用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

2010讀小一 [複製鏈接]

好開心, 佢地收咗我個女讀下年小一, 我唔會參加教統局的統一派位

我個女好興奮, 她仲好自豪地向綱琴老師講

請問:
1. 學校有咩野的課外活動? 係唔係每星期一次? 係上課時間內 or 放學後?
2. 全部用英文課本 or 某些科目?
3. 器樂課是每星期一堂 or 每日一堂?

同埋, 有無家長的子女係坐校車(大圍上落)? 知唔知大約幾時上車和下車?
   0    0    0    0

我個仔今年一年級, 大家還在適應, 雙職媽媽的我真係跟得辛苦, 不過佢返到學校都開心。
我係係大圍mcdonald7:27上車, 5:10下車,你住係邊呀?

簽名被屏蔽

hi,
亞囡都被取錄, 請問有冇讀緊或將會讀的同學住在將軍澳中心? 知唔知返學及放學的校車時間?

hi ming2,

請問上課及放學時間是幾點?
請問每日上完主流課程後是否有一個鐘頭係上有關音樂的課? 每星期只有一日上30分鐘學樂器? 咁其他日子學什麼的?
謝謝!

原帖由 ming2 於 09-9-11 21:04 發表

1. 學校有咩野的課外活動http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=103&cb=12345628&n=a3cc7300?...有d球類,magic, dance..etc (一個學期四五百蚊左右啦..)

係唔係每星期一次? ...yes
係上課時間 ...

簽名被屏蔽

Hi ming2,

即是星期一至五就係上你所講以下的課堂,我明白了,THANKS!

原帖由 ming2 於 09-9-12 00:35 發表

每日上課時間係8:25am - 3:55pm

音樂都係主科之一,同音樂有關0既科目有音樂欣賞(1hr per week),音樂創作(1hr per week), 合唱(1hr per week), insturment (30mins per week), 演奏(30mins per week)..全部都係0係 ...

HI,

有無人知星河明居幾點上校車及車費約多少?

簽名被屏蔽

原帖由 lulam 於 09-9-11 13:47 發表
我個仔今年一年級, 大家還在適應, 雙職媽媽的我真係跟得辛苦, 不過佢返到學校都開心。
我係係大圍mcdonald7:27上車, 5:10下車,你住係邊呀?

Hi, lulam,

我要係大圍恆峰上落車, 星期一因為個女要去大圍金輝上Enopi Math, 所以要係大圍mcdonald落車
但係, 學校上課時間係 8:25am - 3:55pm, 車程要成個幾鐘? 架校車要走好多地方呀?

hi, kathylo,
呀仔唔知自己幾點到學校,等我接放學時問個保母先,不過架車還要去沙田,小瀝源那邊,再過大老山,所以時間差不多架啦!都唔太早。返來就時間真係耐左d。

原帖由 lulam 於 09-9-14 12:24 發表
hi, kathylo,
呀仔唔知自己幾點到學校,等我接放學時問個保母先,不過架車還要去沙田,小瀝源那邊,再過大老山,所以時間差不多架啦!都唔太早。返來就時間真係耐左d。 ...

lulam, thank
如果係沙田, 甚至小瀝源住, 係唔係車程短好多呢? 如果真的話, 我地可能考慮搬去那邊

我打了電話比校車的負責人, 佢地話我個女要 7:30am上車, 5:12pm下車, 而我地唔係尾站, 算是中間站, 沙田和小瀝源就遲些上車又遲些下車

ming2,

請問音樂科的功課多嗎? 唔知難唔難做呢? 因為我完全唔識音樂,驚到時教唔到阿仔做功課。

簽名被屏蔽

ming2,

有冇校曆及上課時間表作參考?

原帖由 ming2 於 09-9-15 15:22 發表

MrsFung

音樂科功課基本上都係學校完成,舊年印象中大囡係冇音樂科功課返屋企先做架....最都係係屋企陪佢練習樂器架咋...唔洗擔心
Kei Kei is breastfeeding till 2 yrs 6.5 mths and she is weaned naturally.

簽名被屏蔽

回覆 5# kathylo 的文章

想問吓你知唔知校車係咪学校自己架?我想知個電話, 想知去tai po係幾點上車&落車. 同埋幾$$呀?

thx.
]MY Baby is Kelsey...^_^. She is 2 months and 14 Day 媽咪1號生日 + Daddy17號生日=18 (10月8日Kelsey BB出世啦) :-P 快D入黎參觀下我個小天地啦 :-D [img align=left]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/70965.4518324.gif[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5717339.18690.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5853425.14930.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5853424.61806.jpg[/img]

回覆 4# bli 的文章

小兒都考入咗,都想知有沒有校車由君傲灣去icqm

將軍澳有校車去icqm, 將軍澳中心是第3站時間是7:25左右, 放學是4:30左右到將軍澳中心
‹ 上一主題|下一主題