用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無家長參觀了"St Pau Co-ed"簡介會 ...
樓主: mamami
go

有無家長參觀了"St Pau Co-ed"簡介會 [複製鏈接]

回覆 6# liyinfai 的文章

I totally agree with you.

原帖由 F$A$T 於 09-9-10 13:59 發表
聽完個媽媽既提問, 再聽埋校長答佢, 我好"R"頭, 一個5星級既學府校長.....居然講得出呢d英文.....呢part真係有小小失望

香港人,最叻係咩呢?笑人家英文不好啦、笑新移民講嘢唔正啦。政務司唐英年寫信給立法會,葉劉不是批評內容,而是批評英文唔好。

我担心下任小學校長,SPCC寧選英國乞衣文盲,都唔選本地精英。單就英文談話一項,我睇唔到本地精英比英國乞衣文盲有優勝的地方。

原帖由 judy 於 09-9-10 14:33 發表

香港人,最叻係咩呢?笑人家英文不好啦、笑新移民講嘢唔正啦。政務司唐英年寫信給立法會,葉劉不是批評內容,而是批評英文唔好。

我担心下任小學校長,SPCC寧選英國乞衣文盲,都唔選本地精英。單就英文談話一項,我睇唔到本地精 ...

如果你有去聽, 你可能都有我呢種感覺.
一個高級學府既校長, 應該係見慣好多大場面. 果位家長既問題跟本係無難度, 亦吾需要技巧去答.....但校長既答案同用詞真係令我跌眼境.

我担心下任小學校長,SPCC寧選英國乞衣文盲,都唔選本地精英。單就英文談話一項,我睇唔到本地精 ...

年年都有人咁講

但係全港最多人報的學校~依然係SPCC

我唔係去評論/挑剔佢英文好唔好, 個問題係, 係佢根本都答唔到個提問者條問題!

老實講, 佢聽完條問題之後, 本人係覺得佢登時不知所措, 校長見慣大場面而有如此反應, 實在奇怪!

原帖由 lin624 於 09-9-10 17:50 發表
年年都有人咁講

但係全港最多人報的學校~依然係SPCC

其實,間學校多唔多人報、會唔會俾人講,其實都係廢話,我哋作為家長,最重要係幫自己仔女搵最適合嘅學校。

不過,好多家長都miss咗呢個point,當啲學校好似名牌手袋咁,係人都知Prada好多人想買囉,但有幾多人真正需要Prada?咪又係人云亦云。

我見唔少家長,因為自己虛榮心,一窩蜂報啲「聖喇拔」,但又有幾多家長,會真係問吓仔女究竟想入咩學校?仔女嘅preference先最緊要。我真係唔信報呢啲「聖喇拔」嘅小朋友,真係個個都係「聖喇拔」嘅fans,講到尾又係家長自己揀。

與其同人拗,不如放返多啲時間了解你小朋友真正需要啲乜啦。

我同意呀...
原帖由 littlefaith 於 09-9-10 19:10 發表

其實,間學校多唔多人報、會唔會俾人講,其實都係廢話,我哋作為家長,最重要係幫自己仔女搵最適合嘅學校。

不過,好多家長都miss咗呢個point,當啲學校好似名牌手袋咁,係人都知Prada好多人想買囉,但有幾多人真正需要Prada?咪又 ...

原帖由 Reximom 於 09-9-10 18:09 發表
Co-ed 年年個briefing 都有人鬧架啦. So what?
人地”店大欺客”, 尢其係對住班無關連既家長, 根本唔放在眼內, 你degrade佢又點, 真係多你一個唔嫌多, 少你一個唔嫌少, 大把人排住隊報!

個位長篇大論既liyinfai聽 ...

如果心根本是喜歡的, 應該會一邊鬧, 一邊不滿, 一邊照報. 等同於一些節目或雜誌. 邊看邊鬧. 其實想報的. 不會因為沒有去簡介會就不報, 亦不會因為對簡介會有不滿而不報的. 大家只抒發自己感受. 對報不報的決定是不會有太大影響的.

原帖由 ysnmama 於 09-9-11 08:24 發表
如果心根本是喜歡的, 應該會一邊鬧, 一邊不滿, 一邊照報. 等同於一些節目或雜誌. 邊看邊鬧. 其實想報的. 不會因為沒有去簡介會就不報, 亦不會因為對簡介會有不滿而不報的. 大家只抒發自己感受. 對報不報的決定是不會 ...

很同意你的說法, 去年我報名時也聽到不少對學校的批評, 但最後批評學校的全都有報名.

Just handed in the application this afternoon.  The staff was very polite and pleasant.

Don't let the briefing session discourage you from applying.

o岩o既

原帖由 Gooddaddy 於 09-9-11 14:26 發表
Just handed in the application this afternoon.  The staff was very polite and pleasant.

Don't let the briefing session discourage you from applying.

舊年報紙都話好似收到2300份報名表

原帖由 wunma 於 09-9-11 08:15 發表
從何得知?

贊同你o既論點
原帖由 ysnmama 於 09-9-11 08:24 發表
如果心根本是喜歡的, 應該會一邊鬧, 一邊不滿, 一邊照報. 等同於一些節目或雜誌. 邊看邊鬧. 其實想報的. 不會因為沒有去簡介會就不報, 亦不會因為對簡介會有不滿而不報的. 大家只抒發自己感受. 對報不報的決定是不會 ...

last year, the principle first asked the name, and then told a story and asked the kids questions regarding the story. (the kid must reply a reasonable answers)
‹ 上一主題|下一主題