用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有無bank 3 家長, 我地係咪無得選, 絕望啦 ! ...
樓主: 1205
go

請問有無bank 3 家長, 我地係咪無得選, 絕望啦 !

前年差不多時候也和你心情一樣,很擔心囝囝升中情況,為人父母必定遇到同樣經歷,但又必須面對,總之盡力做好目前東西,的確是見步行步,放心! 這裡必定有很多人明白及支持你(包括我)

1205, 睇到妳既題目真係嚇親我呀, 好彩內容都講返妳係積極去面對問題, 我都好想鼓勵妳呀, 千祈唔好灰心, 阿女仲細未識諗, 妳要畀心機幫佢, 雖然結果係點無人知, 但妳鍚阿女既心, 阿女一定知, 妳既心機係唔會白費架!努力!加油!

Hi 1205
你囡囡和我囡囡都很相似, 都是不大緊張自己的成績.  現在我都是盡量幫他,望她能盡力考好這2次呈分試. 我都是開始看不同資料,看看有那些學校可選擇.  
囡囡是九龍成網, 怕這區競爭大, 想轉回觀塘區,不知能否曾加上回band 2的能力?
大家一起努力!

Hi Mandy23,

我勸你唔好轉,K3網雖然競爭大,但學風一般比觀塘好:quiet: ,而且選擇比較多,之前我考慮過黃大仙、九龍城、觀塘網,最後都留在K3網,不過我第一round選左派位直資,係家姐讀緊ge,好彩收左.我覺得派位可以繼續K3網,但自行 and 甲部可以試下他區學校。另外,填乙部時,都可以博沙田band 2 學校,有機會.......

你有冇d鐘意ge學校呀?

motherlau

原帖由 Mandy23 於 09-9-14 11:38 發表
Hi 1205
你囡囡和我囡囡都很相似, 都是不大緊張自己的成績.  現在我都是盡量幫他,望她能盡力考好這2次呈分試. 我都是開始看不同資料,看看有那些學校可選擇.  
囡囡是九龍成網, 怕這區競爭大, 想轉回觀塘區,不知能否 ...

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

原帖由 motherlau 於 09-9-14 00:09 發表
Hi,

如果會優先選女校,試下聖安當...

motherlau

聖安當都係我考慮之一...

原帖由 SmileFoReVeR 於 09-9-14 00:50 發表
1205, 睇到妳既題目真係嚇親我呀, 好彩內容都講返妳係積極去面對問題, 我都好想鼓勵妳呀, 千祈唔好灰心, 阿女仲細未識諗, 妳要畀心機幫佢, 雖然結果係點無人知, 但妳鍚阿女既心, 阿女一定知, 妳既心機係唔會白費架! ...

嚇親你呀 !! 吾知開咩題目好, 係bk 睇左好耐都吾見有bank 3家長, 咁咪想埋一邊, 覺得好似無人陪有d 絕望..

但e+吾會啦 ! 日日上黎同大家傾下選校心德(希望有人陪我傾到出年派位啦 ! 哈哈 !)

原帖由 Mandy23 於 09-9-14 11:38 發表
Hi 1205
囡囡是九龍成網, 怕這區競爭大, 想轉回觀塘區,不知能否 ...

我吾知九龍城網係咩中學呀 ! 不過觀塘網我都吾熟, 我搬過黎依處都係短短3年時間, 真係一間中學都吾識, 所以要周圍問人.

我地一齊努力呀 ! BANK 1 又好, BANK 3 又好, 他們都係我們的子女, 不應該放棄, + OIL.

原帖由 丸媽媽 於 09-9-14 00:36 發表

前年差不多時候也和你心情一樣,很擔心囝囝升中情況,為人父母必定遇到同樣經歷,但又必須面對,總之盡力做好目前東西,的確是見步行步,放心! 這裡必定有很多人明白及支持你(包括我) ...

你小朋友又係BANK 3 生, 考左一間咩中學, E+讀成點呀 !!

多謝你支持.

Hi 1250,

話時話妳既題目真係有d嚇人架,我都有d擔心你!!!

motherlau

原帖由 SmileFoReVeR 於 09-9-14 00:50 發表
1205, 睇到妳既題目真係嚇親我呀, 好彩內容都講返妳係積極去面對問題, 我都好想鼓勵妳呀, 千祈唔好灰心, 阿女仲細未識諗, 妳要畀心機幫佢, 雖然結果係點無人知, 但妳鍚阿女既心, 阿女一定知, 妳既心機係唔會白費架! ...

Hi montherlau

Thanks for your opinion.

我都不知有什麼校風好的學校可choice? 所以上來看看, 現在望囡囡能在這2次呈分試上回band 2, 能否介紹有那些好的band 2 or 3學校給我參考, 以作準備!

Thanks

HI 1205

不應該放棄, + OIL.

大家一起努力.........

原帖由 1205 於 09-9-14 21:52 發表
你小朋友又係BANK 3 生, 考左一間咩中學, E+讀成點呀 !!

多謝你支持.

囝囝確是band3,仲要係尾果隻 ,因本身有special need,學校已經給予調適,但都很難谷得起,所以自行選校時我都慳番啖氣無去申請,到填大抽獎時,問左幾位身邊做老師的朋友意見,看看band3學校之中,哪間可揀得落手,其中一位教band2中學的朋友說,band2學校好多時總有幾個band3學生抽到入去,所以第一志願就填了一間心儀band 2,結果囝囝幸運地抽到,真的很感恩

不過囝囝小學普遍都派得唔錯,可能係往年TSA成績拉高了banding都唔定。

至於亞囝,佢本身有問題,無論入到band2或3,都唔慌讀得好,今年要repeat,都預左

總之校風唔差加上佢品格算幾好,當係畀多年時間等佢開竅~唉!

Hi,

band 2 何官、胡兆熾、五旬節、培道
band 2尾-3 基道、賽官、九龍塘、德蘭
band 3 彭學高

他區考慮梁文燕、九龍塘香島、基督

唔知你有冇鐘意??

motherlau

原帖由 Mandy23 於 09-9-15 12:54 發表
Hi montherlau

Thanks for your opinion.

我都不知有什麼校風好的學校可choice? 所以上來看看, 現在望囡囡能在這2次呈分試上回band 2, 能否介紹有那些好的band 2 or 3學校給我參考, 以作準備!

Thanks ...

原帖由 Ben2003 於 09-9-13 01:33 發表
1205,

Please check PM.

謝謝你給我的寶貴意見

原帖由 丸媽媽 於 09-9-15 20:08 發表

囝囝確是band3,仲要係尾果隻 ,因本身有special need,學校已經給予調適,但都很難谷得起,所以自行選校時我都慳番啖氣無去申請,到填大抽獎時,問左幾位身邊做老師的朋友意見,看看band3學校之中,哪間可揀得落手 ...

你囝囝真係好幸運. 吾知我女有無咁好彩啦 ! 抽中第一位, 遲些呈多2次分, 我想要上來再問大家意見.

原帖由 motherlau 於 09-9-15 02:40 發表
Hi 1250,

話時話妳既題目真係有d嚇人架,我都有d擔心你!!!

motherlau

吾使擔心, 我無野架, 我E+有個新計劃, 希望加強小女成績...

醒目開學勳章

hi,

但係記住唔好俾太大壓力亞女,回想亞仔係第二次呈分,我俾咗太大壓力佢,搞到跌咗三十名! 係第三次及期終試我冇比咩壓力(因為有直資收咗),佢即刻進步返,真係俾佢吹賬!

yuk hei mum

原帖由 1205 於 09-9-15 22:35 發表

吾使擔心, 我無野架, 我E+有個新計劃, 希望加強小女成績...

咁正!!

教下我都好wor

motherlau

原帖由 1205 於 09-9-15 22:35 發表

吾使擔心, 我無野架, 我E+有個新計劃, 希望加強小女成...

Thanks monther lau

我都沒有心水,  首先知道那幾間好, 再看看囡囡的成績怎樣, 才定.

原帖由 motherlau 於 09-9-15 22:58 發表
咁正!!

教下我都好wor

motherlau

我計劃係集中2科, 加強培訓