用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果收到一間很平凡既小學既拒絕信的時候?你會點諗? ...
樓主: VIRUS
go

如果收到一間很平凡既小學既拒絕信的時候?你會點諗? [複製鏈接]

此地不留人, 自有留人處.  條條大路通羅馬, 唔洗咁絕望既, 入到普通小學仍然可以試插班入好小學.

其實間間小學都知道好多家長都會以"平凡"既他們做暖身既準備.佢地知道邊d小朋友想讀,邊d係會想去讀更好既小學

如果錄取了不想讀既小朋友,咁就會增加自己d麻煩
又要再call好多候補生

講番轉頭
如果間小學不係你心目中真正想讀既(即係妳講既平凡學校)
咁點解妳要介懷?

所以啦
面試唔代表什麼
得佐唔一定代表你小朋友就一直好o力
考唔到又唔代表小朋友就一定好差

我始終覺得面試係講彩數多過小朋友自己
當然 我都認同面試時小朋友表現係好重要
但係有d小朋友 樣樣都好...但衰在不鍾意講
有d小朋係慢熱既..咁就真係吃虧很多

你講DBS呀....
原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-12 12:15 發表
十間有8間都唔會即時reject, 聽講某男校揀好人, reject左其他申請人, 點知後來好多人drop out, 學校要call返D rejected applicant, 真係幾肉酸!
所以而家學校都醒左, 唔係最差果批都唔會即時reject, 事實上其他人又 ...

醒目開學勳章 王國長老

no啦, 我相信dbs如果真係出reject letter, 家長一樣會繼續搏命叩門
原帖由 lin624 於 09-9-15 12:15 PM 發表
你講DBS呀....

醒目開學勳章

我都收過封 reject letter 內容大致相同, 我果刻都好angry, 第一時間我覺得學校係咪話緊我唔識教女 .

我知係自已太敏感, 但果一刻的感覺真係好難受.

原帖由 weiwei01 於 09-9-15 11:04 發表
Reject呢種字眼我都可以接受,因為咁多人考,一定有人唔得,講明唔得反而唔駛諗。

我收過一封最差既reject信,除左話唔收外,仲話要教育小朋友,除左學校教育外,優良既家庭教育都好緊要喎!(大意係咁,實則字眼唔記得左)

我睇完封信,嬲 ...

最重要唔可以怪小朋友..

我就聽過好幾個case,係個小朋友間間都俾人reject,包括好普通既學校.點知惟一收佢既,就係dbspd,所以樓主係唔洗冇晒信心既,可能有更好既等緊小朋友呢?
原帖由 lin624 於 09-9-15 12:15 發表
你講DBS呀....
http://era-central.blogspot.com/

原帖由 Era 於 09-9-15 16:43 發表
我就聽過好幾個case,係個小朋友間間都俾人reject,包括好普通既學校.點知惟一收佢既,就係dbspd,所以樓主係唔洗冇晒信心既,可能有更好既等緊小朋友呢?

所以選校就好似選男女朋友, 係要互相適合.

我都非常有同感呀! 情人眼裏咪會出西施囉,其實個個都係西施架!
原帖由 HIN2003 於 09-9-15 16:53 發表

所以選校就好似選男女朋友, 係要互相適合.

http://era-central.blogspot.com/

原帖由 Era 於 09-9-15 17:01 發表
我都非常有同感呀! 情人眼裏咪會出西施囉,其實個個都係西施架!

我囝囝跨區叩間心儀小學(唔係名校), 真係一拍即合. 明明話星期四通知, 我星期一就收到電話.

點解樓主將個標題變成咁?

個人認為面試表現真係講彩數, 小朋友心情好唔好....喜唔喜歡學校環境...老師當時心情....小朋友合唔合老師眼緣...好多不是家長可以控制到的因素, 所以總結是隨緣, 最終一定有學校收...不過未必是家長心儀。

如果學校reject, 唔代表小朋友唔叻, 只不過係與這間學校無緣吧!

父母應該一開始就調節心情, 對面試唔好抱有太大期望。希望越大, 失望越大! Relax...

吾好吾開心啦,最緊要吾好比小朋友有挫敗感呀.
我面試前都同女女講左,點解要面試,因為學校都想揀番適合佢地嘅小朋友啫,同樣daddy mommy都想揀適合你嘅學校,所以就去見下面傾下計囉,吾係話一定要答啱晒先叫叻,亦吾一定啱晒就收,都要睇運氣㗎,就算吾收都吾代表你吾叻,可能學校覺得大家吾夾  ... 跟住女女仲問咁如果全部考吾倒呢?我就答佢政府會有一個學位比㗎,一定有,一定要比,吾洗擔心!可見小朋友雖然細但佢地可能會感受到壓力架...

係呀, 見之前重大讚呢幾間學校, 但個小朋友衰左, 又話間學校其實咁咁咁, 唔讀都唔可惜, 攪到我都唔係好想話俾佢聽我都鍾意呢幾間學校.

原帖由 yhk329 於 09-9-16 06:53 發表

最怕一d亞媽成日覺得仔囡好醒好掂
當收到reject時就不停搵藉口比自己及仔女
...

記得我個仔收到第一封reject letter時曾經問我點解這間學校唔收佢, 我跟他說:"係啊,我知你好叻,但係可能有其他小朋友更加叻,所以先生收左個d小朋友之後唔夠位囉." 跟住佢又問我其他小朋友點樣更加叻? 我便成機教下佢禮貌呀,專心呀,耐性呀. 之後佢真的有所改善呢!

其實小一面試係一個好好既機會比d小朋友了解吓何謂競爭,及如何面對失敗. 這些都是人生必須經歷的, 如果可以好好利用, 負能量都可以變正能量. 始終小一面試只是一個階段,一個過程, 小朋友得個5,6歲人仔, 面試時總有機會失準吧, 就算是我們大人都不能說每次INTERVIEW都一定掂啦, 所以無論任何結果, 只要大家憑著對自己仔女的信心, 我相信神一定會有安排的.

我同意妳d做法
原帖由 ryohga 於 09-9-16 19:30 發表
記得我個仔收到第一封reject letter時曾經問我點解這間學校唔收佢, 我跟他說:"係啊,我知你好叻,但係可能有其他小朋友更加叻,所以先生收左個d小朋友之後唔夠位囉." 跟住佢又問我其他小朋友點樣更加叻? 我便成機教下佢 ...

簽名被屏蔽

原帖由 suilangmui 於 09-9-17 20:30 發表
言下之意係話你唔識教仔. 真係好過份喎.... 邊間學校???

算啦,唔好開名啦,費事引起現校家長既不滿。

總之係一間幾有名,好多人想入,但又未算係名校既直資學校囉。 
‹ 上一主題|下一主題