用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 用二手小提琴????
go

用二手小提琴???? [複製鏈接]

醒目開學勳章

初學用二手的1/4小提琴好唔好?
因唔知小朋友是否認真學?
另買二手有沒有什麼要注意呢?
(本人完全唔懂小提琴何為好 )
   0    0    0    0

hihi

ok no problem, but need to check the sound and the violin body it is ok

hilouey

原帖由 TMMA 於 09-9-12 23:34 發表

其實1/4小提琴新琴的價錢一般在500上下,二手要看平多少.

醒目開學勳章

而家二手1/4, 應該只係百零, 如果價錢okay, 無防嘅 ~

TMMA:
小兒初學時的1/4琴是表哥比的,然後學了兩年才買3/4的琴,所以如果個琴聲不是太差,我認為是ok的,但有些小提琴班送小提琴的琴,聽阿sir話是好差的,會學壞人的,所以最好問下老師!

原帖由 TMMA 於 09-9-12 23:34 發表

醒目開學勳章

原帖由 mayc 於 09-9-23 14:42 發表
TMMA:
小兒初學時的1/4琴是表哥比的,然後學了兩年才買3/4的琴,所以如果個琴聲不是太差,我認為是ok的,但有些小提琴班送小提琴的琴,聽阿sir話是好差的,會學壞人的,所以最好問下老師!

...

Thanks for your information!

原帖由 mayc 於 09-9-23 14:42 發表
TMMA:

...

小提琴班用的琴,分分鐘係百幾二百蚊...所以質料差,'琴質'好多時質唔實,所以走音,走音聽壞耳
‹ 上一主題|下一主題