用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 那間 直資 / 私立 是真正活動教學?
樓主: mickychow
go

那間 直資 / 私立 是真正活動教學?   [複製鏈接]

古人都話: 一理通百理明; 舉一反三

十分認同你的看法; 最重要是適合小朋友的個性, 正所謂條條大道通羅馬 而家長最重要是接受和認同自己的小朋友的能力

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-9 18:47 發表
G-Ma
現階段, 我會幫女女一齊搵資料, 佢識利用internet, 同埋去圖書館用終端機去search有關資料, 搵到佢地既書
有時d資料比較深, 我會幫佢揀relevant既部分, 然後叫佢自己消化

mickychow
而家活動教學學校做既野,  ...

我知英萃行拔尖, 唔係活動教學, 我都諗緊好無同小兒報, 因有分, 但小兒唔迫得, 專注力不夠, 煩
籮仔不經不覺已6歲啦, 今年升小一啦!

thanks for share

push. push.

睇完甘多大家既意見, 真係心感佩服, 亦好先自責, 身為一個媽媽沒有你們的理智亦無你地既明確目標....

我相信希望小朋友有個開心童年, 無大壓力既學校生活, 大多會選擇 活動教學......我都希望仔仔讀...

但再諗遠D....無論要考本地或外國大學都一樣要睇大家既學校或公開考試成績先啦.....一個無好既學術成績高中生, 自然唔會有好或OK名氣大學收啦....去到人地大學果到, 都係要入學試咪又係考學術性既, 難道會叫做project??

有錯請賜教..

PUsh push!!!!!

我同樣有呢個矛盾....

真係好想個仔可以開開心心咁, 無壓力咁返學, 但係又聽到好多人話, "你寧願佢細個時開心, 大個搵唔到份好工; or 細個時谷下佢, 大個條路順暢d"

入讀現時 hk 的活動教學學校, 第日考入大學既 path 係點, 好想知呀, 有無人可以分享下??

原帖由 wakeup07 於 10-5-5 01:01 發表
睇完甘多大家既意見, 真係心感佩服, 亦好先自責, 身為一個媽媽沒有你們的理智亦無你地既明確目標....

我相信希望小朋友有個開心童年, 無大壓力既學校生活, 大多會選擇 活動教學......我都希望仔仔讀...

但再諗遠D. ...

看完咁多位既意見, 真要謝謝大家的分享
至於我各我先生, 我們是由傳統 Band 1學校出來的, 我們只記得童年就是讀書測驗考試 如果可以再給我們選擇過, 我們會想活動教學
所以就算我個仔是可以坐定定, 專注力 OK, 放學後喜歡自己寫字等等, 但性格比較內向
由於這個緣故, 活動教學可以令他比較大膽些
其實還有的是, 我兩夫婦不太想兒仔太大壓力, 成績中上就可以了 (始於一山還有一山高嘛):) 最最重要的是要好好教導他人生觀, 價值觀, 所以選校, 我們著重校內學生操行多於成績

i am really agree your opinion,that's the point that i am looking for the school like that,but is pity hard to figure it out which school are presnt that...help help help
原帖由 leekung261105 於 10-5-17 16:05 發表
看完咁多位既意見, 真要謝謝大家的分享
至於我各我先生, 我們是由傳統 Band 1學校出來的, 我們只記得童年就是讀書測驗考試 如果可以再給我們選擇過, 我們會想活動教學
所以就算我個仔是可以坐定定, 專注 ...

I think 大學入學試 interview is more important than acadamic, as most of the candidates are very good in academic already, but the way to present himself will be more important.  I think in the future, the candidates need to be more open-minded, social, smart and outgoing.....
that's what I think..so I prefer my kids studying at DDS and not the traditional studying type school.

前排, 跟老公談論囝囝性格, 是否應該選讀活動教學的小學.

最近, 見家長, 問及囝囝在校內表現, 確定了活動教學比較適合囝囝, 老師還提醒, 要找半活動教學的小學.

我大仔今年9月K3, 出年小一, 現在才開始的起心肝research.....

之前, 聽很多家長朋友的意見, 我很害怕(最令我害怕的是一位沒有孩兒的朋友, 三番四次要我為囝囝讀名校, 為的是他日囝囝的高尚朋友圈子), 另外, 教局朝令夕改令我覺得好害怕討厭, 我對升小既準備完全 = 0, 而家開始, 希望唔會太遲.

多謝咁多位家長, 比到我臨急抱佛腳既有用資料同信心.
Matthew (Jimson) was born on 4th-Jan-05

醒目開學勳章

100% agree with you.

I also prefer my kids studying in DSS. There are some good DSS schools in Hong Kong. I don't need to mention what schools, right?

原帖由 ggboymum 於 10-5-31 08:19 發表
I think 大學入學試 interview is more important than acadamic, as most of the candidates are very good in academic already, but the way to present himself will be more important.  I think in the future ...

回覆 151# NOPAN 的文章

我個女都是明年9月升小一, 現在每天都看學校资料... 或上網睇comment... 有时, 真的花多眼亂, 心大心細..  最怕搵到一間不適合她的學校. 到时就会很內疚

我都係呀,好驚揀錯比佢跟唔上就辛苦啦

原帖由 DKiu 於 10-6-10 13:39 發表
我個女都是明年9月升小一, 現在每天都看學校资料... 或上網睇comment... 有时, 真的花多眼亂, 心大心細..  最怕搵到一間不適合她的學校. 到时就会很內疚 ...
我最愛的BOWIE 仔2004/3/7 2.73kg (早產b)2006/12  30lbs 92cm

回應

支持活動教學

去參觀下間心儀小學

支持活動教學

[請問有沒有活動教學的中學介紹比我呢? ]原帖由 fatherfather 於 10-6-28 22:47 發表

傳統學校DI功課多到飛起,功課只抄抄背背,每日都是,辛苦地死,自己都是由傳統學校,一定唔再選擇傳統抄抄寫寫小學,快快的小學生活是要多活動功課要多元化。支持活動教學 ... [/quote]
‹ 上一主題|下一主題