用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

09 P1 齊齊傾!

Hi 各位P1家長, 不如在這裡互相幫忙, 交換"情報", 幫小朋友識下朋友仔!  小一對小朋友和家長都須要適應, 如有高年級的家長不妨指點下!

先介紹一下, 仔仔1A班, 暫時都返得開心, 不過問他上堂的事就" 烏sir sir"..... 重未識用pigeon hole, 他說他的pigeon hole 被其他座位擋住... 於是將所有野放在drawer, 最近調了位, 我想他的書薄都"凍過水"...

Hi,我仔仔都係讀1A班,每晚我問佢要做D咩,帶D咩,佢都係得一句回應我 '唔知呀' ,最慘係老師講過咩,佢完全表達唔到比我知.

Hi, 我個仔讀1D, 我見佢乜都一舊雲, 不過我估老師都預咗....

聽日你地會唔會去敬師曰呀?
GOD is our refuge and strength, an ever-present help in trouble. [Psalms 46:1]

我都想去,但之前諗住要返工,所以無報名,但自從開學後就想了解多D學校既嘢,早知係咁我就請假去,可惜,唯有等下次啦.

hi,我仔讀1b,又係成日都一舊雲咁飄返屋企,十問九唔知,好彩我以前都教咗十幾年小學,知道學校一般運作,否則真係死得比佢睇!

GCH,

我個女都係1B嫁, 佢暫時各樣尚算OK, 都知做咩, 如你有任何唔知, 我可以幫你問吓嗰女或大家交流吓:)

其他班嘅P1家長, 我哋要多D上嚟報吓料或傾吓, 因為我哋都希望佢哋小朋友番學番得開心,唔好日日帶住舊"雲"

hello...我仔係1D班 , 琴晚返黎話要做一份有關香港地名的海報 , 下星期四交 , 唔知其他班係唔係一樣要做呢 ?
為左做哩份海報 , 今個週末好唔得閑喇

我個女係1C....
我想問log in 咗intranet都冇咩睇既~~
會唔會係未update呢?
功課/帶書/帶用具/交野.....亞女都適應要自己帶齊,我在旁監督住佢囉.....

我仔1E,都係一舊云,問佢樣樣都唔知.
手冊寫住都話老師無講過.
想問做設計海報應該係點形式,
地名?即係揾一地方既特別野介紹or ?

原帖由 tszkiuma 於 09-9-10 10:01 發表
hello...我仔係1D班 , 琴晚返黎話要做一份有關香港地名的海報 , 下星期四交 , 唔知其他班係唔係一樣要做呢 ?
為左做哩份海報 , 今個週末好唔得閑喇 ...

樂b媽咪:

謝謝!真好,大家一齊傾,就可以將自己小朋友講唔返既野,
搵出真相黎呢!

其實我覺得個仔太依賴我,所以唔上心,我要軟硬兼施咁對佢,叫佢記返,佢都會記到,亦講到呢!真係比佢吹漲!:;pppp: :;pppp:

原帖由 樂B媽媽 於 09-9-10 09:44 發表
GCH,

我個女都係1B嫁, 佢暫時各樣尚算OK, 都知做咩, 如你有任何唔知, 我可以幫你問吓嗰女或大家交流吓:)

其他班嘅P1家長, 我哋要多D上嚟報吓料或傾吓, 因為我哋都希望佢哋小朋友番學番得開心,唔好日日帶住舊"雲":e ...

回覆 2# connie3803 的文章

I want to know too!  The poster design competition should have more detail on it, like size, main theme etc...  Better ask the teacher la!

Hello 各位﹐

我仔1E呀。

佢現在最開心就係個小息時間﹐有得和同學玩又有得食野。  

我買了幾款餅比他帶(和他一起選的)﹐今天話我天天也帶餅好悶﹐唔食。 他說其他同學又薯片又糖還有麪﹐叫我也轉下。   比佢激死 甘我就比了支麥精佢帶返去。

妳地小朋友是自己帶飯定訂飯呀。 我仔訂飯的﹐哈哈....佢話好食﹐食晒成個飯都話唔夠仲想食。 勁! 唔怪得越來越肥了

原帖由 budbud1 於 09-9-10 15:10 發表
Hello 各位﹐

我仔1E呀。

佢現在最開心就係個小息時間﹐有得和同學玩又有得食野。  

我買了幾款餅比他帶(和他一起選的)﹐今天話我天天也帶餅好悶﹐唔食。 他說其他同學又薯片又糖還有麪﹐叫我也轉下。   比佢激死  ...

你仔仔好叻呀~食晒d飯~我個女帶飯~都食唔晒~
我都係比餅呀女帶~同埋加支益力多囉~
薯片~糖我冇比呀女帶~

原帖由 4Ts 於 09-9-10 14:56 發表
I want to know too!  The poster design competition should have more detail on it, like size, main theme etc...  Better ask the teacher la!

我見呀女拎左張粉紅色紙返黎~佢話係用個張紙設計poster~
不過都冇咩頭緒~而且我覺得似我做功課多過呀女~ 問佢~佢咩都話是但啦~

哎呀!!!1D臣臣今日欠交功課呀, math唔知做漏咗d 乜

話時話, 個intranet 乜都冇, 連最重要的家課日誌都睇唔到喎
GOD is our refuge and strength, an ever-present help in trouble. [Psalms 46:1]

我都係比一兩包餅仔, 加一小盒飲品, 佢都唔一定食晒, 但係日日佢都話食晒D 飯, 好囉, 佢肯食多D, 增肥有望
原帖由 Emily_Wah 於 09-9-10 16:27 發表

你仔仔好叻呀~食晒d飯~我個女帶飯~都食唔晒~
我都係比餅呀女帶~同埋加支益力多囉~
薯片~糖我冇比呀女帶~

hi hi, 我仔都係1C班呀, so far 都ok啦, 我問佢野, 第一句實答我"唔知", 但諗諗下, 都講得返比我地聽......

琴日又eng派左raz-kids password呀, 佢仔都睇得好開心, 你女有冇睇呀......

原帖由 maymayyu 於 09-9-10 10:03 發表
我個女係1C....
我想問log in 咗intranet都冇咩睇既~~
會唔會係未update呢?
功課/帶書/帶用具/交野.....亞女都適應要自己帶齊,我在旁監督住佢囉.....

原帖由 臣媽 於 09-9-10 16:46 發表
哎呀!!!1D臣臣今日欠交功課呀, math唔知做漏咗d 乜

話時話, 個intranet 乜都冇, 連最重要的家課日誌都睇唔到喎

會唔會做漏左張細既工作紙呀?
得一條題目: 1,2,4,7,11,(    )
寫返個ans係(    )入面~

我每晚返到屋企都反轉呀女個書包~怕佢漏左d野唔記得比我睇~
而且比左2個file佢~一個擺功課~一個擺回條~日日提佢放清楚d野~真係提到我自己都覺得自己長氣~

我想問下早兩日派既通告'活動/視覺藝術活動'係屬於哪個課堂上的.

回覆 1# sze-lo 的文章

根據eng version, 應該係 Arts Education~

反而, V.A. 應該係普通美術堂~