用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天神,馬頭涌官立,黄埔宣道,奉基,奉基千禧 ...
go

天神,馬頭涌官立,黄埔宣道,奉基,奉基千禧 [複製鏈接]

天神馬頭涌,黄埔宣道,奉基,奉基千禧,你會揀那間??                                          
本人有大囡(五歲)細仔(一歲),本人想大囡入天神,但天神是女校,細仔又只得十分!是否應讓大女入讀男女校?好讓細仔有三十分入讀?!請給意見
   0    0    0    0

please help me, thanks

天神係band 1小學

如果係我的話, 我會俾大囡讀男女校喇! 因為到時, 細仔得10分, 好難抽架!

原帖由 ilovekaka 於 09-9-8 14:02 發表
本人有大囡(五歲)細仔(一歲),本人想大囡入天神,但天神是女校,細仔又只得十分!是否應讓大女入讀男女校?好讓細仔有三十 ...

醒目開學勳章

agree,一定選男女校

原帖由 10022004 於 09-9-9 09:05 發表
如果係我的話, 我會俾大囡讀男女校喇! 因為到時, 細仔得10分, 好難抽架!

同意, 考慮埋出生率因素, 到細仔時競爭更激.

原帖由 小木偶媽咪 於 09-9-9 11:03 發表
agree,一定選男女校

your son must be selected (in) if your daughter is in the same school. It is not counted under the marking system.

原帖由 ilovekaka 於 09-9-8 14:02 發表
本人有大囡(五歲)細仔(一歲),本人想大囡入天神,但天神是女校,細仔又只得十分!是否應讓大女入讀男女校?好讓細仔有三十 ...

梗係選男女校啦﹗如大女入左心儀學校,細仔就唔駛煩啦﹗因 10分實在難有機會﹗

每個小朋友都是獨立個體.

如果你囡囡係讀得書之人,唔應該為了囝囝而輕生阿囡.

如果選男女校
1)馬頭涌官立, 大家都得15分,要在自行分配入去,機會十分微,勁多世襲. 要睇大抽獎夠唔夠運.

2)黃埔宣道係第2位好的男女小學(私人意見), 就算1st and 2nd round入唔到. 叩門都重有不少位.

如果你有宗教分(天主教), 即你囡囡有20分,天神機會十分大因為上年有15分在自行分配入到.

15分的話, 應該沒有宗教分在內. 加埋宗教分, 不止15.

天神應該比宣道更難入, 因為她有一條龍中學, 一定更多人申請.

原帖由 miss_sandy 於 09-9-9 18:15 發表
如果你有宗教分(天主教), 天神機會十分大因為上年有十五分在自行分配入到.

[

其實係 35區來說, 間間學校都係差不多的,以上說的五間學校各有各好,冇咩參差,有宗教分的自然會首選有宗教學校的,冇宗教分就要看運氣啦﹗而且有時亦要看果年的出生率而定,所以可能今年 (因沙氏年出生) 15分入到天神的機會率高左,選校真係要看好多因素的。

原帖由 miss_sandy 於 09-9-9 18:15 發表
每個小朋友都是獨立個體.

如果你囡囡係讀得書之人,唔應該為了囝囝而輕生阿囡.

如果選男女校
1)馬頭涌官立, 大家都得15分,要在自行分配入去,機會十分微,勁多世襲. 要睇大抽 ...

我都係n年前既馬官畢業生, 但好老實, 我唔會submit張form比佢, 因為我唔想小女好似我一樣,變了香港特產,=>填鴨! 問返d小學同學, 好多人都好似我一樣心態.  雖然我中學都派到一間好好既聯係官中,但我既小學生涯, 係冇好既回憶, 只有讀書.......

咁你會揀咩比你小朋友呢?直資?私立?
我都唔想小朋友變填鴨....

原帖由 bobomegan 於 09-9-10 12:01 發表

我都係n年前既馬官畢業生, 但好老實, 我唔會submit張form比佢, 因為我唔想小女好似我一樣,變了香港特產,=>填鴨! 問返d小學同學, 好多人都好似我一樣心態.  雖然我中學都派到一間好好既聯係官中,但我既小學生涯, 係 ...

I am also an old girl from Mau Tau Chung (PM), still thinking if I should submit the application to this school for my daughter.  The overall comment seems very positive so far.  And of course the school is nice and big.  However, it seems that more and more parents are taking their kids to private school these years, wondering if most of students of the govt school nowadyas are mianly from new immigrant of China.  My friend told me that more than half of the parents, at her daughters school speak Mandarin.   I believe that's is a trend.

黄埔宣道好嗎?功課多唔多?
我想揀天神,但又怕催谷令囡對讀書失去興趣?
真係好煩不知選那一間!!!

原帖由 ilovekaka 於 09-9-10 14:04 發表
黄埔宣道好嗎?功課多唔多?
我想揀天神,但又怕催谷令囡對讀書失去興趣?
真係好煩不知選那一間!!!

我前日帶個女去游水時,啱啱見到個今年升黃埔宣道二年級嘅女仔,我問佢返學開唔開心,佢話開心,我問佢多唔多功課做,佢話唔多,得三、四樣,不過佢話下個星期會多D,有五、六樣。
‹ 上一主題|下一主題