用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 年齡困擾
go

年齡困擾

本人已讀完2個DIP. 有意繼續讀DEGREE, 但計算下來讀完都應該40+歲, 有些人覺得讀嚟冇乜用, 就算有個DEGREE 到咁嘅年紀競爭力都大減, 無謂浪費金錢及時間. 各位你地又會點睇呢?

我覺得追求學識沒有分年紀的, 很欣賞你的柏力。

原帖由 winniecarson 於 09-9-10 14:11 發表
本人已讀完2個DIP. 有意繼續讀DEGREE, 但計算下來讀完都應該40+歲, 有些人覺得讀嚟冇乜用, 就算有個DEGREE 到咁嘅年紀競爭力都大減, 無謂浪費金錢及時間. 各位你地又會點睇呢? ...

喺外國很平常的, 難得有這份決心, 我覺得沒有問題, 努力加油.

多謝你們的回覆 ! 最初讀第一張英文cert. 係因為個囝囝, 當時佢得歲幾, 我只想進修英文為將來可以有信心教佢功課, 但讀完第一張cert..繼續讀dip..then 仲讀埋marketing, 發現對讀書都仲有興趣, 亦感覺讀咗書信心大咗..人都充實不少, 又可以識倒多d唔同嘅同學仔..但因為age 問題有少少動搖, 學費亦不平...我e+常常一面教囝囝做功課, 一面自己溫書, 好多朋友都覺得我有個囝亦一把年紀仲讀為乜

原帖由 YoYox2 於 09-9-10 16:38 發表
喺外國很平常的, 難得有這份決心, 我覺得沒有問題, 努力加油.

我也有你們的經歴,想分享一下.
當年大女兒一句:你讀比我睇!
我凑住四個女,大住肚,報毅進,生完两星期未到,抱住BB,完成日文課程.過程滿足,開心又新鮮,想起亦很回味,雖然艱難,但不覺辛苦,想起也很回味,現在,當年的BB現在己經六歲,但我可以大大聲告訴我的女,''沒有什麽是不可能的,只要你肯做''.

我想說,我們是子女的榜樣是真,如果可以的話,對自己好一點,做自己喜歡的事.

我都好想進修下, 但返工時間太長, 放工時已是 9 點, 返到屋企已是 10 點, 晚飯還未食 ..我 還要 一路食一路教亞女做功課  亞女所以好晚才sleep..但我真的很想 進修, 因為我想change job.. like being  a kindergarten teacher .. 放工時間可以平均d, so 真的好想讀心理學..

都好明白你嘅苦況,冇人可以幫忙?
原帖由 MonkeyGirl 於 09-9-14 21:31 發表
我都好想進修下, 但返工時間太長, 放工時已是 9 點, 返到屋企已是 10 點, 晚飯還未食 ..我 還要 一路食一路教亞女做功課  亞女所以好晚才sleep..但我真的很想 進修, 因為我想change job.. like ...

其實我D時間都係"必" 出來, 放咗工即去返學, THEN 返到家又要跟囝囝CHECK功課, 遇到他要考試, 默書仲要溫到很夜, 如果假期就一定要抽時間俾自己溫書做功課, 囝囝就要陪我一齊讀, 所以根本沒有空閒時間,有嘅都會盡量陪囝囝去興趣班或去玩, 但我們的感情反而很好, 他的成績也算過得去. 我的進修對佢唔多唔少都有正面影響, 呢種生活都過咗5, 6年LU, 但係值得架囉~

原帖由 PenguinBoBo 於 09-9-14 13:30 發表

你正是孩子的好榜樣, 不要放棄, 努力.

坊間有些遙矩課程,你會否考慮?

你的女兒現在幾年級?

成功的背後,除自己的努力,家人的支持及幫忙亦很重要,例如

你的另一半,互相扶持體諒的感覺温馨又正面.

原帖由 MonkeyGirl 於 09-9-14 21:31 發表
我都好想進修下, 但返工時間太長, 放工時已是 9 點, 返到屋企已是 10 點, 晚飯還未食:ayawn: ..我 還要 一路食一路教亞女做功課:crying:  亞女所以好晚才sleep..:sigh:但我真的很想 進修, 因為我想change job.. like ...

你令我想起當年的自己.

其實可以再讀書的感覺好正.

只要有心有力,仍然可以騰出時間的話,是應該再向上游的.

我在半年前完成一個課程時47歲.年齡不會是一個問題.

有心才最重要.

原帖由 winniecarson 於 09-9-15 00:47 發表
其實我D時間都係"必" 出來, 放咗工即去返學, THEN 返到家又要跟囝囝CHECK功課, 遇到他要考試, 默書仲要溫到很夜, 如果假期就一定要抽時間俾自己溫書做功課, 囝囝就要陪我一齊讀, 所以根本沒有空閒時間,有嘅都會盡量 ...

同意!尚有心讀書的時候就應該好好把握,  但有時都會被一些外來的反對聲音令倒有些動搖. 當初因為希望自己有能力教囝囝做功課而去進修英文, 估不倒一讀就讀出興趣來, 我會盡力延續這興趣, 做過好榜樣給囝囝, 多謝大家的意見!

原帖由 Annabellalaw 於 09-9-15 11:11 發表
你令我想起當年的自己.

其實可以再讀書的感覺好正.

只要有心有力,仍然可以騰出時間的話,是應該再向上游的.

我在半年前完成一個課程時47歲.年齡不會是一個問題.

有心才最重要.

...

回覆 13# Annabellalaw 的文章

無呀, 自己做, 我先生話唔使咁緊張喎.. so no one helps

Hi,MonkeyGirl,

你一定犯咗大忌~~逞強勒,

扮吓淒涼,嗲吓啦

原帖由 MonkeyGirl 於 09-9-17 18:04 發表
無呀, 自己做, 我先生話唔使咁緊張喎.. so no one helps

冇計..."書到用時方恨少", 亦希望做個好榜樣給小朋友啦! 人應該係要不停UPGRAGE 才會進步嘅~

原帖由 lauksuk 於 09-9-18 07:17 發表
好佩服各位0既毅力
[/quote]

回覆 1# winniecarson 的文章