 但究竟要張相黎個咩呢? 好想知o添!

原帖由 KoBB 於 09-9-23 15:41 發表
同你囡囡一樣, 只取了一張, 另一張即日退回

睇家長日派的學習通訊, 9月份會教"我的身體(一), 其中一part內容係講"知道自己從嬰兒長大成幼兒", 我估都係要黎做教材

原帖由 littlepang_lau 於 09-9-23 16:30 發表
係呀, 我個仔都話"just one", 但究竟要張相黎個咩呢? 好想知o添!
[img][/img]

hi,

大家好!  我個仔叫Duncan, 都係讀 N(pink)a班, 冇坐校車, 由工人姐姐接送.  好彩睇到你地嘅posts, 先知要帶D乜返學, 因為呀仔完全冇講! 有時問佢喺學校學咗D乜, 佢只係講D似是而非嘅嘢, 真係要比D耐性!

Hi! 大家好! 我囝囝叫軒軒, 讀N Purple ap, 搭6號校車的.
返咗學差不多成個月, 大家分享吓小朋友的情況係點呢?
我囝囝就越來越喜歡返學, 由最初好抗拒返學, 到而家會叫姐姐早d去搭校車, 驚搭唔到車.
另外, 初初放學返到屋企, 問佢係學校做d咩, 咩都話唔知道, 唔記得. 現在好好多了,識唱歌仲一齊做動作. 雖然, 其他嘢都仲唔係好知道, 不過, 已經好大進步, 見到佢咁樣,我自己都好開心.
你哋d小朋友又點呢?

nice to meet you,
my girl Kylie is in N Purple ap too!

原帖由 hinhinboy 於 09-9-24 11:28 發表
Hi! 大家好! 我囝囝叫軒軒, 讀N Purple ap, 搭6號校車的.
我囝囝就越來越喜歡返學, 由最初好抗拒返學, 到而家會叫姐姐早d去搭校車, 驚搭唔到車.
另外, 初初放學 ...

原帖由 hinhinboy 於 09-9-24 11:28 發表
另外, 初初放學 ...

我都好認同, 見每個小朋友返學都好開心, 而且是學到知識的, 這點很重要. 我仔仔返來也沒有提學到什麼, 但若拿些咭給他們, 他們也知道要做什麼, 可能於學校內也有做.
‹ 上一主題|下一主題