用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 "自行分配學位"
go

"自行分配學位"

第一車輪想簡"聖羅撒", 又想簡"聖嘉", 都知道一定派唔到, 但係到最後叩門, 有d學校會睇你有無"從一而終"再決定收唔收你. 有無人可以比d意見我, 兩間學校邊間好d, 小女係講根德園.

有無人可以比d意見我?

醒目開學勳章 貢獻勳章

你是否只得15分? 兩間學校都係好學校, 入到邊間都OK喇

我小囡讀緊聖羅撒幼稚園, 我只識答你呢間嘅問題, 如果15分一定第一輪入唔到, 如果你係34區校網, 第二輪放番第一位抽到機會好大, 因34區校網好多人會放協恩第一, 所以都易中到聖羅撒, 到第三輪叩門, 聖羅撒小學多數只揀聖羅撒幼稚園嘅學生, 其他幼稚園好似都有嘅不過唔多囉

原帖由 文謙媽咪 於 09-9-7 14:03 發表
第一車輪想簡"聖羅撒", 又想簡"聖嘉", 都知道一定派唔到, 但係到最後叩門, 有d學校會睇你有無"從一而終"再決定收唔收你. 有無人可以比d意見我, 兩間學校邊間好d, 小女係講根德園. ...
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

Thank you.
但係我聽朋友講, 而家聖羅撒小學校長唔係好鐘意收聖羅撒幼稚園d學生, 係唔係真架?