用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 那間 直資 / 私立 是真正活動教學?
樓主: mickychow
go

那間 直資 / 私立 是真正活動教學?  

請問, 我可以從咩途勁得知, 那一間小學(九龍區), 完全是活動教學的呢??

謝謝!!

活動教學不應只重於把責任放在學校那邊就算,重點是把生活也融合學習中,前面有很多家長的方針十分明確,很值得我們學習,受教了,謝謝

講得好

原帖由 zanzibaryan 於 10-8-16 19:41 發表
活動教學不應只重於把責任放在學校那邊就算,重點是把生活也融合學習中,前面有很多家長的方針十分明確,很值得我們學習,受教了,謝謝

支持活動教學,支持u

醒目開學勳章

me too.

原帖由 donter 於 10-9-1 23:52 發表
支持活動教學,支持u

HKGUA係邊一間呢?
我見深水埗和柴灣都有
謝謝

請問去邊度可以CHECK到邊間係活動教學(香港區)

將軍澳區有無活動式教學的學校??

優才和真道都是活動教學的

原帖由 kitty23205 於 10-9-7 16:28 發表
HKGUA係邊一間呢?
我見深水埗和柴灣都有
謝謝

柴灣 http://www.hkugaps.edu.hk/chi/index.html

Thanks for sharing the information.

回覆 1# SEI 的文章

除咗HKUGA, 港島區仲有無呢D活動教學一條龍小學啊???

醒目開學勳章

大家好.原來咁多家長在搵活動教學式小學. 我都唔例外

跟老師了解過. 小兒中英數學科完全掌握, 性格好動難定. 專注力及耐性有待改善; 本人每星期也習慣跟他看6-7本圖書, 所以他對圖書十分感興趣.也會主動要求多看圖書的. 根據老師提議. 小兒較合"活動教學式"的小學

而我果區(89網) 唔多覺有此類津小; 最近91網先搵到一間津小岩既 (另2間直資). 而家都好煩惱..日日上網睇幾小時資料都未有頭緒

G-Ma
我今日去完SMC简介会,好锺意间学校理念,但想问功课多唔多?D学生放左学重驶唔驶再返习班,学多种语言困难吗?

醒目開學勳章 王國長老

好多活動教學"非名校", d家長係認真去教育小朋友, 認真去了解去考, 仲願意俾錢去讀, 唔係唸住逃避責任唔駛理
出黎社會做事耐左, 好明白"識人好過識字"既道理, 無可否認, 新學校o係校友影響力方面, 係較蝕底, 不過我見家長之中, 都有唔少有學識既家長, 但見到女女同班同學融洽成長, 又有班有實力既auntie/uncle"照住", 個心都安樂了
原帖由 NOPAN 於 10-6-8 11:59 PM 發表
前排, 跟老公談論囝囝性格, 是否應該選讀活動教學的小學.

最近, 見家長, 問及囝囝在校內表現, 確定了活動教學比較適合囝囝, 老師還提醒, 要找半活動教學的小學.

我大仔今年9月K3, 出年小一, 現在才開始的起心肝res ...

醒目開學勳章 王國長老

港島區...........漢華啦(高小轉傳統), 救恩(聯繫中學o係九龍)
其他會貴d了, victoria, isf.........
原帖由 Twinboys08 於 10-10-14 04:07 PM 發表
除咗HKUGA, 港島區仲有無呢D活動教學一條龍小學啊???