用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: kathylo
go

2010讀小一 [複製鏈接]

因學校有管弦樂團和弦樂團,加上有大大小小的校外音樂比賽、表演等…會招募學管樂和弦樂的學生,相反因鋼琴比較個人化,表演的機會相對小的。
一年的什費大約二千以下倒,包括冷氣費、習作薄費等…高年班會貴D。 課外活動每年都會有小小改動,但好像未有過芭蕾舞。

謝謝你的資料, 個女都好心急可以上小學呀!

:D

原帖由 vcom 於 09-11-9 11:56 發表
因學校有管弦樂團和弦樂團,加上有大大小小的校外音樂比賽、表演等…會招募學管樂和弦樂的學生,相反因鋼琴比較個人化,表演的機會相對小的。
一年的什費大約二千以下倒,包括冷氣費、習作薄費等…高年班會貴D。 課外活動每 ...

簽名被屏蔽

真係唔該晒你, 其實我都看過你答過不少家長的問題, 很詳細, 很幫手, 解決了我們這些心急的媽咪的煩惱呢!
但想有一事請教, 記得你好像說你女兒是學長笛的, 是嗎? 不是小一的學生不能學長笛的嗎?

原帖由 ming2 於 09-11-9 12:34 發表

教科書費用,一年上下學期大約共四千蚊左右啦...什費初小上學期八百零蚊,下學期就五百幾蚊...

課外活動費就由四百幾至五百幾不等,視乎你參加咩班...舊年就冇ballet class...不過今年就有ballet class,冇記錯好似係 ...

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

原帖由 wingtsang 於 09-11-9 00:30 發表
跟我說的都不是音小的家長, 一個說是她認識一個傳道人的子女, 讀了幾年就要轉校, 但是她也不知道原因, 第二個朋友說是她的好友的女兒讀了兩年, 音樂堂從未試過一對一, 另她與校長談有關她女兒讀書的問題, 但是校長總 ...

我聽女講,最近是有傳道人的仔退學,不過是父母做宣教士帶同佢一齊去。

醒目開學勳章

原帖由 rabbitpiggy 於 09-11-9 09:22 發表
我想問下小學幾年級開始會將全部科目改為用英文教和用英文課本本配合音中呢?

小四音樂欣賞、音樂創作轉英文。

原來你有二個小朋友都是在音小讀, 咁她們兩人咪成日係家開演奏會?

想問下你, 我問朋友借了支長笛在家和女兒試吹, 不過很難才能吹得響, 請問你大女兒跟老師學吹了多久才吹得對個咀位可以響呢?

原帖由 ming2 於 09-11-9 16:48 發表

唔洗客氣... 答到咪答lor...
係呀...我大囡學長笛,細囡學單簧管...呢兩樣管樂係初小已經有得揀架啦...

原帖由 wingtsang 於 09-11-9 00:30 發表
跟我說的都不是音小的家長, 一個說是她認識一個傳道人的子女, 讀了幾年就要轉校, 但是她也不知道原因, 第二個朋友說是她的好友的女兒讀了兩年, 音樂堂從未試過一對一, 另她與校長談有關她女兒讀書的問題, 但是校長總 ...

wingtsang,

Thanks.

Thanks for you info.

The school office staff told me Maths and Science are taught in Cantonese although the books are in english from P1. Is that True?

原帖由 vcom 於 09-11-9 11:04 發表
真的,不是每位學生都要在音樂發展。但學校的要求都不是太高,每年升一級,到中二、三就差不多完成皇家試八級了。初初學樂器,家長系要忍受下,鋼琴還好,小提琴仲差,似(湯)雞。一年後就會好D,(每日有練的話)。
我年輕時都有學結他,我都 ...

原帖由 monkeydog 於 09-11-10 11:25 發表

The school office staff told me Maths and Science are taught in Cantonese although the books are in english from P1. Is that True?

咩PI 開始有SCIENCE 架咩?
我以為VCOM 是答你中學開始SCIENCE 會全英文教和英文書炸.

I was asking P1, not sure if the subject is called Science. But it is about Science.

簽名被屏蔽

我囡囡話上數學堂時,老師會一半中文一半英文教,課本就全英文。

原帖由 monkeydog 於 09-11-10 11:25 發表

原帖由 ming2 於 09-11-10 20:46 發表

係呀...一練野時,就要一個係房,一個係廳,我就要兩邊走去睇下佢地有咩問題...都好嘈下架...

其實長笛比我想像中容易吹得響呢...起碼對於一個唔識吹管樂0既我黎講,我一吹就吹得響,想當年我吹洞蕭時,真係吹到我死咁 ...

真係唔該晒你, 我同個女商量過, 如果真係抽唔到鋼琴, 就選長笛啦!

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題