用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 適應期
樓主: aprilma
go

適應期

各位:-

我聽老師講如果小朋友入咗合唱團, 就不用參加其他課外活動了!

不過何時開始? 請問你哋知唔知呀? 又唔見派通告揀項目?我老公當日無問.

我反而俾個仔學語言
普通話
就算了!

我個仔話學琴好女仔喎!

我都聽亞囡提過你囡囡呀

原帖由 Kwan 於 09-9-23 13:23 發表
唱歌仔, 咁搞笑, 我囡好似有提過你囡喎, 佢地好似一齊玩架喎, 大家要通下消息先, 昨日我囡話 "石xx小朋友" 體育堂休息時周身郁呀....笑水我呀!

有聽老公講, 老師話今個星期會派通告呀, 家長日時話小朋友被選了入合唱團就冇課外活動!  課外活動十月開始!

原帖由 羊咩囝 於 09-9-23 13:31 發表
各位:-

我聽老師講如果小朋友入咗合唱團, 就不用參加其他課外活動了!

不過何時開始? 請問你哋知唔知呀? 又唔見派通告揀項目?我老公當日無問.

我囡都有學kumon,兩科呀,以家我發覺兼顧唔到了,因佢寫得慢,所以我考慮緊cut咗佢英文果科,英文佢日日起碼要用大半小時才能完成,太累了

原帖由 Kwan 於 09-9-23 13:30 發表
我女都keep住有學野架, 星期五可以插一樣囉, 其餘都係星期六多, 我囡仲有學kumon中, 要每日做功課紙添, 所以真係每晚都好趕, 我會留返星期日一日出來, 可以温下書或去下玩囉, 唔可以迫得太緊呀!

...

冇記錯既話好似話呢個星期會出通告,我等咗好耐la,拿拿聲揀定我好預重新安排其他野呀

原帖由 Kwan 於 09-9-23 13:37 發表
有聽老公講, 老師話今個星期會派通告呀, 家長日時話小朋友被選了入合唱團就冇課外活動!  課外活動十月開始!

咁你囡囡有冇上kumon中呀, 去到咩level呀, 我囡去到2a尾, 就上 1a

每日大半小時又太多喎!

原帖由 peanut03426 於 09-9-23 13:40 發表
我囡都有學kumon,兩科呀,以家我發覺兼顧唔到了,因佢寫得慢,所以我考慮緊cut咗佢英文果科,英文佢日日起碼要用大半小時才能完成,太累了

冇學中文呀,只學數學同英文,英文其實佢學得ok,level B了,只是寫字慢唔專心,冇咁多時間呀

原帖由 Kwan 於 09-9-23 13:43 發表
咁你囡囡有冇上kumon中呀, 去到咩level呀, 我囡去到2a尾, 就上 1a

每日大半小時又太多喎!

我仔仔話石同學負責叫起立 敬禮(英文版)GA.

唔係jet, 我囡話佢成日揾石小朋友玩架喎, 係佢個朋友喎, 話佢好乖添呀....

原帖由 kongkong7794 於 09-9-23 14:23 發表

你講緊會唔會係我仔仔呀..  你地就好啦問小朋友咩都講,我亞仔咩都唔講,只較老師講,真係激C呀 問佢識咗同學仔未佢又話無人同佢玩 ,我都唔知信唔信好,你地小朋友有無話佢好麻煩呀? ...

今日英文係預默咋, 係咪下星期默返同一個範圍呢??

下星期二個默寫係抽五句出來,未必係呢五句

亞囡又大意了,佢話teacher寫成teachar,

佢仲話同你囡囡係好朋友唷

原帖由 Kwan 於 09-9-23 16:35 發表
今日英文係預默咋, 係咪下星期默返同一個範圍呢??

囡囡話石同學坐佢隔離張檯呢

原帖由 kongkong7794 於 09-9-23 14:23 發表

你講緊會唔會係我仔仔呀..  你地就好啦問小朋友咩都講,我亞仔咩都唔講,只較老師講,真係激C呀 問佢識咗同學仔未佢又話無人同佢玩 ,我都唔知信唔信好,你地小朋友有無話佢好麻煩呀? ...

一甲班同學仔家長:-

25/9 有PRE-DICTATION READ UP PARAGRAPH
係唔係又係果篇文章呀? 阿仔本手冊無提及??

I AM JACKY CHAN....

默解又要默多次既?
唔係29號默咩?
宜家日日都不停默書
都記唔起邊日打邊日
有d亂了!

1A 又係今日 pre-dict read up? 我地1c 又係呀, 老師咁快就改左部啦 ?

原帖由 peanut03426 於 09-9-23 16:50 發表

原帖由 aprilma 於 09-9-23 17:51 發表
1A 又係今日 pre-dict read up? 我地1c 又係呀, 老師咁快就改左部啦 ?

IC班係唔係張老師教呀?
如果係的話, 我估佢想兩班同一步伐.

1C班英文係班主任蔡老師教呀.

你地A班中文邊何個教? 我地係王老師, 超........超......超嚴呀~~

原帖由 羊咩囝 於 09-9-23 18:02 發表

IC班係唔係張老師教呀?
如果係的話, 我估佢想兩班同一步伐.

我囡又係錯 teacher, 寫左 taecher.

原帖由 peanut03426 於 09-9-23 16:50 發表

原帖由 aprilma 於 09-9-23 22:34 發表
1C班英文係班主任蔡老師教呀.

你地A班中文邊何個教? 我地係王老師, 超........超......超嚴呀~~

1A 班
英文 - 張老師 (副班主任)
中文 & 數學 - 朱老師 (班主任)