用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 那間 直資 / 私立 是真正活動教學?
樓主: mickychow
go

那間 直資 / 私立 是真正活動教學?  

原帖由 G-Ma 於 09-9-8 10:57 發表
其實真係要睇小朋友性格, 有些小朋友好細個就好定性, 好專注, 自己都好有要求, 呢類小朋友係比較"谷"得, 傳統學校都會適合佢.  但有d小朋友真係坐唔定, 求知慾好強, 好多野講, 活潑好動果類可能去活動教學佢地會開心 ...

請問你介意pm我告訴我你女女係讀邊間嗎?因為我希望仔仔也有個開心的小學生活

咁請問陳守仁係咪真正活動教學架?

我知道深水埗嶺南大學香港同學會直資小學係活動教學,
佢地仲係小班教學, 不過第一輪面試已完左了,
要留意第二輪......

[email protected]有人說,一個人狐單走的路,是崎嶇而漫長的,但當兩個人相伴一起走的時候,更崎嶇的路途,都變得平坦起來,還好像宿短了似的。

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-8 11:04 發表

有d小朋友, 舉一反三, 自己睇完書會識問識challenge, 活動就岩晒, 因為活動教學, 老師講完basic資料之後,  ...

Hi Charlotte_mom,

請問你所指的是港大同學會嗎?
上星期六聽完簡介會,覺得很吸引..............

醒目開學勳章 王國長老

我女係讀港大同學會
有唔少新辦既直資都辦得唔錯架!
原帖由 jamhappybobo 於 09-9-9 12:13 AM 發表
Hi Charlotte_mom,

請問你所指的是港大同學會嗎?
上星期六聽完簡介會,覺得很吸引..............

非常認同Charlotte_mom既睇法. 不過我覺得活動學校既小朋友都係循規蹈矩/乖巧有禮

原帖由 mickychow 於 09-9-8 15:09 發表

好似你咁講:以我小朋友為例,仔仔活潑好動又好有表演慾,唔鍾意坐定定,又鍾意一言九鼎,理應幫佢揀活動教學可能會啱佢d。但係我又比較鍾意小朋友循規蹈矩, 乖巧有禮,針無兩頭利應點辦?
我想問吓如果活動教學會否比傳統教學辛苦 ...

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-9 10:55 發表
我女係讀港大同學會
有唔少新辦既直資都辦得唔錯架!

Between Logos and HKUGA, which one that you personally prefer?

I know a mum whose daughter has just transferred out from Logos to gov't sub school, she said the academic standard at Logos could be quite difficult.  Parents have to spend quite a lot of time on their homeworks as I supposed their homework demand lots of information collecting and analysis?

daisy17772

醒目開學勳章 王國長老

活動學校既小朋友都乖架(我都講過, 慣左同大人零距離, 更加維持到一份純真tim)
呢個係我既親身經歷:
去到一間傳統學校(當時o係校務處等緊), 學生見到我呢個路人甲, 望左一陣, 好有禮貌咁點頭, 然後去校務處繼續做佢既野
去到我女間學校(去一年班做lunch mom, 無學生識我), 學生見到我呢個auntie甲, 成班圍住我"auntie你係邊個媽咪呀, 咁你女女幾年班呀? 我係xxx呀, 我讀1a架........"
case 1固然令我好impressive, case2就更可愛了
原帖由 Lofty 於 09-9-9 12:56 PM 發表
非常認同Charlotte_mom既睇法. 不過我覺得活動學校既小朋友都係循規蹈矩/乖巧有禮

醒目開學勳章

好難選擇

LOGOS近,但聽聞幾花時間做project
HKUGA遠,但小一小二輕鬆

所以兩間我也會申請,看邊間收才再想

P.S.第一次聽話好多學生轉返出去讀傳統小學,反而聽有些住Tuen Wan的也考這間
有沒有多些資料

原帖由 daisy17772 於 09-9-9 13:30 發表

Between Logos and HKUGA, which one that you personally prefer?

I know a mum whose daughter has just transferred out from Logos to gov't sub school, she said the academic standard at Logos could be  ...

原帖由 ziyi 於 09-9-8 15:28 發表
我覺得看你所謂辛苦是什麼啦!

傳統名校的辛苦是陪小朋友默書,可能拿92分就要見家長(真人真事),因此每晚陪小朋友溫習很晚,考試壓力大

DSS中部份沒有這樣(因DSS中亦有老牌名校),但亦需要陪小朋友分析事情,看圖書,查 ...

其實我所謂辛苦是指傳統學校和活動教學其實都要陪做功課、陪溫習,但活動教學還可能要做多好多project 或者要花好多時間去搜集資料,咁小朋友會否辛苦得多呢?
"其實我都唔知係唔係,所以先咁樣問吓d 過來人" 唔該!唔該!

醒目開學勳章

對小朋友來說, 功課是玩的,會不會辛苦? DSS的功課就是這樣
但傳統的默書,做作業,小朋友會不會當做遊戲般?我想不會吧
看了這麼久的BK,大部份家長說DSS及傳統,其中一位講得很好,去聽簡介時也聽過的例子是
沙士/H1N1,返活動教學的DSS學生會失望,因不能上學
而返傳統的,就感到快樂,因不用上學

當然,這不是肯定句,因一定有部份小朋友是適合傳統的,也喜歡傳統的.

我們小時只有傳統教學的,遇到相同事,問一下自己會是那種心情,我想這就是答案

原帖由 mickychow 於 09-9-9 15:15 發表

其實我所謂辛苦是指傳統學校和活動教學其實都要陪做功課、陪溫習,但活動教學還可能要做多好多project 或者要花好多時間去搜集資料,咁小朋友會否辛苦得多呢?
"其實我都唔知係唔係,所以先咁樣問吓d 過來人" 唔該!唔該! ...

原帖由 ziyi 於 09-9-9 15:27 發表

對小朋友來說, 功課是玩的,會不會辛苦? DSS的功課就是這樣
但傳統的默書,做作業,小朋友會不會當做遊戲般?我想不會吧
看了這麼久的BK,大部份家長說DSS及傳統,其中一位講得很好,去聽簡介時也聽過的 ...

依你所講,即是活動教學ge功課係好輕鬆,教學方式係啟發小朋友,對嗎?咁小朋友咪唔會好似傳統教學咁樣可以學到生字?
Sorry ! 其實我都唔明白活動教學點先可以教小朋友書本上知識?

醒目開學勳章

不可以說輕鬆或容易,只是小朋友會將功課當成遊戲,所以小朋友會主動及在做的過程中不會對功課產生討厭

我建議你要參觀一下那些採用校本課程/活動教學的小學

始終很難去解釋.當你發現那些小朋友喜歡上學,而所有小學都需要按教育局要求的標準編排教學內容,就知道其實活動教學與傳統的學習內容相同,得到的知悉相同

只不過校本課程/活動教學的小學更會教小朋友problem solve and application

傳統的可能教早一級的課程,但不是教育局要求的

原帖由 mickychow 於 09-9-9 16:20 發表

依你所講,即是活動教學ge功課係好輕鬆,教學方式係啟發小朋友,對嗎?咁小朋友咪唔會好似傳統教學咁樣可以學到生字?
Sorry ! 其實我都唔明白活動教學點先可以教小朋友書本上知識? ...

醒目開學勳章 王國長老

如果活動教學既老師執行得好, 係可以俾學生好大發展空間, 上課時老師都會教, 教完之後, 去得幾遠, 就睇小朋友喇
有d小朋友對自己要求好高, 去到活動教學既學校一樣好有成就感, 因為佢可以去到好遠, 例如自己學d生字黎作文, 我女3年班, 有份功課係課本入面有個故事, 講隻羊呃左獅子對眼鏡, 等獅子食唔到動物, 份功課要小朋友當自己係隻獅子, 點解決? 有個同學寫, 叫佢搵optometrist做lasik, 以後唔駛戴眼鏡  -- 自學, 然後學以致用, 呢個就係活動教學既精神
舊年我女有個project講天氣, 點解有雲點解有霧, 學生係要睇書架, 睇完要做project, 畫圖, 整layout, 一定會花時間, 係佢地花得開心(你估做project開心d, 定對住本科學書照背開心d), 辛唔辛苦, 好睇小朋友享唔享受過程姐

原帖由 mickychow 於 09-9-9 03:15 PM 發表

"其實我都唔知係唔係,所以先咁樣問吓d 過來人" 唔該!唔該! ...

我之前只是盲目去聽人講活動教學好就去跟隨,但現在慢慢開始了解少少,多謝你咁有耐性去告訴我,謝謝!嚟緊我會去盡量認識多些,了解多些,多d睇BK topic。
為仔仔舖路!
日後可能仲多問題,多多指教!真的千萬個唔該!

醒目開學勳章

no welcome 相互幫助嗎
我早一年半入BK都是像你的目的一樣
我囡囡是2011/12才升小一的

原帖由 mickychow 於 09-9-9 16:58 發表
我之前只是盲目去聽人講活動教學好就去跟隨,但現在慢慢開始了解少少,多謝你咁有耐性去告訴我,謝謝!嚟緊我會去盡量認識多些,了解多些,多d睇BK topic。
為仔仔舖路!
日後可能仲多問題,多多指教!真的千萬個唔該! ...

ziyi,

請問你會幫女女選擇邊間活動教學既學校,可否參考吓?

我自己就心儀:浸小, 真道, 同埋啟思, 啟基.

我囡囡係讀聖瑪加利男女英文中小學

原帖由 jamhappybobo 於 09-9-8 23:54 發表

請問你介意pm我告訴我你女女係讀邊間嗎?因為我希望仔仔也有個開心的小學生活

醒目開學勳章

港同/真道/EC

當然也會買保險申請私校

原帖由 happylala 於 09-9-9 17:46 發表
ziyi,

請問你會幫女女選擇邊間活動教學既學校,可否參考吓?

我自己就心儀:浸小, 真道, 同埋啟思, 啟基.

其實活動教學的功課也不會是很花時間, 基本課程也是跟外面其他學校差不多, 只是老師在教學上及功課上會加多一點啟發.

至於project, 我自己很少幫囡囡手做, 因為我想她有自己獨立的思維, 一般都是她自己做好了, 我稍為看一下就交的了, 所以都不會花我很多時間.  學校在小一小二時已經教懂小朋友如何用電腦找資料, 如何用word, powerpoint 等等, 所以小朋友都可以自己應付.  有時看到囡囡做的project, 我覺得他們想東西的方向比我們更廣, 更天馬行空, 有時真的很有趣, 我們做家長更不應該用我們舊有的一套局限了他們, 讓他們自行發揮對他們將來的得益將會更大, project重要的是過程, 在整個製作過程中可以培養小朋友多方面的發展.  我知道有些家長會幫小朋友做project從而可以取得高分, 不過我自己覺得最終是令小朋友損失了學習及長大的機會.

原帖由 mickychow 於 09-9-9 16:20 發表

Sorry ! 其實我都唔明白活動教學點先可以教小朋友書本上知識? ...

醒目開學勳章 王國長老

G-Ma
現階段, 我會幫女女一齊搵資料, 佢識利用internet, 同埋去圖書館用終端機去search有關資料, 搵到佢地既書
有時d資料比較深, 我會幫佢揀relevant既部分, 然後叫佢自己消化

mickychow
而家活動教學學校做既野, 根本就係大學既教法: 成個圖書館, 互聯網都係資料, 學習唔係睇完一本課本就complete, 係要上完堂, 自己繼續去build up的, 當識左之後, 再識用自己方法去表達同演釋, 就係所謂做project, 做presentation
當然小學生根基未穩, 學校就要額外幫學生建立一d基礎, 基本功一定要有, 而去做呢d基本功, 亦唔似傳統學校咁一味靠操, 例如話, instead of公文咁重覆做100題做到唔駛經大腦都識做, 活動教法係貴精不貴多, 兜一大個圈至做到一題, 但做完會真正了解個principle啦
原帖由 G-Ma 於 09-9-9 06:28 PM 發表
其實活動教學的功課也不會是很花時間, 基本課程也是跟外面其他學校差不多, 只是老師在教學上及功課上會加多一點啟發.

至於project, 我自己很少幫囡囡手做, 因為我想她有自己獨立的思維, 一般都是她自己做好了, 我稍 ...