用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 深水埗40網, 你地會點揀 ??
樓主: yinyinyiuyiu
go

深水埗40網, 你地會點揀 ??

[quote]原帖由 CY2004 於 09-9-26 20:18 發表
本人覺得

開平---師資好,
協和,st. clement ---都係老牌小學

今日終於交左申請單去旅港開平有左決定個人心情輕鬆懈下來,因為參觀過幾間小學的開放日,發覺開平的老師的確比其他的好,雖然是舊校舍,但是實而不華,有時軟件比硬件更為重要!

welcome ! 歡迎加入開平呢個大家庭 !

原帖由 CY2004 於 09-9-28 20:59 發表
今日終於交左申請單去旅港開平有左決定個人心情輕鬆懈下來,因為參觀過幾間小學的開放日,發覺開平的老師的確比其他的好,雖然是舊校舍,但是實而不華,有時軟件比硬件更為重要! ...

作為過來人,當年我也曾有這個煩惱,因為其實同區許多學校都好,部分學校也有很多人叩門,我想選擇的時候要考慮多方面因素,而自己孩子的能力與性向與學校是否配合也要想想啊!是否值博,真的見仁見智了。
原帖由 king3812 於 09-9-28 01:18 發表

極少量的後備位,卻要分給過百位叩門生,舊年很多人interview機會都無,是否值博,真的見仁見智!

如果要博,40網首選梗係瑪利諾神夫小學!

如有20分可博瑪利諾神父小學

我之前問左朋友, 佢係補習老師
佢話1)聖紀文(成績勁), 2)瑪利諾神父(可直升中), 3)愛德(升長天中學)

CY2004,

Welcome too!

原帖由 Kittymummy 於 09-9-28 21:06 發表
welcome ! 歡迎加入開平呢個大家庭 !

我會揀
第一:荔天--老師好有愛心同埋啲職員幾好、三文兩語都好
第二:協和--校風我覺得幾好
第三:瑪利諾神父--歷史悠久
唔係多人揀人先係最好咩,點解程度若一樣,點解旅港又唔會咁大競爭,有疑問?可否答我,
我仲咪交表,因為還在心大心細中‥‥可否給我一些意見呀?

佢輸在校舍細, 唔係千禧校,  校名比較老土 (xx商會果d), 而唔係教會學校. 佢自行收生基本上果60個位年年都收足, 只係compare 其他學校相對無咁大競爭. 優點係歷史悠久,學校透明度高, 年年公開派位數字 (係實數), 津/官校黎講係長沙灣區真係叫派得唔錯, 每年約50%學生上英中. 亦有何文田開平英中做link up, 每年優先收小學部部份學生.

原帖由 kitty媽咪仔 於 09-9-30 16:16 發表
我會揀
第一:荔天--老師好有愛心同埋啲職員幾好、三文兩語都好
第二:協和--校風我覺得幾好
第三:瑪利諾神父--歷史悠久
唔係多人揀人先係最好咩,點解程度若一樣,點解旅港又唔會咁大競爭,有疑問?可否答我,
我仲咪交表,因為還在 ...

協上,聖紀文,荔天聽聞已收二佰幾張表,好難入

But how can you know this news, by which channel?

原帖由 tllo 於 09-10-1 08:21 發表
協上,聖紀文,荔天聽聞已收二佰幾張表,好難入

勁 wor ... 無間道 ???
收咗二佰幾張表都知!!!

回覆 3# tllo 的文章

一般家長有可能知道這些資料校方資料嗎?仲有係三間學校的收生資料?????

如果有心人只要問下身邊的同學仔家長到那一間學校交表,而他的編號是多少,就可以估計到收了幾多份表,因為每一份表格,學校都派一個"籌"。

原帖由 MariaTsui 於 09-10-1 21:17 發表
如果有心人只要問下身邊的同學仔家長到那一間學校交表,而他的編號是多少,就可以估計到收了幾多份表,因為每一份表格,學校都派一個"籌"。

有心人 真係好有心lor...
三間學校5 日之內收了幾多份表都問人幾多號"籌" no.
加上三間學校,相距行路都要15-20Min.
爸爸媽媽辛苦了 ~  

點解你又知係實數嘅!你係個度啲老師嚟家!咁其他學校有冇資料可以提供呀!我可以再比較一下!謝謝!

原帖由 kitty媽咪仔 於 09-10-1 23:33 發表
點解你又知係實數嘅!你係個度啲老師嚟家!咁其他學校有冇資料可以提供呀!我可以再比較一下!謝謝!

如果他真的是老師,拿
學校<收表實數>事情公開討論...
是否不太好啊 ~

我想問大家個仔囡讀緊咩幼稚園??

回覆 59# babyjenny 的文章

my son在保良局x陳小寶幼稚園