用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有無bank 3 家長, 我地係咪無得選, 絕望啦 ! ...
go

請問有無bank 3 家長, 我地係咪無得選, 絕望啦 ! [複製鏈接]

今年小女小六, 成績係bank 3頭, 我都吾知點同佢選校....

有無經驗家長教下我, 我真係吾知點選好......

自行可以一搏bank 2 學校嗎 ?

直資九龍區邊一間可以考慮啦 ?
   0    0    0    0

妳住係邊區?

唔駛絕望, 仲有兩次呈分, 點解唔搏盡, 上band2呢?

就算band3學校都有分好與差, 不要掉以輕心.

原帖由 1205 於 09-9-8 22:44 發表
今年小女小六, 成績係bank 3頭, 我都吾知點同佢選校....

直資九龍區邊一間可以考慮啦 ? ...

原帖由 modog 於 09-9-8 23:13 發表
妳住係邊區?

48校網 ~

首先,依家先至小六,就算派到band3,也唔使絕望,以後條路仲好長,努力能改变命運。別人睇唔起唔緊要,最重要是自已不要睇低自己。band3學校,同樣有標準校舍,有合格先生,和band1、band2學校,學一樣的東西,考一樣的公開試。总之,努力!

至於係唔係無得選,可以話係:band1先選,選剩的俾band2,余下的再俾band3。

香港話就話係先進地區,咩都講公平,但選學校,却容許能者先選,啲家長仲鬼咁支持,真係香港之恥!

原帖由 BillyM 於 09-9-8 23:37 發表
唔駛絕望, 仲有兩次呈分, 點解唔搏盡, 上band2呢?

就算band3學校都有分好與差, 不要掉以輕心.

我知道重有2次呈分, 暑假都安排小朋友吾停補課, 希望再上一把盡最大努力上bank two位

但真係好擔心, 萬一真係吾得的話, 我應該點選學校 ?

另外我自行收生一環, 我可以去選心水學校嗎 ?

自行好的都吾會收我小朋友, 我是否放棄自行啦  ?

我見lee 處大多數都係叻的小朋友家長

有無d 同我同一命運, 已經選了學校的, 可否教下我...

原帖由 judy 於 09-9-9 11:42 發表

首先,依家先至小六,就算派到band3,也唔使絕望,以後條路仲好長,努力能改变命運。別人睇唔起唔緊要,最重要是自已不要睇低自己。band3學校,同樣有標準校舍,有合格先生,和band1、band2學校,學一樣的東西,考一樣的公開試。总之,努力 ...

judy, thank you, 我知道了, 我不要絕望, 連我都吾幫我小朋友, 小朋友一定無心再讀下去.

我身邊認識的小朋友家長全部都係bank 1 & bank 2生, 無人可以比到意見我點樣可以去選一間好的bank 3學校...

所以我上來bk 搵資料, 但發現無人提及bank 3學校, 吾同bank 3 生無家長係處 ?

Hi 1205

我都是和你一樣, 都不知怎樣為囡囡choice. 她也是band3生, 望她在這2次呈分試能上回band2.

千萬不可氣餒及絕望.你係你小朋友的領航者,
你支燈未行已經熄左, 仲點帶領你的小朋友.
如果真係band 3生的話甘要揀d校風好d
盡量谷入精英班. 同埋自行博下band 2, 吾得先算

原帖由 Mandy23 於 09-9-9 14:36 發表
Hi 1205

我都是和你一樣, 都不知怎樣為囡囡choice. 她也是band3生, 望她在這2次呈分試能上回band2.

我地一起努力, 交流心得..你邊區呀 !!

原帖由 ha8mo 於 09-9-9 14:50 發表
尋日的報紙

33歲CEO 小學「年年包尾」
(明報)2009年9月9日 星期三 05:05
【明報專訊】郭正光33歲已當上CEO,年做逾千萬元生意,讀書時想必常常名列前茅,然而事實卻剛剛相反。在屋村長大的Francis不諱言,小學時幾乎「年年 ...

CEO,真係吾敢想, 最緊要做個好人, 有上進心

原帖由 connie1214 於 09-9-9 15:01 發表
千萬不可氣餒及絕望.你係你小朋友的領航者,
你支燈未行已經熄左, 仲點帶領你的小朋友.
如果真係band 3生的話甘要揀d校風好d
盡量谷入精英班. 同埋自行博下band 2, 吾得先算 ...

多謝你鼓勵

原帖由 judy 於 09-9-9 11:42 發表

香港話就話係先進地區,咩都講公平,但選學校,却容許能者先選,啲家長仲鬼咁支持,真係香港之恥!

請問好似偉大既祖國甘容許"有錢,有權,有關係"者先選,啲家長會唔會仲支持,會唔會甘就唔係香港之恥!
或者你可否提議一下"更公平,更合理"既方法呢

我諗你而家唔需要咁早下判斷話自已個女一定係Band3既,黎緊仲有2個呈分試;場仗都未打完,咁快認輸?
你首先要分析下自已個女邊科唔得,唔得係邊度,然後針對性操佢,人地正常做功課用2個鐘頭,你用多1倍、或者2倍既時間,同做多D其它既練習,最好你同佢一齊做,每日返黎同佢溫習當日既功課;有乜問題當日搞清楚佢,我唔信仲係原地踏步。只要有心,就會做倒。如果你由喱秒鐘開始仲係諗緊出年6/7既野,咁你個女就真係會係Band3生架啦。
至於嗰啲乜野Band2、Band3既煩惱,等出年塵埃落定之後再諗喇。厘啲係報學校既策略黎,唔係而家諗架。
同埋自行嗰度根本唔能夠作準,你個女如果唔係有異能既,少啲幻想(期望)好啲。

可試試大埔或沙田以取錄 BAND 2 學生為主的學校。

我個外甥女都係band3,剛剛今年升上中一,佢本來係九龍城區, 自行叫去考沙田一間唔錯既band2學校, 結果成功考到. band3都唔使絕望, 只要策略得宜, 一樣可以入好學校. 定o的黎, 考好個呈分試先再諗啦.:D

多謝大家陪我傾計, 讓我分膽一下壓力..

我可能擔心過早了, 我是否睇多一個呈分試才定自行選校去向 ?

但真係擔心呀 !  其實小5成績已經比前進步了, 但其他同學一樣努力, 所以名次上落不多, 為有再期望下次考試來臨, 壓力真係很大.

1205,
我都係48網..而家仲有兩次呈分,盡努力谷下佢同佢溫啦,唔好灰心..
我家有對雙子公主

原帖由 1205 於 09-9-9 23:02 發表
多謝大家陪我傾計, 讓我分膽一下壓力..

我可能擔心過早了, 我是否睇多一個呈分試才定自行選校去向 ?

但真係擔心呀 !  其實小5成績已經比前進步了, 但其他同學一樣努力, 所以名次上落不多, 為有再期望下次考試來臨 ...

你應該認真d同個女傾下計....
明白下佢點解會系band3...小學階段讀書只系識d好基本既文字及知識....如果個女只系由幼稚園hea左甘多年,現在開始努力, 一定追得上....但如果有其他學習上問題, 就一家要解決左個"因"先有得攪.....
升中學分banding,我覺得只系將唔同學習能力既學生分類,個人覺得政府甘做方向正確, 但政府做漏左對band3生既支援(政府唔肯承擔,藉詞怕"標籤效應",根本上分banding已經系"標籤","標籤"左先叫家長唔好"標籤",如果有支援作為band3生既家長又點會怕被人"標籤")....band3生無支援, 絕大部分已經等同"讀唔到書無前途",....家長自然怕子女被編入band3啦...
‹ 上一主題|下一主題