用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 堅尼地道聖若瑟書院家長交流區
樓主: fions414
go

堅尼地道聖若瑟書院家長交流區  

2D, 你呢? 佢聽其他同學講...C班有半班也是普教中的...

原帖由 lucasluka111 於 10-9-2 19:27 發表
你亞仔是甚麼班?

大家書本一樣, 精英班吸收力快D...

原帖由 lucasluka111 於 10-9-2 20:37 發表
1D,精英班是否教的東西不同?

中一功課/課程唔深...等你仔適應一下中學生活先, 睇下佢邊科比較吃力, 才找補習都唔遲啦...

原帖由 lucasluka111 於 10-9-2 20:40 發表
有無好的補習推介,現在正想找補習社.

唔係每個學生都要學樂器的, 如果未學過樂器但有興趣, 可以報樂器班, 全年$3170, 而有學開樂器的, 可以同時報考樂團, 費用全免...

原帖由 bugsmummy 於 10-9-2 22:42 發表
我個仔今年入St. Joseph讀F.1,是否每個學生都要學樂器?Thanks

lhm1006,

今年我們仔仔不能同班, 實在好唔方便!:(
PPS BRIEFING妳會去嗎? 我仔小學有用e-Class & PPS, 所以唔去啦...

bugsmummy / lucasluka111,

另外F.1是沒有普教中的, 只有F2-F3才有, 到F4就變回廣東話教, 因新高中的說話及聆聽中學文憑試, 都是用廣東話的...而F2-F3中文科的說話及聆聽校內試, 也是用廣東話考的..

原來今年中一已經有普教中, 舊年還沒有的...
是否申請就一定可以入到? 邊班是普教中?

原帖由 lucasluka111 於 10-9-3 11:13 發表
中1都已經有1班普教中,但不是很多人申請.

wansjc,

而我識一位舊年F1考全級4X學生, 他的數是級3X, 卻入了C班, 數是去大班上堂, 另外一位舊年F1考全級5X, 中文是級5X, 英文是級7X, 卻入了D班, 不是B班..

原帖由 wansjc 於 10-9-3 11:37 發表
fions414,

謝謝你的詳細解釋, 你非常清楚學校的情況, 請你以後多多提點.

有關你說你識一位F.4/F.5 的學生, 數是級 3X, 中文是級5X, 英文是級 7X,  什麼叫級3X / 5X / 7X, 即是什麼意思?
可否再解釋一下?

...

wansjc,

我住九龍區, 英文在黃埔區...
我仔中文還未有正式補...陸陳漢語教育好似唔錯...
灣仔區我只識...言行補習社..

原帖由 wansjc 於 10-9-3 12:04 發表
fions414,
想再詢問你有關中, 英文的補習事宜.
能否介紹一下那兒補習英文/中文是比較好的?
又或者介紹上門補習中,英文? 因我找不到好的補習社.

舊年校長講E班是精英班, B,C,D係中英數補低班, A班係平均班
原帖由 EDIDI 於 10-9-3 13:25 發表
大家好, 小兒都係SJC  學生。其實學校係咪最好解釋一下分班的準則? 還是除了E班, 其他都係平均班?

如果唔選OR入唔到普教中, 即使考全級4X/5X都入唔到A班, 我知有些全級8X都入了A班...
每科有級排名, 平均分就是要考約95名內, 好難用分數定平均, 因為學生每次考分數都不同, 如舊年小兒IS測驗99.5分只排第4, 因有3名100分, 而考試IS排第1係93分, 小兒86分都可以排第10名..
其實我都唔係好清楚, 都係聽小兒講咋, 如果有錯請更正...
原帖由 wansjc 於 10-9-3 16:10 發表 [img]http://forum.edu-kingdom.com/imag
es/common/back.gif[/img]

fions414,
謝謝你的回覆, 你的資料真的又快又正!!
現在明白你所講是什麼一回事.
但全級考4x 或 5x , 照道理應該分派去 A班. 因你說 A班是中,英, 數都好平均, 咁你知唔知平均中,英數是多少分?
wansjc,

大班成績係好過細班, 我估入唔到普教中就有機會分散入B,C,D班...入邊班都冇所謂啦...最緊要老師教得好, 學生留心上堂, 好似舊年F1 E班個位英文老師好唔掂, 佢地好多人投訴...
聽聞C班有一半係普教中, 咁A班都係一半普教中嗎??妳知唔知? 等我今晚問下仔仔先...

原帖由 wansjc 於 10-9-3 16:43 發表
你說得沒錯, 得一班精英班, 咁A班其實都係次精英班, 跟你下面的說法, 因為中,英和數都係平均的. 問題就是怎樣介定平均的分數 ?
如你認識的舊生, 他們是全級考 4X 或 5X, (全級考頭38名是E班), 咁你認識的那些學生理 ...

我識有些家長不會選普教中, 因為只有F2-F3用普通話, 而且說話/聆聽等校內試及中學文憑試, 都是要用廣東話的, 所以我的意思是:如果冇選普教中或者選擇普教中但面試失敗的學生, 會分散入B,C,D班, 而中英數較弱學生, 就會派入細班教學...

原帖由 wansjc 於 10-9-3 20:53 發表
fions414,
請問 OR 代表什麼?
如果唔選OR入唔到普教中, 即使考全級4X/5X都入唔到A班, 我知有些全級8X都入了A班...
每科有級排名, 平均分就是要考約95名內, 好難用分數定平均, 因為學生每次考分數都不同, 如舊年小 ...

Hi bugsmummy,

Sorry, I don't know...my son only join the St.John Ambulance...

原帖由 bugsmummy 於 10-9-3 23:05 發表
fions414,  Thanks for your reply !

My son will have a Boyscout interview tomorrow,  may I ask if you know the details about this.  Thank you.

lhm1006/wansjc,

昨天我在九龍齡記取了IH-Quality of Life, 我估香港也有貨了...

wq,

哈..咁岩...我仔坐向外籍人士隔離, 妳仔應該知!!!
PPS 可在OK便利店SETUP,學校會詳細教家長用信用卡setup PPS account 及e-class 運作, 原本我唔去PPS, 後來想和lhm傾計, 所以星期六會去, 妳有時間一起來...

如何開立繳費靈戶口:
http://www.ppshk.com/hkt/revamp2/Chinese/main.html

原帖由 wq 於 10-9-7 15:14 發表
fions,
有一排這話題很靜,所以我也很久沒上來了。今天一上來就看到很多有用的資訊,你真係勁呀。追看前面才知今年我仔仔和妳仔仔是同一班2D,以後還請多多關照和互通消息。
另外我想問一下關於PPS,我小學沒用過,那是否一 ...

舊年是在午膳時間練習, 大約給學生15分鐘LUNCH, 之後練習約1小時, 一星期1次, 如有比賽或表演才會放學加強練習...

原帖由 llmom 於 10-9-7 14:27 發表
請問Choir 的練習時間多唔多?

我都好懷念暑假開心日子...:D
星期六大家見面暢談!!!

原帖由 ylisam 於 10-9-8 09:24 發表
暑假溜了外遊,玩得不亦樂乎,好久沒來這裡了,大家好, FION 真好人!這個星期六我也會到校,學下怎樣用PPS,希望到時又會見到你們。

舊年星期六早上開了2班, 如果人多抽不到籤, 會安排下學期再加開兩班的. 作文是F1及F2學生一起上的, 其實只得6堂, 作用只可以講...培養寫作興趣吧~~~

原帖由 lucasluka111 於 10-9-8 16:56 發表
星期六的作文班好不好?多不多人報的?

星期六我有時間, 大家可以一起Lunch或早些回學校飯堂傾計...

原帖由 wq 於 10-9-8 18:00 發表
fions,
原本我都不想去了,所以想問吓妳點用pps. 我們以前經常聊天,妳又給我們好多資料,所以都很想見見妳和lhm等媽咪。不知妳們會幾點左右到呢? ...
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊