用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 堅尼地道聖若瑟書院家長交流區
樓主: fions414
go

堅尼地道聖若瑟書院家長交流區  

wq/lhm,

我昨天有點不舒服, 所以沒有去學校, 不過聽仔仔講他好開心, 又到其他攤位玩, 又做泥公仔, 又買揮春...

原帖由 lhm1006 於 10-2-8 16:01 發表
wq/fion,
昨天高錕來時,仔仔在圖書館當值,所以什麽都沒看見,我們還是回來看的新聞,昨天下雨有點亂,不過有同學把晚上放烟花的情景上载在facebook ,还是蛮热闹的,气氛也不错。
...

Dear all,

祝各位仔仔努力讀書, 聽話孝順!!!

lhm,

我在網上download有關測驗日期及範圍, 好像是我測驗, 仔仔還是懶懶閒的...

原帖由 lhm1006 於 10-2-23 09:31 發表
各位,
大家新年好!在新的一年裡,祝各位身體健康!兒子讀書生生性性!
過完年他們馬上又是一次測驗,各位仔仔讀好了嗎?我的那位魂魄還沒回來,還在上海玩著(他自己說的),還有一星期多點要考了,阿媽替他著急! ...

wansjc,

好像只測九方及速成兩種輸入法, 不用測倉頡, 但測驗形式我就不太清楚, 星期六妳會出席嗎? 到時可以問下其他家長...

原帖由 wansjc 於 10-2-23 16:37 發表
各位媽媽, 祝新年快樂, 身體健康!

有關電腦科的問題, 最近教了兩種輸入法, 分別是九方和倉頡, 你們知不知測驗的形式會怎樣考? 是否要記下所有英文字 (倉頡輸入法)和數目字(九方輸入法)的代碼呢 ? ...

ylisam,

仔仔沒有把通告給我, 所以我不知道, 好彩有妳提醒, 我上網check email才看見, 我一定會出席, 到時見!!!

原帖由 ylisam 於 10-2-24 09:15 發表
lhm, fions, wq.... parents,

Will you take part at this Sat Coffee Corner?

Looking forward to seeing you.

wq,

因為我在公司, 所以不知有關問題, 但叫仔仔做完答案是:
第4題是534cm2
=(3x9x2+7.5x9+10.5x9)+(9x6+9x4)+(14x9)+((14x10.5/2-7.5x3)x2)
=216+90+126+102
=534
第5題是H=10
=(20x10x5) / (20x10/2)
=1000/100
=10

wq,
我回家看了題目及答案, 第4題有些補充:-
surface area: 534CM2
volume:51cm2x9cm=459cm3

原帖由 wq 於 10-3-3 16:29 發表
fions,

這麼快答覆我了,謝謝妳。我回去讓兒子研究一下看看他到底錯在哪裏,下次不要再錯了。

wq,

我叫他做數時, 大多數都明又做得對的, 但每次測數成績就好差, 好多是錯唔小心...我都冇辦法....

原帖由 wq 於 10-3-4 12:51 發表
fions,
我兒子看後明白了,謝謝妳和要讚賞吓妳仔真聰明,又快又好,叻仔!!!

wq,

我叫他做數時, 大多數都明又做得對的, 但每次測數成績就好差, 好多是錯唔小心...我都冇辦法....

原帖由 wq 於 10-3-4 12:51 發表
fions,
我兒子看後明白了,謝謝妳和要讚賞吓妳仔真聰明,又快又好,叻仔!!!

wq,

我仔話英文OK, 數學有1題比較難(佔8分)...
除了IS及story book範圍比較多, 其他應該夠時間溫習...

原帖由 wq 於 10-3-5 08:02 發表
fions,
男仔大多數都係咁了,真沒辦法。這次聽仔仔講,英文、數學都算簡單點,我反而擔心其他副科,到現在還沒有開始温,不知夠不夠時間?

wq,
妳仔班咁快派卷,我地班還未派...
我仔也覺得中文難,其實要提升語文水平,都係要睇多D書,報紙,社評...睇完還要用心分析,理解內容,持之以恆一定有進步,可惜我仔要叫佢先睇,而且冇心機睇....

原帖由 wq 於 10-3-5 17:07 發表
fion/lhm,
仔仔的英文、數學巻都派了下來。這次數學考得還好,有9字頭,但英文說是簡單,但分數沒進步,還是7字頭不到一點。應該怎樣才能提升英文水平呢?各位有沒有好的建議?

今天的中文仔仔說很難,我開始有點擔心,不知妳們 ...

lhm/wq,

我仔今次數學88分,又係錯唔小心,不過我唔想比太大壓力,所以冇話佢, 只叫佢下次小心D...
主科測完,還有其他科,大家努力加油!!!

原帖由 lhm1006 於 10-3-8 17:40 發表
激死我了!這次數學考得太不像樣了,一題前面做完後沒寫答案,一題答案寫完後,沒寫結論,這兩題就扣了7分,真要命了!!他說25分鐘就完成這份卷子了,其餘時間不知在幹嘛,態度實在太差了。 ...

wq/lhm,

今日我仔班派了英文卷, 佢都只有6字頭, 老師冇講平均分, 佢附近同學仔多數6X分, 有的7X分, 而中文卷還未派...
明天測IH, 大家記得帶量角器和繩子量度路線長度, 加油!

原帖由 wq 於 10-3-9 10:20 發表
fion/lhm,
男仔係咁了,大家都要睇開哋。我仔測後檢討態度极差,總是揾籍口。某某A只有XX分,還有同學低過佢等等。總拿差的比,永遠不和好的比,氣不氣人。
他說英文平均分只有50多分,我不知有沒有騙我說大話呢(多數都有)?妳 ...

wq,
妳仔仔冇記錯, 是15號才上課, 但有些活動例如樂團& St.John Ambulance, 14號要回校練習...

原帖由 wq 於 10-4-12 17:10 發表
我想問吓各位媽咪是否15日才返學啊?怕阿仔記錯,學校網址又寫14日,所以上來确認吓。

小兒也不知英默範圍, 他說應該是vocabulary+unseen,遲些會派Vocabulary List...

原帖由 wq 於 10-5-29 11:37 發表
lhe227,

問過阿仔,他說現在還不知道是否外籍老師朗讀,至於英默範圍就和G.E和vocabulary的範圍一樣。不知其他媽咪可否補充吓。

你仔仔咩班呢?有沒有vocabulary的練習paper呢?聽說有的班有,有的班沒有。我仔仔班沒有,所 ...

wq,

我仔都話英文比較難, 中文有5題複句他不太清楚...
音樂今次應該不用考作家生平, 因為剛看見BCHAN網, 有寫考試內容, 原來上學期考試也有列出詳細範圍, 當時我沒留意, 所以上次考得很差...

原帖由 wq 於 10-6-15 12:04 發表
媽咪們:
英文和中文都考完了,我仔仔話英文難一點,中文就唐詩部份很難。妳們仔仔們感覺如何? 請上來報吓料。

lhm1006,

我仔話9:00-10:00, 但學校冇派通告, 所以唔肯定佢講得岩唔岩......

原帖由 lhm1006 於 10-8-31 09:49 發表
各位家長:

新學年開始了,祝各位仔仔學業進步!身體健康!

我想問下明天9月1號的上課時間。謝謝!

lhm1006,

妳買齊書嗎? 我還欠1本IH Quality of Life...

原帖由 lhm1006 於 10-8-31 13:40 發表
那應該沒錯了,謝謝兩位!

wansjc,

我仔話舊年見到其他年級都係返9:00...   

原帖由 wansjc 於 10-8-31 17:26 發表
這本書亦未出版, 要耐心等待.
返學時間不是 8:05 分咩?

據我推測, B,C,D應該是補低班, 他們會分開2班上堂, 大班會出去另外一個課室上堂, 小班則留在自己課室上堂, B補英文, C補數學, D補中文, 其他3科平均的學生入A班, 最勁的38位就入E班, 這是F2分班情況, E班及A班是普教中的, 不知其他年是不是這樣分班的?

而我識一位級4X學生, 他的數是級3X, 卻入了C班, 數是去大班上堂, 另外一位級5X, 中文是級5X, 英文是級7X, 卻入了D班, 不是B班...有點奇怪....

原帖由 lucasluka111 於 10-9-1 13:15 發表
除了E班是精英班,A-D有甚麽分別?

暫時未教書, 而且還未有功課, 所以唔清楚...等我遲D再8下...

原帖由 lucasluka111 於 10-9-2 17:25 發表
謝謝!大班和其他的留在課室上課的有甚麼不同?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊