用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 那間 直資 / 私立 是真正活動教學?
樓主: mickychow
go

那間 直資 / 私立 是真正活動教學?  

非常好的分享

我仔而家讀緊傳統半龍KG , 我都係到觀察佢較適合那種教學模式 ,
佢個人比較懶, 特別係做功課 , 心散
但其實記性好好, 老師講一次就明,
咁既情況下, 我怕佢上到小學考試會識, 但功課我會跟到死,
另一方面 , 有媽媽又講得好好, 活動教學中自律性太重要 ,
我又唔肯定佢係活動教學下得唔得
真係心大心細

點都好, 係呢到學到好多野, 多謝大家

我想問,有沒有津貼學校/官校,係真正活動式教學,對於上中學這類型學校會否較為受歡迎?

回覆 囝囝爸 的帖子

i have no faith in my kid's ability to tackle the difficult DSE Chinese language. I found that it's about following the norm set by those Chinese teachers, without much consideration of divergent views.

古人都話: 一理通百理明; 舉一反三

十分認同你的看法

活動性教學著重小朋友自己思考問題, 教學方法有趣味d , 容易吸收d , 會多d給小朋友討論的機會, 訓練佢地多d表達意見. 亦訓練佢地多些自主學習.

易家呢類學校越來越受歡迎, 可能家長門都唔想太過吹谷自己小朋友, 我都算了播道及真道,希望有好消息

Rachelmummy2008  Good Luck  發表於 15-11-22 00:09

蔡繼有都係活動, 但學費較貴~

睇完前面家長D留言我都覺得其實我女係唔太適合傳統學校。鐘意發問鐘意講野,坐唔定,但實情會唔會好多幼稚園小朋友都係咁樣?只係年齡細所以唔鐘意坐定定呢?

我女的班主任講我女多野問,表達能力高,但坐吾定,亦愛跟自己意思。她上傳統小學死硬,因老師只愛坐定定,"聽話"的學生。活動教學的小學對佢較好。否則便要教導她成為傳統學校老師喜歡那杯茶。
我相信老師在不同幼稚園任教的經驗所分享的這番説話。亦吾會因阿女過幾年大個左會有别。

回覆 ziyi 的帖子

92分見家長?咁85分係留級?

回覆 ggoo 的帖子

優才回家功課多唔多?

G-Ma 發表於 09-9-8 12:41
優才係旺角既校舍真係幾細下, 而且比較舊, 6年小學一時去旺角, 一時去將軍澳返學, 我覺得呢個安排真係唔係 ...

今年旺角 校舍巳裝修,喚然一新。另外優才要龍校,G1-3 in 旺角,G4-12 在 TKO. 2年後應該會有 IB, 校內家長 talk 巳公佈咗。

Charlotte_mom 發表於 09-9-8 10:22
有部分學校claim自己活動, 但只係做得好少, 例如間中去下街就叫活動, 其實唔止可以咁, 活動教學仲包括課程 ...

Thanks for sharing! 呢個post 各經驗家長所討論的意見,令我更了解不同學校的教學模式!

littlefaith 發表於 09-9-19 00:50
的確,只聽信校長一面之辭而選校,莫講話冒險,簡直係不智。

所以,選一間學校不應單單聽校長之言(就好 ...

請問可以pm我是哪間學校嗎?
萬分感謝

MIHO.WAH 發表於 09-9-11 13:24
[quote]原帖由 ziyi 於 09-9-11 13:06 發表
  我都同意一定有部份家長是向現實看:money$$ ...

請問播道是活動教學嗎? 我還一直以為是傳統學校

回覆樓主:

YMCA 是活動教學, 學校安排非常多戶外學習、參觀,又試過成班去附近街市買餸,然後堂上煮食!
平常堂上活動也很有趣味性,好多互動發問機會,又有得做實驗, 學習不沉悶!
每班約25人,一位班主任加一位助教,班主任全是NETs(九成是英國老師),  老師校長好有愛心,好caring !

ziyi 發表於 09-9-8 15:08
陸慶濤最後一場簡介會這個星期六早上9時至12時才舉行

她們每年2測2考,應該算是活動教學,等我今個星期聽完 ...

請問保良局陸慶濤小學一條龍中學係什麼學校?

回覆樓主

janiejaniejane 發表於 17-11-30 14:36
請問如果小學讀活動教學,中學係咪都一定要繼續讀先可以銜接到呢?如果中學轉返傳統學校係咪會好難適應啦? ...