用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果收到一間很平凡既小學既拒絕信的時候?你會點諗? ...
go

如果收到一間很平凡既小學既拒絕信的時候?你會點諗? [複製鏈接]

:pity: :pity: :pity: :pity: 如題
你講得都好有道理.不過如果當你收到一間很平凡既小學既拒絕信的時候?你又會諗到d咩呢.

我就會諗係咪我個小朋友連一間咁平凡既小學都被拒絕.個心就係傷透. 咁即係唔洗再in其他較有名氣小學啦.

0    0    0    0

原帖由 VIRUS 於 09-9-11 23:49 發表
如題

通常都係因為學位唔夠,所以未能取錄..........問得人拎位,真係比唔到你,叫人點寫?唔通好似某學校咁,比個希望你,話你係waiting list會好d?

醒目開學勳章

我好明白你o既感受, 我舊年都前前後後收過6~7封reject letter, 有一封仲要係掛號去屋企, 驚死你收唔到咁..... 收第一封o既時候都冇乜o野, 但第2第3封就開始 .... 最後, 一間直資/私校都考唔到, 唯有玩大抽獎. 點知, 大抽獎又抽得唔好..... 係咪好得人驚呢? 之不過, 唔好因為咁而睇少自己o既小朋友, 佢係得o既自然有人賞識, 只要父母唔放棄, 機會總會來o既! 我個仔最後叩門入o左第一志願, 已經開o左學o忝o勒!

依家只係一個開始, 陸陸續續會有不同o既學校開始面試, 出result, 遲o下你就會o係呢度見到好多父母報喜, 同時又會見到更多父母好傷心失望因為自己小朋友冇著落....

其實你諗o下, 間間都十幾人揀一個, 要入其實唔係一件簡單o既事, 入到心儀o既當然開心啦, 但入唔到又唔係一件好失敗o既事, 小朋友咁細個要o係咁多陌生人答咁多問題真係好叻o家o勒!

唔開心一陣好o勒! 依家先係o岩o岩開始, o黎緊仲有一段時間要面對小一選校o既問題(報名,面試,等結果), 時間都幾難過o家, 特別係等result o既時候.... 衷心祝你快快收到好消息! 加油呀!!

reject 係對個家長講者 唔係同小朋友講 我地做parent要對自己仔女有信心先 真係唔收 米安慰話好多人int 自己仔女係差dd者 甘對自己同個小朋友都冇甘大壓力 係hk小朋友實有書讀 係間學校好唔好者 我自己5想比太大壓力個女 自問自己有冇時間去陪個小朋友先 至緊要佢真係開心米仲好
原帖由 Geni 於 09-9-12 00:21 發表
我好明白你o既感受, 我舊年都前前後後收過6~7封reject letter, 有一封仲要係掛號去屋企, 驚死你收唔到咁..... 收第一封o既時候都冇乜o野, 但第2第3封就開始 .... 最後, 一間直資/私校都考唔到, 唯有玩大抽 ...

原帖由 Sindy 於 09-9-12 00:00 發表

通常都係因為學位唔夠,所以未能取錄..........問得人拎位,真係比唔到你,叫人點寫?唔通好似某學校咁,比個希望你,話你係waiting list會好d?

我都覺得明確d好. reject即係唔洗等. on waiting list 即有希望等.

如題

不如係信中寫明,要求學校如不出錄,不用拒絕或reject字眼,改為其他字眼,例如: "所有學位賣完,明年請早"之類。

醒目開學勳章 王國長老

十間有8間都唔會即時reject, 聽講某男校揀好人, reject左其他申請人, 點知後來好多人drop out, 學校要call返D rejected applicant, 真係幾肉酸!
所以而家學校都醒左, 唔係最差果批都唔會即時reject, 事實上其他人又真係可以繼續叩門wor
原帖由 Sindy 於 09-9-12 12:00 AM 發表

睇開d啦,遲d有兩三間學校收你個小朋友,你咪一樣要去reject其他學校的offer。

叩得門,遇左啦.
冇乜特別呀.
無知是福

我覺得就算用 reject 呢D字眼都無所謂,佢係reject 我個application, 不是reject 我或是我的小朋友整個人。千祈唔好personalised......

明確d用reject等你唔洗再諗都係好既, 疊埋心水叩第二間, 好過個心15, 16咁.

醒目開學勳章

原帖由 vitasoy 於 09-9-12 18:35 發表
睇開d啦,遲d有兩三間學校收你個小朋友,你咪一樣要去reject其他學校的offer。

同意!

:pity: :pity: :pity: :pity: 如題

人生不如意事,十常八九。
倒不如順道教埋小朋友面對挫折,提升佢嘅AQ啦﹗

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-12 12:15 發表
十間有8間都唔會即時reject, 聽講某男校揀好人, reject左其他申請人, 點知後來好多人drop out, 學校要call返D rejected applicant, 真係幾肉酸!
所以而家學校都醒左, 唔係最差果批都唔會即時reject, 事實上其他人又 ...
好似SPK咁,一大堆waiting list,但都心中有數會有幾人咁好彩啦,我情願佢好似細仔女咁,一出reject信....我果時見有d朋友,真係等架,仲係心思思

原帖由 littlefaith 於 09-9-13 07:53 發表

人生不如意事,十常八九。
倒不如順道教埋小朋友面對挫折,提升佢嘅AQ啦﹗

你講得都好有道理.不過如果當你收到一間很平凡既小學既拒絕信的時候?你又會諗到d咩呢.

我就會諗係咪我個小朋友連一間咁平凡既小學都被拒絕.個心就係傷透. 咁即係唔洗再in其他較有名氣小學啦.

原帖由 VIRUS 於 09-9-15 10:11 發表

我就會諗係咪我個小朋友連一間咁平凡既小學都被拒絕.個心就係傷透. 咁即係唔洗再in其他較有名氣小學啦. ...

係嗰間小學冇眼光啫… :)
任何小朋友都有價值,唔好因為呢啲外在因素就deny自己啦﹗

Reject呢種字眼我都可以接受,因為咁多人考,一定有人唔得,講明唔得反而唔駛諗。

我收過一封最差既reject信,除左話唔收外,仲話要教育小朋友,除左學校教育外,優良既家庭教育都好緊要喎!(大意係咁,實則字眼唔記得左)

我睇完封信,嬲到即場撕左佢,唔收就算,仲寫埋d咁既野,乜意思呀?呢封信我個人黎講真係覺得好侮辱。

我常常覺得選校如選鞋,只有適合與否,我們在選,他們也在選.
學校會拒絕我們,我們也主動拒絕了好些學校,不是嗎?!有的學校我們根本不申請,學校只能被動地選擇肯選他們的人.
這些人當中一定有不那麼適合他們想要的,但不代表什麼,只是不適合罷了!
就像我有一位朋友,她大學畢業的,以前工作能力很好的.做了幾年媽媽之後重投職場,但申請了很多工作都得不到面試的機會,連文員都不肯要她,是她真的那麼差嗎?,不是,是那職位不適合她,不想要一個高學歷的人.
就是這樣而已!
真的,不要不開心那麼久,更不要把不開心帶給孩子.
(
你講得都好有道理.不過如果當你收到一間很平凡既小學http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=69&cb=12345611&n=a084433c既拒絕信的時候?你又會諗到d咩呢.

我就 ...

回覆 17# weiwei01 的文章

如果真係0甘寫,真係好差功勁0咼。

希望我小朋友無報到呢間差勁0既學校。

唔好灰心, 條條大路通羅馬!

如果讀得好, 在很普通的小學, 仍然可以透過派位入到出名中學.
‹ 上一主題|下一主題