用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年升讀小五, 如何為升中派位做準備?
樓主: happymother88
go

今年升讀小五, 如何為升中派位做準備? [複製鏈接]

Yours is a girl! 6 composition and 10 comprehension! This is the work for my son in the whole summary holiday. Please share how you can let your kid do this works assigned by you please ?

原帖由 pineapple0983 於 09-10-15 11:36 發表

分享唔講得上,不過要發揮小朋友既潛力真係唔容易,中英數常4科中常識係比重比較低既,所以花時間可以少D。
有啲小朋友好大意,佢唔係唔識,硬係衰大意;明明之前同佢溫好左,但派卷時就發覺總係答錯。解決辦法就係"熟能生巧",買多 ...

多謝你嘅sharing!

原帖由 pineapple0983 於 09-10-15 11:36 發表

分享唔講得上,不過要發揮小朋友既潛力真係唔容易,中英數常4科中常識係比重比較低既,所以花時間可以少D。
有啲小朋友好大意,佢唔係唔識,硬係衰大意;明明之前同佢溫好左,但派卷時就發覺總係答錯。解決辦法就係"熟能生巧",買多 ...

原帖由 ALAL 於 09-10-22 09:49 發表
Yours is a girl! 6 composition and 10 comprehension! This is the work for my son in the whole summary holiday. Please share how you can let your kid do this works assigned by you please ?

我諗點去動員D小朋友真係個個家長都唔同,獎勵就唔少得架啦;同埋佢有個高佢一年級既師姐同佢好老友,舊年入左沙田間唔錯既EMI,我咪同佢講,想同個老友一齊,就要勤力D。當然佢做練習時我都會陪佢,支持佢啦。

,閱讀理解佢補習老師教左佢一招,聽佢講幾得,可以好快搵倒篇文既重心。------請問能否介紹一下方法?

常識其實最易,寫熟啲生字同勤力啲,應該唔難。
BK有個"時事追擊"題網址,同我慳番唔少時間,真係多謝佢-----請問在那兒找到這個網?

THANKS

原帖由 Mandy23 於 09-10-22 14:17 發表
,閱讀理解佢補習老師教左佢一招,聽佢講幾得,可以好快搵倒篇文既重心。------請問能否介紹一下方法?

常識其實最易,寫熟啲生字同勤力啲,應該唔難。
BK有個"時事追擊"題網址,同我慳番唔少時間,真係多謝佢-----請問在那兒找到 ...

對唔住,嗰間補習係係沙田D屋邨度,係幾個大專生自已搞既;我唔想講咁多,因為厘啲係人地既搵食技能,你當我冇講過得唔得?
至於BK個網係厘個:
http://www.baby-kingdom.com/?uid-50509-action-viewspace-itemid-70172
其實都係D家長自發性Update個網,好過自已每次臨考之前摷番過去兩三個月D新聞咁花時間。其實"時事追擊題"佔好少分之嘛,唔值得晒咁多時間吖,有咪算囉。

原帖由 Daisy媽咪 於 09-10-15 08:32 發表

可否分享下你谷小朋友既方法 ? 亞女剛升小五, 成績依家係band 3頭 band 2 尾, 唱歌跳舞都唔錯, 有校際同青少年獎, 亦參加過不少大型表演, 可以選擇怎麼學校呢 ? ...

我亞仔也是 小 5 . 小一, 小二成績也算 ok . 小三時就 差了, 去到 小四都係無 改進. 後來才知點解.

原來, 我怕佢成績 keep 唔到. 放佢去 補習班 . 差不多 成 年多 2 年. 佢也不跟我講 , 而佢本身不是多野講的 男仔. 直到了到學校的 家長日, 老師問佢, 佢才說 , 如果 mami 唔放佢補習社. 佢會好努力 . 之後 p.4 下學期就無去補習. 雖然慢的 , 但成績都的叫進步. 可惜有 h1n1, 學期尾己沒有 考試, 成績不能見到. 但老師和我肯定知佢有 改善和進步.  

我一放工 跟他功課, 雖然時間都係只做到剛剛做完功課, 但 saturday, sunday, 我要佢背中文 和 英文書. 事實上背書是對腦筋不大靈活的小朋友來講 , 係好的, 有幫助.

而家 p.5 了 , 見佢好好多. 希望可以去到 band 2 啦.  
做 mami 真的 要 了解小朋友是那一類, 才可對証下藥的啊 ..........

I will let my son read your original message. Thank you.

原帖由 pineapple0983 於 09-10-22 11:12 發表

我諗點去動員D小朋友真係個個家長都唔同,獎勵就唔少得架啦;同埋佢有個高佢一年級既師姐同佢好老友,舊年入左沙田間唔錯既EMI,我咪同佢講,想同個老友一齊,就要勤力D。當然佢做練習時我都會陪佢,支持佢啦。 ...

好叻!英文一個禮拜作6篇120字既文同大概10篇Comprehension。請問怎樣安排時間 ?
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

原帖由 norakyng 於 09-10-24 12:00 發表

好叻!英文一個禮拜作6篇120字既文同大概10篇Comprehension。請問怎樣安排時間 ?

個個人o既時間安排都唔同;不過,我相信只要有心去做,一定會做到。
同而家中一o既時間安排比,喱啲只算係小巫見大巫咋。

請問實際選校的時間表是怎樣? 自行報名? 大抽獎? 叩門? 是否要跟住址選校?

Can you please pm the 補習 centre to me?   Thanks very very much !

原帖由 pineapple0983 於 09-10-22 16:30 發表

對唔住,嗰間補習係係沙田D屋邨度,係幾個大專生自已搞既;我唔想講咁多,因為厘啲係人地既搵食技能,你當我冇講過得唔得?
至於BK個網係厘個:
http://www.baby-kingdom.com/?uid-50509-action-viewspace-itemid-70172
其實都係 ...

原帖由 地獄社工 於 09-10-15 19:13 發表
當成績都未攪得掂既時侯,點解仲要諗咁多野....

有時真係唔係好明,我地呢d大人係做學生既時侯係唔係真係好想阿爸阿媽咁樣對自己?

小朋友同父母關係良好,係學習過程開開心心,已經非常足夠,唔係個個小朋友都迫得谷得,唔係 ...

攪好課外成績....同攪好成績<----我完全唔覺得2者有衝突 相反好多時都有相輔相成既功效...

Can you please pm the 補習 centre to me?   Thanks very very much !

原帖由 pineapple0983 於 09-10-22 16:30 發表

至於BK個網係厘個:
其實都係 ...

原帖由 Gigi@HK 於 09-11-15 14:31 發表
Can you please pm the 補習http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=101&cb=12345627&n=aa30b528 centre to me?   Thanks very very much !

對唔住,間補習我真係唔想講。
聽個女講,佢幾個同學一齊讀嗰間都唔錯,都入到LKM/TST/PYC/KCC。
你可以睇吓你其它同學對間嘢o既口碑再決定:
致臻研習社 - 地點係一城。厘間係正式同有牌既。

唔好意思, 我想問下, 我個仔今年P.5, 全級考第二十四, 係Band 1成績, 我煩惱緊, 老師話入Band 1學校要學一樣音樂, 但我個仔乜都無學, 點算?  已經問過幾間琴行, 而家學太遲了, 係唔係代表我個仔讀唔到英中?

或者可否用畫畫 /  學簡單時既手工藝代替 ?

請各位幫幫忙!

原帖由 yan98 於 09-11-27 23:43 發表
唔好意思, 我想問下, 我個仔今年P.5, 全級考第二十四, 係Band 1成績, 我煩惱緊, 老師話入Band 1學校要學一樣音樂, 但我個仔乜都無學, 點算?  已經問過幾間琴行, 而家學太遲了, 係唔係代表我個仔讀唔到英中?

或者可 ...

對唔住,其它區學校我唔清楚。係沙田區黎講,以我所知幾間Band1都冇話硬性規定;不過有"一人一體藝",係課程一部份,要計分既;有中樂同西樂揀,當然,你個細路小學如果有鋼琴或小提琴底就會好啲,同易啲入學校樂團咁囉。
如果係自行同叩門,有樂器獎狀(校外嗰啲)會秤鮮啲咁解之嘛。
其它人有冇補充?
‹ 上一主題|下一主題