用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 堅尼地道聖若瑟書院家長交流區
樓主: fions414
go

堅尼地道聖若瑟書院家長交流區  

大家有興趣可以去以下網址看一看
1. 都市新聞精讀計劃http://www.metrohk.com.hk/index.php?cmd=adhoc&id=142
每位學生只須付上HK$100年費, 於2009年10月至2010年6月, 逢星期一至五回答網上設定的時事選擇, 共兩條中文題目及兩條英文題目, 及系統會記錄同學每天瀏覽新聞的篇數.
2. 2009年秋季世界數學測試
http://www.worldclassarena.hk/b5/apply_wct200911.htm

sjc_chan / summerscent,
:loveliness: :loveliness: :loveliness:

原帖由 lhm1006 於 09-9-20 11:46 發表

有了你們的幫助,我們這些剛升中一的仔仔一定會順順利利融入St.Jo這個大家庭的.謝謝!

wq,
第一計劃: 我無聽仔仔話學校有參與...
第二計劃: 咁...數學好叻, 或學過奧數的同學參加, 當然得獎機會大D...:D

原帖由 wq 於 09-9-20 12:30 發表
fions414,
第一計劃學校無知有沒有參加呢? 第二計劃是否要數學好叻、如學過奧數的同學參加會好哋?

我有些問題請指教:-
1. 請問24/9 (Staff Development Day)是否不用回校上堂?
2. 樂器班需要自備譜架嗎?
3. Business Fundamentals只有notes, 請問讀熟notes能應付測驗嗎? 可否推介一些參考書?

vjdma,

我只有F1 answer, 妳可以叫仔仔問下Mr. W.Y. Yip

原帖由 vjdma 於 09-9-21 00:11 發表
How can I find the answer of Maths WB 2A and 2B ?

今日才有家長email古詩及成語範圍給我, 妳們還需要嗎?

ylisam / lhm1006,

Pls check your mail~~

老師派卷時有講要寫答案, 如果唔寫會冇分, 可能妳仔專心做份卷, 所以冇留意, 唔緊要啦, 我仔都錯好多大意及唔小心...

原帖由 lhm1006 於 09-9-21 18:50 發表
fions414,

今日數學quiz 派下來,仔仔事先和我說了,但回來我看到原來扣的分全在第二版,不是仔仔不會做,是題目要求也沒寫清楚,也沒地方給他們寫答案,我都給他們這個搞糊塗了,是不是老師在考之前說過呢?還是St.Jo 向來 ...

summerscent,

唔係嘩...全人類放假...我仔2點要上樂器班...

原帖由 summerscent 於 09-9-21 21:17 發表

Staff Development Day,全人類放假
Business Fundamentals 這科當年我大少沒買參考書,讀熟 notes就可以了,反而有空多讀下 SCMP,遇上課外題時會有幫助
唔駛驚,quiz好多科都有,旨在幫同學溫書,形式可能較隨意,考試測驗 ...

summerscent,
我地以前小學...真係全人類唔洗返

原帖由 summerscent 於 09-9-21 21:56 發表
全人類....我指學生 老師同staff 仍要返學校開會的,你仔仔的樂器班應該繼續的

以前 choir 就算放假都要繼續回校練的

sjc_chan,
多謝你詳細解答!
原帖由 sjc_chan 於 09-9-22 00:34 發表
1.
說st. jo 等別多假放,感覺上的確是的,但數字上也是一樣的90日吧。不過,學校很多時的假會安排得較特別,感覺上是多一點吧。例如,家長日的補假不是緊接的星期一放,而是去了開放日前的星期五等。

2.
樂器班很多時與學校假 ...

wq,
一定!:D 我有需要一定搵妳, 妳唔好怕我煩就得啦!

妳仔開始做IS Project嗎? 我仔連設計什麼也想不到...

lhm1006,
原來我們仔仔IS Project是同組, 但他們好像還沒有任何構思...

lhm1006,
我仔要催先做, 佢次次做project都係慢條斯理

原帖由 lhm1006 於 09-9-22 17:49 發表
Fions414,

我也在催他,仔仔說每人先想好一個主題,交給組長(前兩天已完成),然後再討論確定,這個時間比較長,有三,四個月的時間,等下我再問問他詳情.

還有中華建國六十周年我們倆仔仔也是一組,今天剛確定人員,24號 ...

lhm1006,

是在班會費內扣除.

原帖由 lhm1006 於 09-9-22 17:54 發表
fions414,

我們班要交嗎?怎麼沒聽阿仔提過,要交多少?

ylisam,

証明我地冇揀錯學校啦!

原帖由 ylisam 於 09-9-22 19:26 發表
今天又一次領略到 josephians 的恩情。

上次上學時間,我剛把仔送到校門便傾盆大雨,我立即走到視覺藝術中心避雨,眼前看到公園下,有個個子高的(看似高年級的師兄)手拿着小傘走快兩步去傘一個狼狽地跑着的小師弟,他們兩人 ...

lhm1006,

妳還沒收到嗎? 我再寄一次...

原來明天不用上課已經寫在筆記簿, 但我仔忘記給我簽名, 結果今天班主任打電話比我...我今晚返屋企又要打仔

原帖由 lhm1006 於 09-9-22 22:41 發表
fions414,

可不可給我一份?謝謝!

Pls check your mail!
原帖由 wansjc 於 09-9-23 14:30 發表
fions,
你好, 我的兒子也是今年升讀中一, 請多多指教!!
從你們的資料中, 得悉很多關於學校的和學科的資訊, 真是太好了!!! 有時對學校不太清楚的事情, 希望日後能一起交流一下!!  
有關 maths wk bk 的答案, 可否也 p ...

lhm1006,

他和另一位同學明天2:00-3:00要回校樂器訓練, 他們約好遲些到圖書館, 我PM仔仔手提給妳!

剛收到樂器班老師來電, 問仔仔有冇譜架, 如果冇可以由學校代購, 其實通告已經有說明, 她也打電話給每位家長, 真係直得一讚..

仔仔話星期五只需帶由第6堂開始的書本, 另外10月5號開始自由穿冬季校服, 請問妳們有沒有在灣仔的校服商店名稱?

原帖由 lhm1006 於 09-9-23 15:54 發表
fions414,
我收到你的電郵啦! 謝謝!
我個仔都是一路會不記得的,他們倆坐一前一後,下次叫他們互相提點啦!
明天下午3點到4點他們約了在中央圖書館做project不要忘記.

...

lhm1006,

幸好有妳提醒要帶第1-2堂書, thanks!

原帖由 lhm1006 於 09-9-23 21:25 發表
fions414,

星期五帶第1-2堂及第6堂以後的書.

學校有些方面是做得比較周全,也是讓家長放心的一面.

vjdma,
You are welcome!
MR.Yip 教妳仔仔數學嗎? 他教數真是很好的.
原帖由 vjdma 於 09-9-23 21:28 發表
Fions414,

Thanks.  Just got the answer.

wq,

choir班出了通知嗎? 我仔未知得唔得..., 妳仔咁想玩, 不如叫佢自己主動問下老師啦, 老師見佢咁主動, 一定會比多次機會佢...
我仔玩單簧管, 開學時已經派了通告, 有樂器及樂團訓練, 而其他活動係10月先開始報名.
原帖由 wq 於 09-9-24 11:35 發表
fions404,
Mr. Yip教我仔仔班數學和science,真好。
仔仔選不到choir班,很失望。我認住哀求吓老師,俾多個機會試吓不知得不得呢?
咩妳哋的樂器班這麼早巳開始了嗎?不是要到十月中下旬? 我仔還沒填報課外活動,他說要到 ...
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊