用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 那間 直資 / 私立 是真正活動教學?
樓主: mickychow
go

那間 直資 / 私立 是真正活動教學?  

giveupaguy 發表於 10-10-28 14:01
大家好.原來咁多家長在搵活動教學式小學. 我都唔例外

跟老師了解過. 小兒中英數學科完全掌握, 性格好動難 ...
請問是那間活動教學津小呀?

想問下沙田區邊間係活動教學?

一言九鼎未必係壞事, 通常呢類小朋友都好聰明, 反應快, 只係係德育上面多加輔導.

醒目開學勳章 王國長老

Calandbaby 發表於 11-10-4 14:36
Charlotte_mom 版主 ,

想請問妳女女喺讀邊間小學? 我就絕對支持活動教學的學校,  聽人講過話聖保羅男女小 ...

spcc, 我老闆仔女讀緊啦, 我老闆送返學, 同老師講話跟老公出trip3日, 老師第一句問: 咁邊個跟功課 (佢個仔已經係超級模範生乖到暈果種)............spcc成績非常優勝, 呢樣一定, 但同國際學校比(in terms of教法).........有段距離吧

我女讀港大同學會, 以前好多家長擔心, 活動得唔得架, 會唔會掛羊頭賣狗肉呀, 公開試點呀.........之前我唔敢講, 亦答唔出(反正無實際數據支持就咩都係空講), 今年(岩岩7月)終於第一年新高中成績出左了:
http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/notice/HKDSE.pdf
聯招派位亦出埋:
http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/notice/JUPAS_Summary.pdf

雖然係有進步空間, 但以新校+活動+一條龍(真係無放棄任何一個學生)黎講, 我自己覺得都幾滿意, 我將2個小朋友都放晒入去, 呢"舖"我"賭"贏左了

小學方面, 舊年十週年, 學校難得攪左open day, 亦有其他一連串表演等, 好多家長黎完, 印象好好, 話感覺成間學校好caring家長好投入, 呢個不嬲係事實呀! 一間學校culture, 唔係靠一個校長講完就會變出黎, 係要靠校長老師家長學生互相長期配合, 在當日, 有黎睇既小朋友倒瀉奶, 副校長岩岩o係隔離(我都在場), 可能o係正個校務處出面, 家長都唔好意思唔抹地, 我地當時唸都無唸, 即刻叫家長唔駛抹, 先攪掂小朋友, 跟手副校長親自拖個"小心地滑"牌過黎, 我地就企o係度叫開其他家長, 校工好快就到場清潔, 其實當時大家都有本身工作, 不過真係習慣左幫到就盡量幫, 而且小朋友幾時都係priority, 本住咁既心, 自然就會知咩係應該做, 小朋友o係咁環境長大, 亦識得去學習, 呢樣係我地想教小朋友既野

"""我自己覺得都幾滿意, 我將2個小朋友都放晒入去, 呢"舖"我"賭"贏左了""""

charlotte_mom,  
totally agree with you and so happy for you!!

其實小朋友的天資 加 學習風格 可以透過
智能評估  / 皮紋測試 加上 父母的細心 + 時間觀察 中 找到答案

My boy loves to  ' think ' and  'very 好奇心' 的 - i will put him into activity base approach school
My girl do not like to  ' think ' , but with good memory, and peer/social group is her  ' priority ' thus she is doing well in a very traditional girl school. (佢最緊要有人陪)

but both of them is in 一條龍 as i understand myself very well :
i cannot handle too much pressure and i choose
' happy family life in their childhood before they are 12 years old '

Many 過來人 told me kids have their own social life after they are 12 years old.

睇左好多,都學左好多,但未消化得晒,
好多謝俾出意見嘅媽媽,雖然我有排先去煩小一揀校,
但因本人唔係九龍讀書嘅,對呢邊嘅學校資料好片面,
係睇嘅過程中,都了解左d

多謝大家, 讓我學懂更多

簡單咁講, 揀咩學校, 好視乎家長想要咩& 可以點配合, 同埋孩子的特質和性格。但我個人認為, 大部份孩子都適合活動教學, 因為返學有得玩, 細路一定會開心

基督教香港信義會宏信書院 絕對係1間活動教學, 都冇功課做 & project/assesment only

ziyi 發表於 09-9-9 15:27
對小朋友來說, 功課是玩的,會不會辛苦? DSS的功課就是這樣
但傳統的默書,做作業,小朋友 ...
想問下,嗨咩DSS學校都是活動式教學?聽你講來好似間間DSS學校都是活動式教學? 新手媽咪,做點未來功夫,所以想請教下。多謝。

cattoo 發表於 12-10-9 11:39
"""我自己覺得都幾滿意, 我將2個小朋友都放晒入去, 呢"舖"我"賭"贏左了""""

charlotte_mom,  
想問下活動式教學嗨咩同IB可以接軌?多謝。

Charlotte_mom 發表於 09-9-8 10:22
有部分學校claim自己活動, 但只係做得好少, 例如間中去下街就叫活動, 其實唔止可以咁, 活動教學仲包括課程 ...
想請問維記嗨咩活動式教學?

Charlotte_mom 發表於 09-9-8 10:22
有部分學校claim自己活動, 但只係做得好少, 例如間中去下街就叫活動, 其實唔止可以咁, 活動教學仲包括課程 ...
想問下,活動式教學同IB小學嗨咩一回事?

可分享下對啟思小學既睇法嗎? 其優點及有待改善既地方(除學費貴外)。 該校試行IB多年,現已是正式IB Sch。謝謝!

謝謝大家分享,都係時候做下功課!

Thanks for the sharing

真是非常好的分享! 多謝各位!

仍在觀察小兒較適合那種教學模式
除此以外, 我也要觀察自己
活動教學, 除了孩子性格
我想家長的接受/配合程度也非常重要