用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Margret / 陳守仁 / 優才 /黃錦輝 / 培僑 ...
樓主: hcsoma
go

St. Margret / 陳守仁 / 優才 /黃錦輝 / 培僑 [複製鏈接]

原帖由 flostangraphy 於 09-9-11 15:41 發表
have you been to any school open day?!
i do think that the school open day is a much better way to know more about the school than the briefing session!
i would rather prefer to meet the pupils and  ...

As a matter of fact, I have only been to two school open days.  One of them, I probably won't apply because of the class size, even though there are a lot of good comments on the forum.

You are right, it's good to talk to the students and the parents.  But then, I'm sure you can always find both happy and unhappy students and parents.

ha ha ha! not always right, since the parents and pupils who are willing to attend the open days are generally happy with the school.

原帖由 rachncurtsmom 於 12/9/2009 14:05 發表

As a matter of fact, I have only been to two school open days.  One of them, I probably won't apply because of the class size, even though there are a lot of good comments on the forum.

You are rig ...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

各視學報告中,優才之學術表現很好,而且師資好像是全港最佳。

以下是我去年的分析:

St Margaret: 較易考入, 很多南亞YUI的學生, 學校包裝是新派學校, 但教法仍很傳統

陳守仁: 很難考入, 英文好, 但教法也很傳統

優才: 沒去了解過

黃錦輝:不太難考入, 人事變動大, 學校還未穩定, 很多負面消息, 但新校長不錯, 選此校要搏一搏

培僑: 很難考入, 口碑不錯, 中英語文水平高, 多不同國藉學生, 教學水平不俗, 老師有愛心, 但有些家長因其背景而卻步

St Margaret 舊年差不多10幾個選1個, 我認為並唔係較易考入.

原帖由 jojolam_ma 於 09-9-15 12:24 發表
以下是我去年的分析:

St Margaret: 較易考入, 很多南亞YUI的學生, 學校包裝是新派學校, 但教法仍很傳統

黃錦輝:不太難考入, 人事變動大, 學校還未穩 ...

五間都是傳統教學?

原帖由 jojolam_ma 於 15/9/2009 12:24 發表
以下是我去年的分析:

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

去年亞仔班上有個小朋友,考了好多間直資都無功而還,但係 St M 就收左,所以印象中是較易考。

原帖由 G-Ma 於 09-9-15 13:31 發表
St Margaret 舊年差不多10幾個選1個, 我認為並唔係較易考入.

直資一般都係claim自己開放式教學,不過就唔係間間都做得到。

原帖由 flostangraphy 於 09-9-15 14:20 發表
五間都是傳統教學?

其實, 家長唔會因為學校有幾多位而考慮試不試考那學校的, 所以總報考人數可反映學校的普遍受歡迎程度.

如果一所學校只有30個位, 那麼很容易10+幾個選1個或更甚的假象.

但這亦不代表學校的好壞.

其實我不認為陳守仁教法很傳統, 只是部份家長很傳統, 他們才教得自己的子女傳統. ^^

醒目開學勳章

原帖由 jojolam_ma 於 09-9-15 16:53 發表
去年亞仔班上有個小朋友,考了好多間直資都無功而還,但係 St M 就收左,所以印象中是較易考。

我侄仔舊年都考好多間唔收,  但係男拔收佢,  佢媽咪的結論係個仔初期未識應面試,  到考男拔可能已識應及知道遊戲玩法.

我女都考左浸小,優才,遲下都會考陳守仁.

考浸小個曰,我覺得氣氛幾凝重,遂個叫名小朋友出黎排隊,8個一組每人派一張紙(好似for畫畫),跟住老師去左面試室,家長就全部group埋留係hall度填校方比嘅問卷,亞女in完返來個樣都仲係好緊張,見倒我地先識笑...

而優才校長就親自同小朋友玩,一開始就先講個故事,再話:想玩遊戲既出黎排隊,玩完,熱身後就叫小朋友扮開火車,咁就吾覺吾覺跟左老師去面試,到接番女女時佢係操塲玩運動遊戲,真係未見過佢面試後咁開心,彈下彈下跳過黎,見牙吾見眼,最後臨走出大門口仲有禮物放枱面,十款八款比小朋友自己揀,我女吾like就有鬼....我覺得校長好有心思..

其實我都like優才,but遠,如果無校車,即使收都吾洗諗...

都係個句,收左先算...

多人報讀始終代表學校係有吸引人之處, 當然未必係最好, 但係供求定律, 提供既貨如果質量有問題, 亦唔會有客戶既需求, 更何況直資要交學費, 家長會更小心挑選.

原帖由 mamimummy 於 09-9-15 21:00 發表
其實, 家長唔會因為學校有幾多位而考慮試不試考那學校的, 所以總報考人數可反映學校的普遍受歡迎程度.

如果一所學校只有30個位, 那麼很容易10+幾個選1個或更甚的假象.

但這亦不代表學校的好壞. ...

我覺得而家唔同以前, 我女那時, 想讀邊間先考邊間, 而家好多讀唔讀都考, 辛苦自己又辛苦小朋友, 亦令到學校好亂. 有d離譜到係直資交留位, 最後去津校knock 門, 再去直資最回之前的錢. 太無責任心了, 如何教下一代.

原帖由 G-Ma 於 09-9-16 00:41 發表
多人報讀始終代表學校係有吸引人之處, 當然未必係最好, 但係供求定律, 提供既貨如果質量有問題, 亦唔會有客戶既需求, 更何況直資要交學費, 家長會更小挑選.

...

呢個真係怪現象, 我都識人考10間8間, 有d仲距離佢屋企好遠, 考到都唔會讀, 朋友話主要係比小朋友warm up下, 攞多d interview既經驗.

原帖由 mamimummy 於 09-9-16 05:35 發表
我覺得而家唔同以前, 我女那時, 想讀邊間先考邊間, 而家好多讀唔讀都考, 辛苦自己又辛苦小朋友, 亦令到學校好亂. 有d離譜到係直資交留位, 最後去津校knock 門, 再去直資最回之前的錢. 太無責任心了, 如何教下一代.

...

優才我舊年有去聽簡介會,兩個校長比我既感覺都好好,我覺得陳校長好有抱負同POWER,可以將間學校搞得好好,是我心水之一.

原帖由 idy926 於 09-9-16 00:22 發表
我女都考左浸小,優才,遲下都會考陳守仁.

考浸小個曰,我覺得氣氛幾凝重,遂個叫名小朋友出黎排隊,8個一組每人派一張紙(好似for畫畫),跟住老師去左面試室,家長就全部group埋留係hall度填校方比嘅問卷,亞女in完返來個樣 ...

原帖由 G-Ma 於 09-9-16 00:41 發表
多人報讀始終代表學校係有吸引人之處, 當然未必係最好, 但係供求定律, 提供既貨如果質量有問題, 亦唔會有客戶既需求, 更何況直資要交學費, 家長會更小心挑選.

...

所以最好係睇幾多人放棄學位, 聽到有d學校要搵番reject左既candidate就要睇多兩眼

咁都得?我吾信有得退吧?有mug理據攞得番?
原帖由 mamimummy 於 09-9-16 05:35 發表

...

咁當初揀得去in既, 間學校一定有可取之處, 如果唔係都唔side d咁既時間啦, 不過到最後係人都會揀最好最啱心水果間je.

要搵番reject左既candidate就係間學校行政問題, 聰明既就唔會話reject, 一定放佢係waiting list, 咁到時call返都唔洗瘀.

原帖由 NeoMom 於 09-9-16 10:49 發表

所以最好係睇幾多人放棄學位, 聽到有d學校要搵番reject左既candidate就要睇多兩眼

參加過培僑小一簡介會, 又唔見有其他國籍學生, local多, 校長有簡短presentation, 唔太hard sell, 仲有很多老師在場, 好nice。俾我感覺唔錯。  

原帖由 jojolam_ma 於 09-9-15 12:24 發表
以下是我去年的分析:

‹ 上一主題|下一主題